Bakan Işıkhan: Belediyelerin SGK'ye olan borcu, ocak ayı itibarıyla 162 milyar liraya ulaştı

Bakan Işıkhan: Belediyelerin SGK'ye olan borcu, ocak ayı itibarıyla 162 milyar liraya ulaştı

Tarih: 04.02.2025 19:57
Bakan Işıkhan: Belediyelerin SGK

ANKARA (AA) - Bakan Işıkhan, TRT Haber canlı yayınında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı.

Belediyelerin SGK'ye olan borçlarına ilişkin soru üzerine Işıkhan, söz konusu borçların, ana paranın çok üzerinde artmaya başladığını belirterek, bunun sürdürülemez hal aldığını ifade etti.

Belediyelere SGK'ye olan borçlarını ödeme çağrısı yapan Işıkhan, "Bu konuyu geçen sene gündeme getirdiğimizde belediyelerimizin borcu 96 milyar liraydı. Yıl sonunda 160 milyar liraya ulaşmış durumda. Ocak ayı itibarıyla bu rakamın 162 milyar liraya ulaştığını söyleyebiliriz." dedi.

Borçların büyük kısmının CHP'li belediyelere ait olduğunu dile getiren Işıkhan, SGK'nin işverenlerden prim tahsilat oranı yüzde 90 iken belediyelerden prim tahsil etme oranının yüzde 44 olduğunu bildirdi.

Işıkhan, Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve beraberindeki heyetin ziyaretine ilişkin soru üzerine söz konusu görüşmede, "SGK olarak amaçlarının sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliği olduğunu, borçların tahsil edilmesinden başka bir çözüm olmadığını" heyete ilettiğini söyledi.

Borçların tahsil edilmesi sürecinde tarafsız şekilde çalışmaları yürüttüklerini belirten Işıkhan, "Biz bu görüşlerimizi ifade ettikten sonra TBB heyeti de SGK'nin rehberlik yapmasını rica ettiler bizden. TBB'ye bağlı belediyelerin borçların ödenmesi noktasında gayret içinde olduklarını dile getirdiler. Biz de 'Tamam' dedik. Bu istişare kültürü gerçekten çok önemli. TBB Genel Sekreteri koordinatörlüğünde, Bakan Yardımcımızın da içinde olduğu küçük bir heyet oluşturduk. Bu heyet çalışmalarını sürdürüyor." diye konuştu.

"SGK Yönetim Kurulu'nda gündeme getireceğiz"

Ankara Büyükşehir Belediyesinin, SGK'ye borçlarını ödemek amacıyla geçen hafta bir adım attığını bildiren Işıkhan, "Ankara Büyükşehir Belediyesi, yaklaşık 8,5 milyar olan borcunu taksitlendirme başvurusunda bulundu, yasal anlamda yatırması gereken peşinatı da yatırdı. Ankara Büyükşehir Belediyesi, bize daha önce sürekli hacizli gayrimenkuller teklif etmişti. Hacizlerin kaldırıldığı bu gayrimenkulleri bize teklif ettiler, bunu SGK Yönetim Kurulu'nda gündeme getireceğiz. Olumlu şekilde sonuçlanması noktasında da gayret edeceğiz." açıklamasını yaptı.

Bu adımı atan belediyelere ve belediye başkanlarına teşekkür eden Işıkhan, "Bu zaten son bir çaba olacak. Çünkü artık belediyeler ve bağlı şirketlerinin prim borçlarının kaynaktan kesilmesiyle ilgili Cumhurbaşkanlığı kararı söz konusu. Şubat ayının ortasında biz bu kararı resmi olarak uygulamaya başlayacağız. 1400 belediye başkanımıza da duyurmuş olalım, bir an evvel sosyal güvenlik il müdürlüklerimizle, merkezlerimizle ve bizimle borçlarını ödeme noktasında iletişime geçmelerini istirham ediyorum." ifadelerini kullandı.

