Suriye'de şehirler tek tek düştü! Çarpıcı iddia: "Esad Suriye'den ayrıldı"
Muhalifler ile rejim güçleri arasındaki çatışmalar 10. gününde de devam ediyor. Muhaliflerin ilerleyişinin engellenemezken Hama'nın ardından Humus'ta da kontrol muhaliflere geçti. Akşam saatlerinde ise Esad'ın ailesi ile birlikte Suriye'yi terk ettiği iddia edildi.
22.00
Suriye Medyası: "Esad, görüşmeler yapmak üzere İran'ın başkenti Tahran'a gitti"
21.00
Suriye Devlet Başkanı Esad'ın ailesiyle birlikte Suriye'den ayrıldığı iddia edildi.
19.30
Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Irak-Suriye-Ürdün üçgeninde yer alan Suriye toprakları içerisindeki Tenef bölgesinde ABD desteğiyle varlık gösteren silahlı muhalif grup Suriye Özgür Ordusu güçleri, Humus'un doğu kırsalında rejim güçlerine karşı ilerlemeler kaydetti.
Muhalif grup, halihazırda Tedmur'un güneyinde rejim güçleriyle çatışıyor.
ABD, operasyonda muhalif gruba lojistik destek sağlıyor.
Suriye Özgür Ordusu, Suriye'deki halk hareketlerinin ardından kurulan ve son olarak Suriye Milli Ordusu adını alan Özgür Suriye Ordusundan (ÖSO) farklı bir yapılanma olarak faaliyet gösteriyor.
18.30
Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Şam'a yakın olan Suveyda'da yerel grupların temsilcileri ile rejim heyeti arasında görüşme yapıldı.
Suveydalı gruplar görüşmede, rejimden il genelinden güçlerini çekmesini istedi. Çatışma istemediklerini belirten silahlı gruplar, rejim güçlerine kentten çıkmaları için 24 saat süre tanıdı.
Söz konusu silahlı yerel grupların diğer askeri muhaliflerle doğrudan bir bağı bulunmuyor.
Suveyda genelinde halk, 1 yılı aşkın süredir rejim karşıtı gösteriler yapıyor. Gösterilerde muhaliflerin "devrim bayrağı" yer alıyor.
17.00
Üst düzey bir İranlı yetkili, İngiliz haber ajansı Reuters'a İran’ın Suriye’ye desteğine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Adı açıklanmayan İranlı yetkili, “Büyük ihtimalle Tahran'ın Suriye’ye askeri teçhizat, füze ve insansız hava araçları göndermesi gerekebilir. İran, Suriye’deki askeri danışmanlarının sayısını artırmak ve daha fazla askeri güç konuşlandırmak için gerekli tüm adımları attı. Tahran şu anda Suriye'ye istihbarat ve uydu desteği sağlıyor” dedi.
Yetkili, “İran ve Suriye, isyancıların büyük şehirlere doğru ilerlemesini engelleme konusunda birlik oldu. Suriye henüz İran'dan askeri birlik talep etmedi. Şimdilik karar, Suriye ve Rusya'nın hava saldırılarını yoğunlaştırması yönünde" ifadelerini kullandı.
Tahran'ın Esad rejimine askeri destek sağlamak için gerekli tüm adımları attığını söyleyen yetkili, "Tahran ve Bağdat, direniş gruplarının ve silahlı kuvvetlerinin de dahil olduğu ortak savunma projesi üzerine çalışıyor” ifadelerini kullandı.
Öte yandan İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, salı günü yaptığı açıklamada, "Eğer Suriye hükümeti İran'dan askeri güç talebinde bulunursa bu talebi değerlendireceğiz” ifadelerini kullanmıştı.
16.36
Suriye'de yaşanan gelişmeler ışığında Ürdün İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Suriye ile sınır kapatılıyor" ifadeleri kullanıldı.
16.31
Şam'da bir patlama meydana geldi.
Radyo ve televizyon binası yakınında patlama gerçekleştiği ifade edilirken, Genelkurmay Başkanlığı binasının da yakında bir yerde olduğu ifade ediliyor.
