ABD Başkanı Donald Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le bir telefon görüşmesi yaptığını ve Ukrayna'da savaşı bitirmek için müzakerelerin "derhal başlayacağını" söyledi.
"Uzun ve verimli" olarak nitelediği telefon konuşmasının ardından sahibi olduğu Truth Social platformundan bir açıklama yapan Trump, "Rusya/Ukrayna savaşında milyonlarca kişinin hayatını kaybetmesini durdurmak istiyoruz" dedi ve ekledi:
"Başkan Putin, seçim kampanyasındaki sloganım olan 'ortak akıl' ifadesini kullandı. İkimiz de buna güçlü bir şekilde inanıyoruz.
"Birbirimizin ülkesini ziyaret etmek de dahil olmak üzere yakın bir şekilde çalışmaya karar verdik. Ekiplerimizi de derhal müzakerelere başlama konusunda görevlendirdik.
"Buna şimdi Başkan Zelenskiy'i arayarak başlayacağım."
Putin, müzakerelere liderlik etmek üzere Dışişleri Bakanı Marco Rubio, CIA Direktörü John Ratcliffe, Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Waltz ve Ukrayna Özel Temsilcisi Steve Witkoff'u görevlendirdiğini de açıkladı.
"O dönem başkan olsaydım hiç gerçekleşmemiş olan bu savaşta milyonlarca kişi hayatını kaybetti, bu sonlanmalı" diyen Trump, Putin'e de zaman ayırdığı ve çaba gösterdiği için teşekkür etti ve müzakerelerin başarıyla sonlanacağına inandığını da ekledi.
Kaynak, Getty Images
Fotoğraf altı yazısı, Donald Trump
ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, bugün Ukrayna'nın başkenti Kiev'de Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy ile görüşüyor.
Zelenskiy, 14 Şubat Cuma günü başlayacak Münih Güvenlik Konferansı'nda bir anlaşmaya varılmasını umduğunu, konferansta ABD Başkan Yardımcısı JD Vance ile de görüşmeyi umduğunu söyledi.
Putin'in sözcüsü Dimitri Peskov, "Putin, Trump'ın birlikte çalışma vaktinin geldiği görüşüne katılıyor" dedi.
Kremlin'den yapılan açıklamada, telefon görüşmesinin 1,5 saat sürdüğü, Putin'in Trump'a bu çatışmanın nihai çözümünün barış müzakereleriyle gerçekleşebileceğini söylediği aktarıldı.
Reuters'a göre bu görüşme, ABD ve Rusya liderlerinin Şubat 2022'den beri ilk teması oldu.
Bu görüşmeden önce bir açıklama yapan ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth, Ukrayna'nın 2014 öncesi sınırlara dönmesinin gerçekçi gözükmediğini, ABD yönetiminin savaşı sonlandırmak için Ukrayna'yı NATO üyesi yapma seçeneğini düşünmediğini söylemişti.
İki lider Ukrayna'nın yanı sıra Orta Doğu'daki gelişmeleri de ele aldı.
Reuters'ın aktardığına göre Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock "Putin'in masaya gelmesinin zamanı çoktan gelmişti" dedi.
Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski ise bu konuda bir açıklama yapmadan önce görüşmenin içeriğine dair daha fazla bilgi edinmesi gerektiğini söyledi.
Washington'dan Başkan Donald Trump'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüştüğüne ilişkin açıklamalar gelirken Brüksel'de de Ukrayna'daki savaş sonrasına yönelik önemli mesajlar verildi.
Mesajları veren ise ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth'ti.
Hegseth, 13 Şubat'ta Brüksel'de yapılacak NATO Savunma Bakanları Toplantısı öncesinde, müttefik ülkeler ve ortaklarından olulşan 40'tan fazla ülkenin katılımıyla düzenlenen Ukrayna Savunma Temas Grubu'nda konuştu.
Hegseth mesajlarını dört ana çizgide topladı. Bunlardan ilki Ukrayna'nın üzerinde ısrarla durduğu ve en önemli güvenlik garantisi olarak gördüğü NATO üyeliğiydi.
Hegseth, ABD'nin, Ukrayna'nın NATO üyeliğini, müzakere edilmiş bir çözümden çıkacak gerçekçi bir sonuç olarak görmediğini net şekilde dile getirdi.
Ukrayna'nın olası NATO üyeliği için İttifak içinde bir konsensüs yok. Çoğu ülke ilke olarak bu fikre destek verse de pratikte bunun hayata geçirilebileceğini düşünenlerin sayısı oldukça az.
ABD'nin mesajları Kiev'in üyelik beklentisine şu ana kadar indirilmiş en önemli darbelerden biri niteliğinde.
Kaynak, Getty Images
Fotoğraf altı yazısı, ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth, Brüksel'de NATO'nun Ukrayna toplantısına katıldı.
NATO içinde Ukrayna konusunda en yoğun şekilde verilen mesajlardan biri Kiev'in olası müzakere masasına eli kuvvetli oturması ve güçlü güvenlik garantilerinin devreye sokulması gerektiği.
Hegseth de güçlü güvenlik garantilerinin gerekli olduğunda hemfikir ancak bu garantilerin Avrupalı ve Avrupalı olmayan birliklerle desteklenmesi gerektiği görüşünde.
ABD Savunma Bakanı'nın bu yaklaşımı Ukrayna'da olası bir barış anlaşması olması durumunda Amerikan askerlerinin sahada olmayacağı şeklinde yorumlanıyor.
Hegseth'in öne çıkardığı üçüncü nokta ise olası bir barış gücünün yapısıyla ilgili.
ABD'li bakan, "Bu birlikler herhangi bir aşamada Ukrayna'ya barış gücü olarak konuşlandırılacaksa, NATO dışı bir misyonun parçası olarak konuşlandırılmalı ve 5. madde (kolektif savunma ilkesi) kapsamında yer almamalıdırlar" dedi.
Hegseth'in açıklamalarında dikkat çeken dördüncü unsur ise son günlerde Ukrayna'dan gelen "toprak takası" konusunda oldu.
Amerikalı bakan, Ukrayna'nın 2014 sınırları öncesine dönülmesi fikrinin gerçekçi olmadığını belirterek, "Bu hayali hedefin peşinden koşmak sadece savaşı uzatır ve daha fazla acıya sebep olur" diye konuştu.
Rusya, 2014'te Kırım'ı işgal etmişti.