Kadına Karşı Şiddeti Araştırma Komisyonu, cezaevi ziyaretleriyle şiddet uygulayan erkekleri de dinleyecek

Kadına Karşı Şiddeti Araştırma Komisyonu, cezaevi ziyaretleriyle şiddet uygulayan erkekleri de dinleyecek

GÜNDEM 26.11.2024 13:14:42 14 0
Kadına Karşı Şiddeti Araştırma Komisyonu, cezaevi ziyaretleriyle şiddet uygulayan erkekleri de dinleyecek

TBMM (AA) - Cevizoğlu, kadınların her türlü şiddet ve ayrımcılığa maruz kalmalarının önlenerek bu alandaki mevcut düzenlemelerin gözden geçirilmesi ve alınması gereken ek tedbirlerin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırması Komisyonu kurulduğunu belirtti.

Bu konuyla ilgili 2015 ve 2022 yıllarında da Meclis Araştırma Komisyonu kurulduğunu hatırlatan Cevizoğlu, "Bu da üçüncü komisyon oluyor. Eski raporları inceledim. Neredeyse söylenmedik hiçbir şey kalmamış. Şiddet, psikososyal bir olgu. Hem sosyolojik yapısı var hem psikolojik yapısı var." diye konuştu.

"Komisyon başkanı olarak atanmadım, beni kadınlar seçti"

Erkek olarak böyle bir komisyona başkanlık yapmasına yönelik eleştirilere işaret eden Cevizoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Ben komisyonun başkanı olarak atanmadım, seçildim. Beni kadınlar seçti. Kadınlar bir erkeğin başkan olmasını istedi. Muhalefetten de oy alarak seçildim, sadece Cumhur İttifakı'nın oylarıyla değil. Toplumsal şiddet, adı üzerinde toplumsal bir yara. Ben de bir toplum bilimciyim. Psikoloji alanında master yapmış bir sosyoloğum. Toplumsal bir sorunu çözmek için bir toplum bilimcinin başkan olması kadar daha doğal bir şey olmadığını düşünüyorum."

"Dizilerin kadına yönelmiş şiddette etkisini araştıracağız"

Cevizoğlu, araştırma komisyonunun, problemin kaynakları ve nedenleri üzerine çalışacağını belirterek, "Buradaki kötü özne, şiddeti uygulayan erkekler. Erkekler kadınlara niye şiddet uyguluyor, bunun altında yatan hem psikolojik hem sosyolojik hem de psikososyal dinamikler neler, onlara bakacağız. Bu nedenle bütün tarafları dinlemek gerekiyor. Çok hızlı başladık çalışmalara. Komisyondaki arkadaşlar erkeklerin de dinlenmesi gerektiğini belirterek öneride bulundular. O konuda da bir planlama yapacağız. Çünkü şiddet uygulayan erkek olduğuna göre cezaevlerinde yerinde dinlemeler yapacağız. Komisyonumuzun asıl fonksiyonu, şiddetin kaynağını bulmak için dinlemeler yapmak. Yetkilileri, sivil toplum kuruluşlarını, bireyleri, resmi ve özel kuruluşları, akademisyenleri dinleyecek, bu dinlemelerin sonucunda ek olarak ne önlemler alınabilir, buna bakacağız." diye konuştu.

Kadına şiddeti önlemek için mevcut yasalarda yaptırımlar olduğunun altını çizen Cevizoğlu, "Biz değişen, gelişen ve ilerleyen dünyada, toplumda ek olarak hangi önlemler alınabilir, bunu araştıracağız. Dijital dünyada yaşıyoruz, dijital şiddet de söz konusu. 'Kadınlara şiddet' dendiği zaman genellikle fiziksel şiddet algılanıyor. Yeni çıkan bir kavram, 'dijital şiddet' ve medya üzerinden gelişen, yayılan bir şiddet türü var. Hem dijital hem de konvansiyonel televizyonlardaki filmler, diziler, sabah programları, akşam programları ve çeşitli yayınlar sonucunda topluma nasıl kötülük yayılabiliyor, bunların kadına yönelmiş şiddette etkisi ve payı var mıdır, bunları tekrar araştıracağız." ifadelerini kullandı.

Cevizoğlu, dizilerin ve televizyon programlarının kadına şiddetin toplumda artmasında etkisi olduğunu ama etki oranının ne kadar olduğunun araştırılması gerektiğini vurguladı.

"Cezasız kalan ne var ki?"

Cevizoğlu, televizyonlardan gerçek dünyaya birtakım sapkın akımlar, uyuşturucu propagandası, alkol ve mafya kültürünün yayıldığını söyleyerek, "Sanki bu ülkede devlet yok, güvenlik yokmuş gibi bir senaryo yapısı..... Ölenlere kimse aldırmıyor. Bir acayip insanlık dışı görüntü var. İnfaz ve silah sistemlerindeki boşluklar da bu dizilerde işleniyor. Bunların oranı yüzde 5 midir, 10 mudur, 20 midir onu ayrı bir akademik çalışmayla ortaya koymak gerekir. Sonuç olarak net olan şu; medya, siyasetçi, yönetim, hükümet, akademi, sivil toplum örgütleri her kesime büyük görev düşüyor." değerlendirmesinde bulundu.

