Sefertepe'de Neolitik Çağ'a ait ölü gömme geleneğine ilişkin yeni bulgular elde edildi

Sefertepe'de Neolitik Çağ'a ait ölü gömme geleneğine ilişkin yeni bulgular elde edildi

KÜLTÜR-SANAT 19.09.2024 15:55:06 6 0
Sefertepe

ŞANLIURFA (AA) - Şanlıurfa'da yürütülen "Taş Tepeler Projesi" kapsamında Sefertepe'de devam eden kazı çalışmalarında bulunan insan kafatası, dönemin ölü gömme geleneğine ilişkin yeni bilgilere ulaşılmasını sağladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığınca 2021 yılında "Şanlıurfa İli Neolitik Çağ Araştırmaları Taş Tepeler Projesi" çerçevesinde, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Tarih Öncesi Arkeolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Güldoğan'ın başkanlığında yürütülen Sefertepe kazıları devam ediyor.

Bu yılki kazı çalışmaları sırasında, başta Yukarı Mezopotamya olmak üzere "Çanak Çömleksiz Neolitik Dönem" gömüt geleneği ile ilgili yeni bilgilere ulaşıldı.

Kazılarda özel bir yapı içerisinde bulunan nişte (duvar içerisinde bırakılan oyuk) kafatası bulundu. Niş içerisinde taşlar üzerindeki kafatasının alt çenesi dışında tamamı ortaya çıkarıldı.

Kafatası bilimsel çalışma yapılmak üzere alandan korunaklı şekilde alındı.

"Bilim dünyası açısından da heyecan verici olacağını düşünmekteyiz"

Sefertepe Kazısı Başkanı Doç. Dr. Emre Güldoğan, AA muhabirine, bölgede ilk olarak 2021 yılındaki kazılarda iki insana ait iskelet parçaları bulduklarını söyledi.

Neolitik Çağ'a (Taş Devri'nin son çağı) ait ölü gömme ritüellerinin nasıl yapıldığına dair bilgilerin sınırlı olduğunu belirten Güldoğan, bu yılki kazılar sırasında bir niş içerisinde yan yatar pozisyonda bir kafatası bulduklarını anlattı.

Güldoğan, özellikle ölü gömme ritüelleri adına daha önce benzeri görülmeyen ve yeni bir aşamayı gösteren bu buluntunun, Neolitik Çağ'da iskeletler üzerine uygulanan sürecin anlaşılması açısından oldukça önemli olduğunu vurguladı.

Güldoğan, şöyle devam etti:

"Bu sene yaptığımız çalışmalarda özellikle bir özel yapı içerisinde niş içerisinde bulunan kafatası özgün bir buluntu olarak değerlendirilebilecek örnek olarak karşımıza çıkmakta. Uzmanımızın yaptığı ilk değerlendirmelerde, bu kafatasının özellikle içinde bulunduğumuz coğrafya içerisinde, hatta Yukarı Mezopotamya'da ölü gömme gelenekleriyle ilgili bu sürecin anlaşılması açısından büyük bir boşluğu dolduracağı düşünülmekte. Zira benzer yerleşimlerden Karahan ve Sayburç yerleşimlerinde geçtiğimiz yıllarda birtakım iskelet parçaları ve kafatası üzerinde kesik izlerinin olduğunu biliyorduk fakat bu işlemlere ulaşana kadar, kafatasına ne şekilde bir uygulama yapıldığı konusunda büyük soru işaretleri vardı. Sefertepe'de bu niş içerisinde bulduğumuz kafatası bu sürecin anlaşılması açısından büyük bir boşluğu dolduracak ve bilim dünyasına heyecan kazandıracak diye düşünmekteyiz."

Buldukları kafatasının bilim dünyası açısından da merak edilen soruları yanıtlayacağını dile getiren Güldoğan, şunları kaydetti:

"Genelde buradaki gömüklerin hepsi ikincil gömüt olarak karşımıza çıkmakta. Bu da şu demek. Ölü bir yerde çürümeye bırakıldıktan sonra bu işlemin ardından kemikler ayrılıyor ve yerleşim yerine geri getiriliyor. Çeşitli uygulamalar, kesikler ya da yanık gibi işlemler yerleşim yerinde gerçekleştiriliyor. Bugüne kadar biz bu kesik veya yanıklı örneklere rastlamıştık fakat bizim bulduğumuz nişteki kafatası bu işlemler başlamadan önce kafatasının özel bir alanda sergileniyor olduğunu göstermesi açısından da önemli."

"Son derece önemli veriler sağlamış oldu"

Hacettepe Üniversitesi Antropoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yılmaz Selim Erdal ise kafatasının Neolitik Dönem'e ait gömüt geleneğinin nasıl yapıldığına dair önemli bilgiler verdiğini aktardı.

