Dr. Aziz ARMUTLU

Tarih: 14.05.2024 23:10

DEĞİŞİM BASAMAKLARINI KULLANARAK KONFOR ALANIMIZI TERK ETMEYE VAR MIYIZ?*

Facebook Twitter Linked-in

*DEĞİŞİM BASAMAKLARINI KULLANARAK KONFOR ALANIMIZI TERK ETMEYE VAR MIYIZ?*

İnsan doğar, yaşar ve nihayetinde ölür. Eşref-i Mahlukat olan insanın hayat yolculuğunda değişim basamakları bulunmaktadır. Değişim basamakları değişim basamağı, gelişim basamağı ve dönüşüm basamağı olmak üzere 3’e ayrılmaktadır. Değişim basamaklarını daha yakından tanıyacak olursak;

1) Değişim Basamağı: Bu basamakta bulunanlar “Olsa da olur olmasa da” anlayışına sahiptirler; ayrıca değişimi vasat düzeyde yaşamaktadırlar, kendilerini çok da yormazlar. Değişim onlar için çok zordur ve denemeye değer bulunmayabilir. Hayatlarında rutini yaşamayı çok severler ve aslında yazımızın da konusu olan konfor alanını terk etmeyi çok sevmezler, çok da fazla risk alamazlar; ayrıca rahatsızlık da edilmek istemezler. Bir olaya bakış açıları  güzel bir olay olarak değerlendirirler.

2) Gelişim Basamağı: Bu basamakta bulunanlar değişim basamağına göre olaylara ve kişilere bakış açıları bir tık daha üsttedirler. Değişim onlar için olmalıdır ve az da olsa ayak uydururlar. Az da olsa risk alırlar ve girişimcilikleri az da olsa  gelişmiştirler.  Bir olaya bakış açıları  bir başka olay olarak değerlendirirler.

3) Dönüşüm Basamağı: Dünyayı yöneten insanlar bu grupta yer alırlar. Risk almayı çok severler ve girişimcilik ruhları aşırı gelişmiştir. Her alan, bunlar sayesinde gelişim göstermektedirler. Dünyada tüm yenilik, girişimcilik ve inovasyon bunların çabalarıyla dünyaya yayılmaktadır. Bir olaya bakış açıları  bambaşka bir başka olay olarak değerlendirirler.

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV) “İnsanların en hayırlısı insanlara faydalı olandır” Hadis-i Şerif’inin düsturuna uygun hareket ederek elimizden geldiğince gönle girme gayretinde olmalıyız. Sosyal deneyim olarak yaşadığımız olayları ve sosyal sermayemizi bilginin zekatı şeklinde değerlendirip  kazanımlarımızı çevremizle paylaşmalıyız.

Şimdi ise değişim basamaklarında belirleyici rol oynayan “Konfor Alanı’nı yakından tanıyalım. Konfor alanı, bireylerin kendini iyi hissettiği ve kendi için oluşturduğu psikolojik alan olarak tanımlanmaktadır. Her birey kendine bir konfor alanı oluşturmuştur. Bu alan sürprizler içermeyen, tanıdık, sadece kendi kontrolünde olan bir (https://www.mutluyasam.com.tr/konfor-alani-nedir-konfor-alanindan-cikmak/, 2022). alandır.

Tanımda da yer aldığı şekliyle konfor alanı sürprizleri sevmez ve rutin olarak yaşamayı içermektedir. Ancak şu bir gerçektir ki konfor alanını ne kadar terk edersek hayatta o kadar başarıyı yakalamış oluruz.

Daha önceki Az Gayretle İnsanları Daha Çok Anlayabilmek makalemizde de vurguladığımız gibi daha çok gönle ulaşmanın gayreti içesinde olmalıyız. Unutmamalıyız ki bu fani hayatta baki hizmetlerimiz ile öldükten sonra da adımızın yaşaması için konfor alanını terk etmeye an itibariyle var mıyız?

*Konfor Alanımızı An İtibariyle Terk Etmeye Hadi Başlayalım!*


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —
G-H1BEN5KZ8N