"Suriye'nin etkilerini analiz etmek için çok erken"

Suriyeli işçilerin ülkelerine dönmelerinin iş gücü piyasasına olası etkilerine ilişkin değerlendirmeleri sorulan Işıkhan, "Suriye'nin etkilerini analiz etmek için şu an çok erken. Ancak ilk veriler ve saha gözlemlerimiz, özellikle iş gücü piyasasında çok ciddi değişiklikler olmayacağı yönünde." dedi.

Haziran ayında okulların tatil olmasıyla birlikte ülkelerine dönen Suriyelilerin sayısının artabileceğini ifade eden Işıkhan, bu geri dönüşlerin, iş gücü açığı oluşturup oluşturmayacağını takip ettiklerini bildirdi.

Işıkhan, geçici koruma altındaki Suriyelilere 2024'te 109 bin 370 çalışma izni ve 118 bin 120 çalışma izni muafiyeti verdiklerini söyledi.

"Şubat ayında resmi görüşmeleri başlatacağımızı öngörüyoruz"

Yaklaşık 600 bin kamu işçisini ilgilendiren Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmelerine ilişkin soru üzerine Işıkhan, konuyla ilgili TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ'in çalışmalarına başladığını ve bu çalışmaların sonucunda ortaya çıkacak görüşlerin bakanlığa ulaştırılacağını ifade etti.

Gelen görüşleri değerlendireceklerini kaydeden Işıkhan, "Şubat ayı içerisinde resmi görüşmeleri başlatacağımızı öngörüyoruz." dedi.

Işıkhan, bu görüşmelerde işçilerin haklarını korumayı ve kamu kaynaklarını etkin şekilde yönetmeyi amaçladıklarını belirtti.

"Kısmi çalışma ya da yarı zamanlı çalışmayla ilgili mevzuatta değişiklikler öngörüyoruz"

Bakan Işıkhan, 2025-2028 yıllarını kapsayacak olan Ulusal İstihdam Stratejisi'nde (UİS) kadınların iş gücüne katılımını öncelikli haline getirdiklerini belirterek, "Kadınların çalışma hayatına katılımını desteklemek için esnek çalışma ve çocuk bakım hizmetlerinin verilmesi yönünde desteklerimiz olacak. Bu konudaki düzenlemeleri hayata geçireceğiz." şeklinde konuştu.

Çalışan annelere çocuk bakımıyla ilgili desteklerinin olacağını bildiren Işıkhan, "Doğum sonrası kısmi çalışma ya da yarı zamanlı çalışma ile ilgili mevzuatta değişiklikler öngörüyoruz. Bu yönde kadınların istihdama katılmasındaki engelleri yavaş yavaş kaldırma yönünde çalışmalarımız olacak." şeklinde konuştu.

Işıkhan, UİS'te yer alan yapay zekanın konusunun iş gücü piyasasına nasıl yansıyacağı sorusu üzerine, "Eğer gerekli önlemleri almazsak birçok sektörün çalışma dinamikleri değişebilir. Bazı meslekler kaybolabilir ve iş gücü katılımında yeni zorluklarla karşı karşıya kalabiliriz. Biz de yapay zeka ve dijital beceriler kazandırılan eğitim programlarını hayata geçireceğiz. Dijital ekonominin fırsatlarını değerlendirmek istiyoruz. Özellikle gençlerimizi ve kadınlarımızı yapay zeka, veri analitiği, siber güvenlik ve yeşil ekonomi alanında istihdama hazırlıyoruz." değerlendirmesini yaptı.

"Dijitalleşmeye uyumlu çalışma şekillerine yönelik teşviklerimizi artıracağız"

Esnek çalışma ve hibrit modellerin yaygınlaştırılması yönünde çalışmalarının olacağının bilgisini veren Işıkhan, şu değerlendirmede bulundu:

"Özellikle bilişim, finans, eğitim, danışmanlık ve hizmet sektöründe hibrit ve uzaktan çalışma modellerinin yerleşmesi için yasal çerçeveyi hazırlayacağız. Dijitalleşmeye uyumlu çalışma şekillerinin desteklenmesine yönelik teşviklerimizi artıracağız. Esnek mesai ve kısmi çalışma alternatiflerini de sektör bazında ele alarak tekrar bir düzenleme içerisinde bulunacağız."

