Rusya Enerji Bakan Yardımcısı Sorokin, Türkiye'de gaz merkezi oluşturulmasını değerlendirdi

Rusya Enerji Bakan Yardımcısı Sorokin, Türkiye'de gaz merkezi oluşturulmasını değerlendirdi

Tarih: 25.11.2024 12:49
Rusya Enerji Bakan Yardımcısı Sorokin, Türkiye

İSTANBUL (AA) - Sorokin, Anadolu Ajansının (AA) Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı himayesinde, "Ortak Gelecek, Ortak Hedefler" temasıyla bu yıl ilk kez düzenlediği İstanbul Energy Forum'da AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Küresel enerji piyasalarındaki gelişmeleri değerlendiren Sorokin, "Son birkaç yıldır enerji sahnesinin önemli ölçüde siyasallaştığını görüyoruz. Bu, tüketiciler için yüz milyarlarca dolara varan maliyetlere yol açtı. Sadece Batı için değil, küresel güney için de. Bu durum özellikle hayal kırıklığı yaratıyor zira dünyadaki pek çok ülke, daha yüksek fiyatlar ödemek zorunda kalmakta." diye konuştu.

Pavel Sorokin, enerji ticaretine yapılan herhangi bir politik müdahalenin fiyatlarda önemli dalgalanmalara yol açtığını belirterek, "Örneğin geleneksel lojistik yolların kesintiye uğraması, enerjinin daha fazla yol kat etmesi gerektiği anlamına gelir ki bu pazarlara ulaşmak için daha fazla maliyet demek. Dolayısıyla bu çok talihsiz bir gelişme. Küresel ekonomi bunu hak etmiyor." ifadelerini kullandı.

"Küresel piyasalar için oldukça rekabetçi bir enerji tedarikçisiyiz"

Rusya'nın küresel enerjideki konumuna da değinen Sorokin, "Rusya olarak, küresel piyasalar için oldukça rekabetçi bir enerji tedarikçisiyiz. Maliyet eğrisinde düşük seviyedeyiz. Enerjimizi istemeyen ülkelerden daha fazla akışı yeniden yönlendirmeyi oldukça etkili bir şekilde başardık. Eğer birileri istemiyorsa, satın almaya zorlamayacağız, daha pragmatik olan ve Asya'da, Orta Doğu'da, Afrika'da ve Amerika'da uzun vadeli ortaklarımız olan ülkelerle çalışacağız." dedi.

Sorokin, bu anlamda küresel nüfusun yüzde 85'inin "oldukça pragmatik" olduğunu dile getirerek, "Bizim rolümüz olduğu gibi devam edecek. Küresel pazarın ilk üç enerji tedarikçisi arasındayız ve bu konumumuzu koruyacağız. Teknolojik yeterliliğe sahibiz, kaynağımız var ve ortaklarımıza teşekkür ettiğimiz iyi ilişkilerimiz var ki bunları inşa edebiliyoruz. Küresel pazara rekabetçi bir fiyatla enerji tedarik etmeye devam edeceğiz." değerlendirmesini yaptı.

"Türkiye, transit piyasasında kendisine güvenilir bir yer edinebildiğini gösterdi"

Türkiye'nin büyüyen ekonomisi, artan nüfusu ve gelişen sanayisi nedeniyle dünyanın büyük enerji tüketicilerinden biri olduğunu aktaran Sorokin, her yıl daha fazla enerjiye ihtiyaç duyan ülke için rekabetçi fiyat ve kaynak çeşitliliğine sahip olmanın önemini vurguladı.

Sorokin, Türkiye'nin küresel ve bölgesel enerjideki rolüne ilişkin şunları kaydetti:

"Türkiye, Avrupa ve Asya arasında köprü olması açısından da ayrıcalıklı bir coğrafi konuma sahip ve çok uygun bir geçiş güzergahı. Geleneksel enerji tedarik bölgelerinin birçoğundan çok uygun bir güzergah. Türkiye, politik değil pragmatizm ve ekonomik akıl sayesinde transit piyasasında da kendisine güvenilir bir yer edinebildiğini gösterdi. Türkiye'den geçen TANAP'ın gelişimini gördük. Türkiye pazarını beslemekle kalmayıp, Avrupa'ya gaz tedariki için kaynak görevi gören TürkAkım ve MaviAkım boru hatlarının gelişimini de gördük. Türkiye de bu ilgiyi pekiştirme ve bir kez daha ekonomiyi öne çıkarma konusunda çok iyi bir iş çıkardı. Başkanlarımız Sayın Putin ve Sayın Erdoğan'ın burada bir gaz merkezi oluşturma girişimi, Türkiye'nin gelecekte çeşitli formatlarda enerji tedariki için merkez olması yolunda güvenilir bir ortak olarak rolünü vurgulayan girişimlerden biri. Bu, yalnızca gaz formunda değil, bölgeleri birbirine bağlayacak finansal bir merkez formunda da olacaktır. Türkiye'nin bu rolünün gelecekte de gelişmeye devam edeceğine inanıyoruz. Burayı güvenli ve güvenilir bir rota haline getirmek için buradaki ortaklarımızla, tüm şirketlerle ve hükümetlerle birlikte çalışmaya hazırız."

