İran, Kaliforniyalı Cemşid olarak da bilinen Cemşid Şarmehd'i idam etti. 2008 yılında 14 kişinin ölümüyle sonuçlanan bombalı saldırıda rol aldığı gerekçesiyle tutuklanmıştı. İdamın ardından Almanya, İran-Alman vatandaşı Cemşid Şarmehd'in idam edilmesine sert tepki gösterdi.
İran'da, terör eylemlerinde rol aldığı gerekçesiyle İran-Almanya çifte vatandaşı olan ve Cemşid Şarmehd'in idam edildiği açıklandı.
Kaliforniyalı Cemşid olarak da bilinen Şarmehd hakkındaki idam kararı, Nisan 2023'te Yüksek Mahkeme tarafından onaylandı.
69 yaşındaki Şarmehd, 2008 yılında Şiraz kentinde gerçekleşen ve 14 kişinin ölümüyle sonuçlanan bombalı saldırıya karışmaktan geçen yılın Şubat ayında suçlu bulunarak idama mahkum edildi.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz idam ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Cemşid Şarmehd'in İran rejimi tarafından idam edilmesi, mümkün olan en güçlü şekilde kınadığım bir skandaldır. Cemşid Şarmehd'e yargılama sırasında kendisine yöneltilen suçlamalara karşı kendini savunma fırsatı dahi verilmemiştir" dedi.
ALMANYA'DAN SERT TEPKİ
Almanya, İran'ın, ABD merkezli rejim karşıtı bir örgütün lideri olduğu iddia edilen ve ülkede terör eylemleri düzenlemekle suçlanan İran-Alman vatandaşı Cemşid Şarmehd'i idam etmesine sert tepki gösterdi.
Başbakan Olaf Scholz, sosyal medya platformu X'ten yaptığı açıklamada, "Cemşid Şarmehd'in İran rejimi tarafından idam edilmesi, mümkün olan en güçlü şekilde kınadığım bir skandaldır. Cemşid Şarmehd'e kendisine yöneltilen suçlamalara karşı mahkemede kendisini savunma fırsatı dahi verilmemiştir." ifadelerini kullandı.
Şansölye ayrıca Alman hükümetinin Şarmehd için defalarca yoğun çaba sarf ettiğini de belirterek, Şarmehd'in ailesine taziyelerini sunduğunu ifade etti.
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da yaptığı yazılı açıklamada, Cemşid Şarmehd'in idam edilmesini kınadı ve bunu insan hakları ve uluslararası normların ağır bir ihlali olarak nitelendirdi.
Baerbock, Şarmehd için Dışişleri Bakanlığından üst düzey bir ekibin Tahran'a gönderilmesi de dahil olmak üzere defalarca diplomatik girişimlerde bulunduğunu kaydetti.
Cemşid Şarmehd'in idamının "Tahran'da ne kadar insanlık dışı bir rejimin iktidarda olduğunu" bir kez daha gösterdiği yorumunu yapan Alman Dışişleri Bakanı, "Gençlerini, kendi halkını ve yabancı uyrukluları ölümle cezalandıran bir rejim. Bu durum, yeni hükümet döneminde de İran'da hiç kimsenin güvende olmadığının altını çizmektedir." ifadelerini kullandı.
Baerbock, bir Alman vatandaşının idam edilmesinin ağır sonuçları olacağını Tahran'a defalarca açıkça ifade ettiklerini de dile getirdi.