16.02
Beşar Esad yönetimindeki Suriye ordusu, Humus'tan çekilme kararı aldı. Kararı Suriye İnsan Hakları Gözlemevi duyurdu.
15.46
Suriye’de Halep ve Hama’da kontrol sağlayan muhaliflerin ilerleyişi devam ediyor.
Muhalifler ve rejim güçleri arasında yaşanan çatışmalar nedeniyle Rusya’nın Şam Büyükelçiliği ülkede yaşayan vatandaşları için açıklama yayınladı. Büyükelçilik tarafından yapılan açıklamada, Suriye’deki askeri ve siyasi durumun zorlaşması nedeniyle Rus vatandaşlarının mevcut havaalanları üzerinden ticari uçuşlarla ülkeyi terk edebileceği belirtildi.
15.27
London School of Economics'te (LSE) uluslararası ilişkiler profesörü olan Fawaz Gerges, BBC'ye Suriye'de yaşanan gelişmelerle ilgili çok önemli ifadelerde bulundu:
Humus'un Esad hükümetinin "sinir merkezi" olduğunu ve kaybının başkent Şam'ı "daha kolay bir hedef" haline getirebileceğini söyleyen Gerges Suriye hakkında, "Devlet kapasitesi büyük ölçüde azaldı" dedi.
Gerges ayrıca ekledi tarih vererek Esad rejiminin sonunun geleceğini ifade etti. Gerges'in açıklamaları şu şekilde:
"Esad güçleri muhalefeti Humus'u ele geçirmekten gerçekten alıkoymazsa, önümüzdeki birkaç hafta veya birkaç ay içinde Esad rejiminin sonunu görebileceğimizi düşünüyorum."
13.15
Suriye'de başkent Şam'a açılan stratejik önemdeki Humus ilinde ilerleyen rejim karşıtı silahlı gruplar, kent merkezinin iç kesimlerine ulaştı. Rasten ve Telbise ilçe merkezlerini ele geçiren gruplar, kent merkezinin batısındaki Vaer Mahallesi'ne girdikten sonra, merkezin iç kesimlerine kadar ilerlemiş oldu.
12.45
Suriye rejimi, ülkenin Irak sınırındaki Deyrizor il merkezinin kontrolünü terör örgütü PKK/YPG’ye devretti.
11.40
Sabah saatlerinde Humus ilinin kapısı durumundaki Rasten ile Telbise ilçeleri rejim karşıtı gruplar tarafından ele geçirildi.
Rasten ve Telbise, Halep-Hama-Humus'u birbirine bağlayarak Şam'a uzanan M5 kara yolu üzerinde bulunuyor.
Kuzeydeki Ter Maela köyünü ve Darul Kebire beldesini alan rejim karşıtı gruplar, ilerlemeye devam ederek Humus'un kuzeyindeki dış mahallelerin 3 kilometre yakınına kadar sokuldu.
Rejim karşıtı gruplar, Elguntu, Zaferene, Mecdel, Deyr Fol, Asiile, Ebu Humame, Haşimiyye, Doğu Ferhane, Batı Ferhane, Vazeiyye, İzzeddin, El-Gasibiyye El-Mekremiyye, Sa'en, İzzeddin ve Gırnata köylerini de ele geçirdi.
Rejim karşıtı gruplar ayrıca, Hama'nın ilçesi Selimiye'den Humus'a doğru operasyon yapıyor.
09.30
Suriye'nin Hama ilinde bulunan Hafız Esed heykeli halk tarafından yıkıldı.
Saha kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Beşşar Esed'in babası Hafız Esed'in Hama'da bulunan heykeli kent halkı tarafından yıkıldı.
09.00
Suriye’de Beşar Esad rejimine bağlı güçlerle çatışan muhalif grupların ilerleyişi sürüyor. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Hama’yı kontrol altına alan muhalif grupların, Humus’a bağlı Rastan’a ulaştığını aktararak, Esad rejimine bağlı İstihkam Taburu’na ait çok sayıda zırhlı aracı ve mühimmatı ele geçirdiğini ifade etti.