"Cezasızlık algısının" yeni çıkan bir kavram olduğunu kaydeden Cevizoğlu, "Günümüzde Türkiye de dahil olmak üzere algılar, olguların önüne geçmiş vaziyette. Cezasızlık algısı da böyle bir şey, böyle bir algı oluşturuluyor ama cezasız kalan ne var ki? Yani cezasız bir suç var mı, hangi suç cezasız kalıyor? Türk Ceza Yasası'nda da var, ilgili yasalarda da ayrıca düzenlenmiş vaziyette." dedi.

Şiddet olaylarına toplumsal, psikolojik ve ekonomik boyutuyla bakılması gerektiğini belirten Cevizoğlu, "Bölgelere göre, ülkelere göre, dünyanın her yerindeki kültüre göre hem suçun tanımı hem cezanın boyutu değişiyor. Bunların hepsini bu komisyon inceleyecek, ortaya dökecek ve ilgilileri dinleyecek." ifadelerini kullandı.

Komisyona çağıracakları isimler ve anlatacakları konular üzerinden çalışmalarını genişletebileceklerini dile getiren Cevizoğlu, "Yani ezbere iş yapmayacağız, bilimsel çalışacağız. Bizden önceki çalışmalar da aslında birer doktora tezi gibi çok dikkatli yapılmış çalışmalar. Eski raporları da okudum, harika çalışmış eski milletvekilleri de." şeklinde konuştu.

Önlerinde çalışmalar için kısa bir süre olduğunu kaydeden Cevizoğlu, "İnşallah çok kısa zamanda, 3 ay artı 1 ay toplam süremiz var, o süre içinde çok hızlı çalışmalar yapacağız. İnşallah kadınlarımız için, daha yaşanabilir bir dünya için önerilerde bulunacağız." dedi.


Muhabir: Ahmet Buğra Olaç


İsrail'in 417 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de can kaybı 44 bin 249'ya yükseldi

Doğu Anadolu'nun güneydoğusu için kuvvetli kar uyarısı

AZ Alkmaar-Galatasaray maçını Rumen hakem Horatiu Fesnic yönetecek

UEFA'dan Kadir Sağlam'a görev

Beşiktaş'ta denizde kaybolan 2 kardeşi arama çalışmaları sürüyor

BM Genel Sekreteri Guterres: Bu zamanlarda barışa ihtiyacımız var

Papa Francis, Macron'un Notre Dame açılışı için yaptığı daveti reddedip Korsika'yı ziyaret edecek

Trump'ın son tehditleri, küresel ticaret geriliminin tırmanacağına dair endişeleri artırdı

Endonezya'da ani sel ve toprak kaymaları sonucu ölenlerin sayısı 20'ye çıktı

Dünya'nın yeni "mini uydusu" "2024 PT5", Güneş'in çekimiyle yörüngeden çıkıyor

Kocaeli'de Samanlı Dağları ve Bolu'da tarihi Göynük ilçesi beyaza büründü

Rusya: Ukrayna'ya nükleer silahın verilmesi tehdidi, Rusya ile nükleer savaşa hazırlık

James Webb Uzay Teleskobu, Sombrero Galaksisi'nin yüksek çözünürlüklü görüntüsünü yakaladı

İsrail'in Lübnan'a düzenlediği saldırılarda 13 kişi hayatını kaybetti

İsrail askerleri, işgal altındaki Batı Şeria'da ikisi çocuk, 16 Filistinliyi gözaltına aldı

Bitcoin'in fiyatı kar satışlarıyla 93 bin doların altına geriledi

Bilecikli Osman usta 84 yılını geçirdiği çömlekçi çarkına veda etti

"Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı Kartı" başvuruları başladı

İsveç Başbakanı Kristersson: UCM'nin çalışmalarının arkasındayız

Slavia Prag-Fenerbahçe maçını Alman hakem Sascha Stegemann yönetecek

Bakan Güler: Kahraman Mehmetçiğin büyük özverisi ve gayretiyle Zap'ta da kilit kapatılmıştır

ABD'de piyasalar, Trump'ın Hazine Bakanlığına Bessent'i aday göstermesini olumlu karşıladı

TÜMOSAN askeri motorda seri üretime denizden başlayacak

Yoğun bakımlara yapay zeka destekli anlık takip geliyor

Beşiktaş son 4 sezonun en kötü dönemini yaşıyor

Rusya Maliye Bakanı Siluanov, dijital varlıkların geleneksel sistemlerin yerini almasını bekliyor

Ticaret Bakanı Bolat: Türkiye, milli gelir olarak 17'nci, satın alma gücü paritesine göre 11'inci sırada yer alıyor

Milli rallici Ali Türkkan: Seneye hedefimiz dünya gençler ralli şampiyonluğu

Kahramanmaraş'taki fırtınanın şiddeti saatte 95 kilometre hıza ulaşmış

Erken rezervasyonda İngiliz ve Almanların tercihi Antalya oldu

Yükleniyor