Tarih: 11.02.2025 17:27

Ayakkabı sektörünün e-ihracatta 2025 hedefi 400 milyon dolar

Facebook Twitter Linked-in

İSTANBUL (AA) - Son iki yılda küresel ekonomik dalgalanmalar, artan üretim maliyetleri ve rekabet baskısı nedeniyle geleneksel ihracatta zorlanan ayakkabı sektörü, 2024'te dijital kanallar üzerinden ihracata yönelerek yeni bir büyüme ivmesi yakaladı.

Özellikle Körfez ülkeleri ve Azerbaycan gibi pazarlara yönelik e-ihracatın artmasıyla sektör, uluslararası arenada rekabet gücünü yeniden kazanmaya başladı.

Firmalar, dijital dönüşüme hız vererek e-ticaret altyapılarını güçlendirirken, bölgesel pazarlarda lojistik ve tedarik süreçlerini iyileştirmeye yönelik yatırımları da artırdı.

Ayrıca sektör, yaşanan tüm gelişmelerin yanında yapılan çeşitli yatırımların da etkisiyle toparlanmasını sürdürdü.

Türkiye'deki e-ticaret platformlarının yatırımlarıyla Suudi Arabistan pazarında büyük bir sıçrama yaşandı. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Azerbaycan gibi ülkelerde de e-ihracatta belirgin bir artış görüldü.

Geçen yıl itibarıyla toplam ayakkabı ihracatının yüzde 24,5'i online kanallar üzerinden gerçekleşti, sektör temsilcileri 2025'te bu oranın daha da yükseleceğini öngörüyor.

Sektörün bu yükselişini sürdürebilmesi için firmalar dijital altyapı yatırımlarını artırırken, TASD da yurt dışı pazar yerleriyle işbirliğini kolaylaştıracak ortak bir e-ticaret platformu kurmayı planlıyor.

"e-ihracat sektör için deyim yerindeyse can simidi oldu"

TASD Başkanı Berke İçten, AA muhabirine, ayakkabı sektöründe son iki yılda rekabetçiliğe bağlı nedenlerle geleneksel ihracatta yaşanan gerilemeye rağmen e-ihracatın, sektör için bir çıkış noktası olduğunun altını çizdi.

İçten, "Geleneksel ihracatımızda ciddi gerilemenin olduğu süreçte e-ihracat sektör için deyim yerindeyse can simidi oldu." dedi.

Türkiye merkezli bir e-ticaret platformu olan Trendyol'un özellikle Suudi Arabistan pazarına yönelik yatırımlarının etkili olduğunu söyleyen İçten, söz konusu ülkenin yanı sıra BAE ve Azerbaycan'ın, e-ihracatta dikkati çeken pazarlar olarak öne çıktığını dile getirdi.

"e-ihracatın katkısıyla 2024'te Suudi Arabistan'a ihracatımızda yüzde 252 artış sağladık. Aynı dönemde BAE'ye ihracatımız yüzde 110, Azerbaycan'a ihracatımız ise yüzde 45 artış gösterdi." diyen İçten, sektörün 2025 için belirlediği e-ihracat hedeflerine ulaşmak amacıyla izlenecek stratejilere ilişkin şunları söyledi:

"Geçen yıl 1 milyar 160 milyon dolar olan toplam ayakkabı ihracatımızın 285 milyon dolarlık bölümünü yani yüzde 24,5'ini online kanallardan gerçekleştirdik. Suudi Arabistan başta olmak üzere Körfez ülkelerinde ve Azerbaycan'da ayakkabı e-ihracatındaki artış trendinin 2025'te de devam etmesini bekliyoruz. Bu artışa paralel olarak 2025'te e-ihracatımızın 400 milyon dolara ulaşabileceğini öngörüyoruz."

Sektörün e-ihracatta yakaladığı ivmeyi 2025'e taşımak için atılacak adımlara da değinen İçten, sözlerini şöyle tamamladı:

"e-ihracat ayakkabı sektörümüz için önemli bir çıkış imkanı sağladı. Bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirmek isteyen firmalarımız yapay zeka uygulamaları da dahil olmak üzere e-ticaret altyapılarını güçlendirecek yatırımlar yapıyor. Ancak firmaların yurt dışı pazar yerleri ile tekil işbirliklerinin operasyonel zorlukları bulunuyor. Bu nedenle TASD olarak yurt dışı pazar yerleriyle çalışmak üzere firmalarımız için ortak bir platform kurmayı planlıyoruz."


Muhabir: Maşallah Dağ




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —
G-H1BEN5KZ8N