08.00
Hama stratejik açından kritik öneme sahip bir kent. Başkent Şam'ın 210 kilometre kuzeyinde bulunuyor.
Hama, ülkenin ikinci büyük kenti Halep ile Şam arasında yer alıyor. Nüfusu 1 milyonu bulan kentte yoğun olarak Sünniler yaşıyor. Ancak alevi azınlık da var.
Hama, 2011'de Suriye'de Esad yönetimine karşı ayaklanmaların başladığı dönemde protestoların ilk düzenlendiği yerler arasındaydı. Yüz binlerce kişi sokağa çıkarken suriye askerlerinin kalabalığa ateş açması sonucu 139 kişi ölmüştü.
Hama, iç savaş boyunca hep Esad rejiminin kontrolünde kaldı.
Kent 1982'deyse daha kanlı ayaklanmalara sahne oldu. Beşşar Esad'ın babası Hafız Esad döneminde Müslüman Kardeşler örgütünün önderlik ettiği ayaklanmalara yönetim sert müdahalede bulundu. Hama bir ay boyunca kuşatmaya alınırken 10 bin ila 40 bin kişi öldü.
O dönemde Suriye ordusunun özel birliklerine Hafız Esad'ın kardeşi Rıfat Esad önderlik ediyordu. Bu yüzden Rıfat Esad, Hama kasabı olarak anılıyor.
07.45
Gözlemevi, Suriye ve Rus savaş uçaklarının Rastan’ın dış mahallelerini ve Hama-Humus yolu üzerinde bulunan Rastan Köprüsü’nü hedef alan 10 saldırı düzenlediğini aktardı.
Gözlemevi, Esad güçlerinin Humus’un kuzey kırsalındaki Telbise kentine giden karayoluna toprak bariyerler kurduğunu belirterek, silah ve teçhizat yüklü 200’den fazla askeri aracı Humus kentine sevk ettiğini aktardı.
07.30
Suriye'de Heyet Tahrir Eş-Şam'ın (HTŞ) öncülüğündeki muhalif gruplar ile Devlet Başkanı Beşar Esad güçleri arasında 27 Kasım'dan bu yana süren çatışmalarda kritik bir eşik aşıldı.
HTŞ liderliğindeki silahlı gruplar, Hama kentine girdiklerini duyurdu. Hama, Şam'a giden yolda Humus'tan önceki son kent olarak dikkat çekiyor.
Muhalifler, 2011'de iç savaşın başlamasından bu yana Hama'da ilk kez kontrolü ele geçirdi.
07.15
Rejim karşıtı güçler Hama'nın ardından Humus'u ele geçirmeyi hedeflediklerini duyurdu.
Humus, Hama'nın 40 kilometre güneyinde yer alıyor.
Humus'un ele geçirilmesi halinde Esad rejiminin Başkent Şam ile kıyı bölgeleri arasındaki bağlantısının kesileceğine dikkat çekiliyor.
Humus'un da düşmesi halinde Beşşar Esad iktidarının tehlikeye gireceği yorumları yapılıyor.
07.00
Rusya ise Suriye'deki durumu değerlendiriyor ve Suriye Hükümeti ile sürekli temas halinde.
Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, Rusya'nın Şam'a yapacağı yardımın kapsamının bu değerlendirmeye bağlı olacağını söyledi.
Peskov, şunları söyledi: “Şu anda Suriye'de olup bitenleri yakından izliyoruz. Suriyeli dostlarımızla, Şam'la sürekli diyalog halindeyiz. Durumun değerlendirilmesine bağlı olarak, militanlarla başa çıkmak ve bu tehdidi ortadan kaldırmak için Suriyeli yetkililerin ihtiyaç duyduğu yardımın derecesi hakkında konuşabileceğiz.”
Kaynak: AA-İHA-NTVBu içerik Doğukan Akbayır tarafından yayına alınmıştır