Version:1.0 StartHTML:0000000190 EndHTML:0000007066 StartFragment:0000002666 EndFragment:0000007030 SourceURL:file://localhost/Users/ykmehmetyenkonya/Desktop/2.%20sayfa/2.%20sayfa.doc
Konya çöpünden elektrik üretiyor.
Bundan beş on yıl önce söylenseydi inanmazdık.
Ama bölgesinde güç olmayı başaran Türkiye artık, her türlü teknolojiyle tanışıyor.
Geçen hafta Sinop’da 40-280 km. mesafeli ilk füzelerin denemesini yapan Türkiye, 2015’de ilk yerli yapım uydusunu fırlatmaya hazırlanıyor. Devamı var. Kendi uçağını, kendi tankını, kendi otomobilini (vb) üretecek Türkiye.
Önceki gün Konya’nın kokusu kilometreler ötesinde hissedilen Aslım Çöplüğünde kahvaltı yaptık. Üstelik kahvaltıda burada yetiştirilen sera domatesleri de ikram edildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, bize çöpten nasıl elektrik ürettiklerini anlattı.
Yakın bir zamana kadar “ne yapacağız bu çöpleri?” diye serzenişte bulunduğumuz çöplerden 20 bin konutu aydınlatacak elektrik üretiliyor. Bu da yaklaşık 100 bin kişilik bir nüfusa tekabül ediyor. İnanılmaz bir rakam bu. Üstelik belediyenin cebinden bir kuruş çıkmadan tesisi hizmete geçirmişler. Bir de üstüne işletmeci firmadan para bile alıyorlarmış. Türkiye’de sadece Ankara ve Konya’da gerçekleştirilen bu projeye emeği geçen başta başkan Tahir Akyürek ve Çevre Koruma Dairesi Başkanı Ali Özer olmak üzere herkese gerçekten teşekkür borçluyuz.
Kilometrelerce uzağından geçmeye cesaret edemediğimiz Aslım Çöplüğü “altın yumurtlayan tavuk” oluvermiş. Dahası var. Modern usullerle üstü kapatılan çöplüğün altı enerji deposu olduğu gibi, üstü de enerji merkezi haline getiriliyor. Büyük bir alanı kapsayan çöplük yakın bir zamanda güneş tarlasına dönüştürülecek. Güneş panelleriyle donatılacak olan çöplük alanı belki de koca şehrin elektrik ihtiyacının tamamını karşılayacak.
Akyürek, Fiziki, sosyal belediyeciliğin yanı sıra eko-belediyecilik ve e-belediyecilik vurgusu yaptı. Dünyanın bugün geldiği noktada artık fiziki ve sosyal belediyecilikle yaşanabilir kentler oluşturmak mümkün değil. Yaşadığımız çevre ve teknolojik gelişmeler yaşam kalitemizi ciddi anlamda etkiliyor. Belediyelerin de bu gelişmeleri görmezden gelmeleri mümkün değil.
Türkiye belediyeciliğinde üç tip belediyecilik anlayışı sergileniyor. Bunlardan biri öncü belediyecilik, biri kopya belediyecilik, biri de geri belediyecilik. Öncü belediyecilik hizmetlerine İstanbul, Ankara, Konya ve Kayseri’de rastlıyoruz. İşte bu öncü hizmetlerden biri de çöpten elektrik üretme projesi. Başkaları da var elbette. Diğer yazılarda onlara da değinmeye çalışırız inşallah.
Haftanın bir önemli etkinliğini ise Konya Reklamcılar Derneği yaptı.Dernek başkanı ve İletişim Fakültesi Reklamcılık Bölümü başkanı Doç. Dr. Hüseyin Altunbaş’ın emekleriyle gerçekleştirilen programda Anadolu’nun üretim gücünü pazarlama ve reklama dönüştürme konuşuldu. Anadolu Marketin dergisinin tanıtım programında Halkla İlişkiler ve İletişim Uzmanı Ali Saydam hepimizin işine yarayacak faydalı bilgiler sundu.
Konya belediyecilik başarısını pazarlama ve reklamda da göstermek zorunda. Bu konuda hala kat etmemiz gereken ciddi mesafeler var. Üretim azmimizi, potansiyelimizi dünyaya sunmak ancak bunu başarmakla mümkün olabilecek. Sanırım bu konuda Konyalılar olarak biraz kafa yormamız gerekecek. Bizi başarıya götürecek yolda yeteri kadar olmazsa da işe başlanacak kadar insan kaynağımız ve bilgi birikimimiz mevcut. Yapılanları dünyaya sunacak iletişim araçlarında hiç de geride değiliz. Sadece biraz gayret, biraz cesaret biraz da tabuları yıkma meselesi… Çöpteki hazineyi paraya dönüştürdüğümüz gibi üretim hazinemizi de dünyaya tanıtmalıyız.