Tarih: 17.10.2017 14:42

Okul fobisi nedir?

Facebook Twitter Linked-in

Okula yeni başlayan çocukların büyük bir kısmında okula uyum sağlama konusunda problemler yaşanıyor. Ancak okul düzenine alışmaya başlayan çocuklarda uyum sorunu belli bir süre içinde çözümlenirken, bazı aileler için bu durum daha ciddi problemler haline geliyor. Okula gitme konusunda isteksiz olan, sürekli bahane üreten ve okul konusu açıldığında
dahi huzursuz hisseden çocukların yaşadığı duruma okul fobisi deniyor. Okul fobisinin altında birçok farklı neden yatıyor. Okul fobisi sorununun çözülmesi için altında yatan nedenleri doğru değerlendirmek gerekiyor.

Okul fobisinin nedenleri
Uzmanlar okul fobisinin altında yatan nedenlerin önemini vurguluyor. Okul fobisinin küçük yaşlardan itibaren kurulan anne ve çocuk ilişkisiyle doğrudan ilgili olduğu belirtiliyor. Çocukların yeme ve içme gibi temel ihtiyaçları aracılığıyla anneleri ile kurdukları bağ oldukça önemli ancak yeterli değil. Anneler çocuklarının temel ihtiyaçlarını karşılamalarının yanı sıra psikolojik gelişimlerine de doğru katkıda bulunabilirse, çocuklarının ileriki dönemlerde daha sağlıklı bireyler haline gelmelerine yardımcı olabilirler. Çocuklarda son derece önemli olan güven duygusunun sağlam temeller üzerine oturtulması gerekiyor.
Güven duygusu eksik olan bir çocuk dışarıya karşı daha savunmasız hissediyor. Bu durum okul döneminde anne ve babadan ayrılma korkusu yaşamalarına neden oluyor. Okuldan uzaklaşıyor ve kaçmak istiyorlar.

Bunun yanı sıra aile içinde yaşanan iyi veya kötü her durum doğrudan çocuğu da etkiliyor. Aile içinde huzursuz olan, aile içi şiddete maruz kalan veya aile hayatında istem dışı gelişen sağlık problemleri ve ekonomik alışkanlıkların değişmesi gibi durumlar okul fobisine neden oluyor. Okulda beklediği şekilde iletişim kuramayan çocukların da sıklıkla okul fobisi yaşadığı görülüyor.

Çocuk okulu reddediyorsa ne yapılmalı?

Aileler okul fobisi yaşayan çocuklara nasıl yardımcı olabilir?
Çocukların okul fobisini yenmeleri konusunda en önemli görev ailelere düşüyor. Öncelikle okul fobisi yaşayan çocuğu azarlamak, kızmak ve zorlamak yerine onu anlamaya çalışın. Çocuğunuzla yaşadığı korkular ve huzursuz olduğu konular üzerinde konuşun. Eksik olan güven duygusunu tamamlamasına yardımcı olun. Her zaman yanlarında olduğunuzu hissettirin. Yardımcı olma konusunda eksik olduğunuzu düşündüğünüz noktalarda mutlaka bir uzmana başvurun. 

Zeynep BALİÇ




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —
G-H1BEN5KZ8N