Karahantepe, Göbeklitepe ve Sayburç gibi yerlerde seçici gömüt ya da seçilmiş kemiklerin belirli alanlara gömülmesini sağlayan verilerin daha önce ortaya konulduğuna dikkati çeken Erdal, yapılan çalışmalarda Orta Fırat bölgesinde ölülere ikincil gömüt uygulaması yapıldığının bilindiğini ifade etti.

Erdal, ölen kişinin çeşitli ritüeller gerçekleştirilip nihai gömüt alanına götürülene kadar bedeninin önemsenen bir kısmının belli bir yerde saklandığını, Sefertepe'de niş içerisinde buldukları kafatasının bu gömme geleneğinin önemli bir kanıtı olarak kabul edildiğini söyledi.

Prof. Dr. Erdal, sözlerini şöyle tamamladı:

"Göbeklitepe'de ele geçen bir kafatası üzerindeki delik veya onlarca kesikle bu kafataslarının bir kısmının aslında çeşitli nedenlerle kafayı bedenden ayırdıktan sonra bunların sergilendiği ve belki de asıldığına ilişkin ip uçları sağlamıştı. Karahantepe'den ele geçen kafataslarında çok sayıda kesik vardı. Biz bunların aslında bir bedene ikinci gömü uygulamaları çerçevesinde yaptıklarını biliyorduk ama bedenin kişi öldükten ikinci gömü uygulamasına kadar geçen süre içerisinde nasıl saklandığı, sergilendiğine ilişkin bir bilgi yoktu. Sefertepe aslında bu nişten ele geçen kafatasıyla bu tür özel alanlarda, özel yapılarda bu kafataslarının saklandığını, sergilendiğini ve çeşitli ritüellerin buralara uygulandığını göstermesi açısından son derece önemli veriler sağlamış oldu."

Muhabir: Eşber Ayaydın


Bursa'da kimyasal madde için kullanılan varilleri arsaya bırakan kişiye cezai işlem uygulandı

Trabzonspor evinde Kayserispor ile berabere kaldı

Libya, Trablus Uluslararası Havaalanı terminalini inşa eden İtalyan şirketle anlaşmasını iptal etti

İşgal altındaki Batı Şeria’da İsrail askerlerince kuşatılan iki okuldan 1000 öğrenci tahliye edildi

BM Güvenlik Konseyinde Gazze ve işgal altındaki Batı Şeria'da kötüleşen duruma dikkat çekildi

Doğu Karadeniz için kuvvetli sağanak uyarısı

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, İsrail askerlerince katledilen Ayşenur Ezgi Eygi'nin ailesini ziyaret etti

Derbinin golleri yabancılardan

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Güney'de Türkiye olmadan Avrupa kıtasının güvenliğini öngörmek imkansızdır

Netanyahu, güvenlik yetkilileriyle Hizbullah konusunda "özel görüşme" yapıyor

Bakan Kurum'dan İstanbul Kirazlıtepe'deki kentsel dönüşüme ilişkin açıklama

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan "Gaziler Günü" mesajı

ABD başkanlık seçiminde anketler Harris ve Trump'ın başa baş gittiğini gösteriyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TFF Başkanı Hacıosmanoğlu ve yönetim kurulu üyelerini kabul etti

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Enflasyonda çok hızlı bir düşüş var

İsrail ordusu, Hizbullah lideri Nasrallah'ın konuşması öncesi Lübnan'a hava saldırıları düzenledi

Hizbullah lideri Nasrallah: İsrail’in düzenlediği saldırılar Lübnan halkına karşı bir savaş ilanıdır

Brezilya: X'in davranışı, Yüksek Mahkemenin kararını kasıtlı göz ardı etme niyetini gösteriyor

Fitch, ABD konut piyasasının daha fazla faiz indirimine ihtiyacı olduğunu belirtti

Bitlis'te sağanak heyelana yol açtı

İzmir'de sahipsiz köpeğin çocuğa saldırması güvenlik kamerasınca kaydedildi

Borsa günü yükselişle tamamladı

İsrail Genelkurmay Başkanı'nın kuzeydeki savaş planlarını onayladığı bildirildi

Dünyada ilk kez bir gergedanın bacağındaki kırık ameliyatla tedavi edildi

New York borsası, Fed'in faiz indirimine başlamasının ardından yükselişle açıldı

Dünya havacılık sektörü temsilcileri "Hitit Partner's Event" etkinliğinde buluştu

Bitlis Kalesi'nde içme suyu şebekesi bulundu

Lübnan'da çağrı cihazlarının patlatılması sonucu ölenlerin sayısı 37'ye yükseldi

AB çalışanları Brüksel'de AB'nin Gazze politikasını bir kez daha protesto etti

Almanya'daki yangında hayatını kaybeden Emine ve Umut Can Çoban'ın cenaze namazı kılındı

Yükleniyor