Işıkhan, Hemofili A hastası çocuklar için müjdeyi de paylaşarak,"Kronik ve tedavi süreci oldukça zorlu olan Hemofili A hastalığına yönelik biyoteknolojik ilaçlar yakında devreye alınacak. İnşallah bu ilaçlar sayesinde çocuklarımızın tedavi süreçleri çok daha kolay hale gelecek." dedi.


Muhabir: Orhan Onur Gemici,Sefa Bilgitekin

Haber Kaynak : Anadolu Ajansı

Bolu Kartalkaya'daki otel yangını soruşturmasında 2 gözaltı

Kartalkaya'daki otel yangınına ilişkin soruşturmada 2 şüpheli gözaltına alındı

Yeni Oyuncu

Hakim ve savcı atamaları Resmi Gazete'de yayımlandı

Bakan Tekin: Gelen şikayetler üzerine 750 özel okula işlem başlatıldı

Trump, ABD'yi UNRWA ve BM İnsan Hakları Konseyinden geri çekti

Fitch: ABD'nin tarife hamleleri agresif ticaret politikası risklerini gösteriyor

Türkiye'nin sembol yapıları 4 Şubat Kanser Günü'nde ışıklandırıldı

Amerikalı Müslümanlar ve barış yanlısı sivil toplum örgütlerinden Trump-Netanyahu görüşmesine tepki

Trump, "İran'a maksimum baskı" politikasını yeniden hayata geçirecek kararnameye imza attı

İsrail ordusu, ocak ayında işgal altındaki Batı Şeria’da 55 Filistinliyi öldürdüğünü açıkladı

Anadolu Efes, Real Madrid'i 79-73 mağlup etti

Beşiktaş, Türkiye Kupası'nda çeyrek final yolunda avantaj yakaladı

Suriye Cumhurbaşkanı Şara: Türkiye ile ilişkileri derin bir stratejik işbirliğine dönüştürme arzusundayız

Emine Erdoğan, Suriye Cumhurbaşkanı Şara'nın eşiyle görüştü

Ege Denizi'nde son 24 saatte 313 deprem meydana geldi

Türk askerinin Aden Körfezi'ndeki görev süresi bir yıl daha uzatıldı

ABD'de helikopter ile uçak kazasının videosunu sızdıran iki havalimanı çalışanı gözaltına alındı

PepsiCo'nun geliri geçen yılın son çeyreğinde azaldı

İsrailli Bakan: Esir takası anlaşmasına mal olsa bile Hamas'ın Gazze'yi yönetmesine izin vermeyeceğiz

TCMB, Ocak Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu'nu yayımladı

STM'den, mobil uygulamalardaki güvenlik açıklarına ilişkin değerlendirme

Kazakistan'da düşen Azerbaycan Hava Yollarına ait uçağa ilişkin soruşturmanın ön raporu açıklandı

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Oktay, AGİT PA Başkanı Kauma ile görüştü

TİKA'dan Arnavutluk'taki sağlık sistemine destek

BM: İsrail'in saldırıları nedeniyle 30 bin kişi Cenin Mülteci Kampı'nı terk etti

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Ukrayna Meclis Başkanı Stefanchuk ile video konferans görüşmesi gerçekleştirdi

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş: Şiddet uygulayanların risk profillerini tespit edeceğiz

Hamas: Ateşkes anlaşmasının ikinci aşamasına ilişkin müzakereler başladı

Bakan Işıkhan: Belediyelerin SGK'ye olan borcu, ocak ayı itibarıyla 162 milyar liraya ulaştı

Yükleniyor