"Enerji dönüşümünde bölgesel çözümler için işbirliği gerekiyor"

Enerjide diğer işbirliği alanlarına da değinen Sorokin, enerji dönüşümünün sadece bir slogan olarak kalmaması gerektiğini söyledi.

Sorokin, dönüşüm sürecinin, iklim hedeflerine ulaşmayı kolaylaştırırken aynı zamanda tüketici için ekonomik olarak uygulanabilir önlemlerle sağlanması gerektiğini belirterek, "Bu da kesinlikle ortaklık gerektirir." dedi.

Siyasetin küresel enerji piyasası üzerindeki büyük etkisine dikkati çeken Sorokin, "Ülkelerin bu konuda bölgesel çözümler üretmek amacıyla daha fazla bölgesel işbirliği yapması gerekiyor. Burada sadece yenilenebilir enerji kaynaklarından bahsetmiyorum çünkü bu, yenilenebilir enerji potansiyelimizden azami ölçüde faydalanmak için teknolojileri paylaşabileceğimiz ve ortaklaşa geliştirebileceğimiz bariz bir işbirliği alanı. Aynı zamanda karbon yakalama, kullanma ve depolama gibi, sanayilerimizin enerji verimliliğini arttırma gibi teknolojilere erişim açısından da önemli." diye konuştu.

Sorokin, yeni enerji teknolojileri, nükleer enerji ve hidrojen gibi alanlarda da potansiyelin olduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Özellikle hidrojen söz konusu olduğunda, öncelikle ekonomik olarak uygulanabilir ve maliyetleri de rekabetçi hale getirmemiz gerekecek. Böylece bir kez daha ödeyen tüketici olmasın. Daha yeşil bir geleceğe doğru ek bir teşvik unsuru olarak işlev görsün, ancak maliyeti sadece tüketiciye yükleyerek değil, teknolojik gelişme yoluyla. Yani farklı seviyelerde fırsatlar var."


Muhabir: Firdevs Yüksel,Handan Kazancı


Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Rutte'yi kabul etti

Kırşehir'de yeni üretim planlaması ve desteklemeyle ilk tohumlar ekildi

Bolu'nun doğal güzelliği Gölcük Tabiat Parkı beyaz örtüyle kaplandı

Karabük-Zonguldak kara yolundaki heyelan ulaşımı aksattı

ALTAY tankının Gündüz Görüş Periskop Sistemleri'nin ilk teslimatı gerçekleştirildi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Kadına yönelik şiddetin kök nedenlerini ortadan kaldırmak en temel hedefimizdir

İsrail'in son 15 günde Gazze'ye düzenlediği saldırılarda 523 kişi hayatını kaybetti

Karadeniz'de kötü hava koşulları balık avcılığını olumsuz etkiliyor

Sakarya ocak-ekim döneminde ürettiği 10 araçtan 7'sini dünyaya sattı

Sakarya'daki Keremali Dağı beyaz örtüyle kaplandı

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Kadına yönelik şiddetin olmadığı bir Türkiye için hep birlikte mücadele edeceğiz

İspanyol basınına göre Arda Güler kendini gösterdi

Irak'ın kuzeyinde teröristlere ait mağarada yaşam ve muhtelif malzeme ele geçirildi

Milli tenisçi Çağla Büyükakçay, Dominik Cumhuriyeti'ndeki turnuvada 2'nci oldu

İsrail, saldırdığı Lübnan'dan Suriye'ye geçenlerin güzergahlarını bombalıyor

ECB Başekonomisti Lane'den para politikasının "çok uzun süre" kısıtlayıcı kalmaması gerektiği uyarısı

Kayseri'de çocukların tepsi, poşet ve leğenle kar keyfi

Samsun'da şiddetli rüzgarda 650 yıllık anıt ağaç devrildi

COP29'da finansman tartışmaları iklim değişikliğiyle mücadeleyi gölgede bıraktı

İklim değişikliği sonbahar ve kış yangınlarını daha olası hale getiriyor

Bolu ve Düzce'de kar yağışı sürüyor

Kahramanmaraş'ta kopan çatının bir kişinin üzerine düşmesi kamerada

Fizik mühendisi kadın, kurduğu çiftlikte günlük 1,5 ton süt üretiyor

AK Parti'de kongre süreci devam ediyor

Türkiye'nin 10 aylık hamsi ihracatı 12,3 milyon doları aştı

Denizsiz kentin dalgıçları köpekbalıklarını elleriyle besliyor

Dünyada bu hafta bir dizi etkinlik sanatseverlerle buluşacak

Yağışların gecikmesi Şanlıurfa'da hububat ekim takvimini değiştirdi

NATO Genel Sekreteri Rutte: Cumhurbaşkanı Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla bekliyorum

Yükleniyor