Biyoteknolojide yenilikçi çözümler için düğmeye basıldı

Biyoteknolojide yenilikçi çözümler için düğmeye basıldı

EKONOMİ 6.04.2025 12:58:42 30 0
Biyoteknolojide yenilikçi çözümler için düğmeye basıldı

ANKARA (AA) - Türkiye'de biyoteknoloji alanında yenilikçi çözümler sunacak, akademik ve endüstriyel paydaşları buluşturacak ve kanserden metabolik hastalıklara kadar geniş yelpazede çözümlere katkı sağlayacak "Ulusal Omiks Platformu" kurulacak ve "Biyoteknoloji Üretim Programı" devreye alınacak.

AA muhabirinin, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının "2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi"nden derlediği bilgilere göre Türkiye, biyoteknolojik ve genomik araştırmaların desteklenmesiyle küresel ilaç piyasasında önemli bir oyuncu olma potansiyeli taşıyor.

Pandemide aşı geliştirme süreçlerinde erişilen hız, biyoteknolojik ilaçların önemini daha fazla ön plana çıkarıyor. 2019'da küresel ilaç satışlarının yüzde 31'i biyoteknolojik ilaçlardan oluşurken bu oran, Kovid-19 aşılarının etkisiyle 2021'de yüzde 39'a, 2023'te yüzde 41'e yükseldi. Biyoteknolojik ilaç payının, hücre ve gen tedavileri ile biyobenzerleri de içerecek şekilde 2028 yılında yüzde 46'ya çıkması bekleniyor.

Türkiye ilaç pazarı, 9,35 milyar dolarlık pazar büyüklüğüyle dünya ilaç pazarı sıralamasında ilk 20'de yer alıyor, biyoteknolojik ürünler bu pazarın yüzde 17,6'sını oluşturuyor. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunca ruhsatlandırılmış 374 biyoteknolojik ilaç ve 103 biyobenzer ilaç bulunuyor. Bunlardan 33 biyobenzer ilacın üretimi ise Türkiye'de yapılıyor.

Hücre kültüründen itibaren Türkiye'de geliştirilen yerli bir biyoteknolojik ilaçla birlikte, söz konusu alan üst politika, strateji ve teşviklerle önceliklendiriliyor. Sektöre bugüne kadar sağlanan 1,1 milyar dolarlık yatırım teşviki desteğiyle, ilaç sanayisinin son 7 yılda biyoteknolojik ilaçlar içindeki imal ilaç payını kutuda yüzde 8 seviyesinden yüzde 33'e, değerdeki payını ise yüzde 1'den yüzde 9'a çıkardığı görülüyor.

Omiks Platformu kurulacak

Türkiye'de sağlık teknolojileri alanında atılan adımlar, ekonomik büyüme ve rekabetçiliğin yanı sıra stratejik özerklik ve ulusal güvenlik açısından da büyük önem taşıyor. Bu çerçevede hücreyi, molekülleri ve organizmayı kapsamlı ve detaylı şekilde araştırabilmeyi ifade eden "Omiks" teknolojileri de hastalıkların moleküler düzeyde anlaşılması, erken tanı, sürecin takibi ve kişiselleştirilmiş tedavi stratejilerinin geliştirilmesinde kritik rol oynuyor.

Kurulması planlanan "Ulusal Omiks Platformu" da büyük veri setlerinin güvenilir ve sistematik şekilde toplanmasını, depolanmasını ve analiz edilmesini sağlayarak biyoteknoloji ve tıp alanlarında çağdaş çözümler sunmayı amaçlıyor. Ulusal Omiks Platformu, yapay zeka ve kişiselleştirilmiş tıp ile entegre edilerek sistem biyolojisinin merkezde olduğu akıllı sağlık sistemlerinin temelini oluşturacak çok yönlü bir altyapı sunma potansiyeline sahip bulunuyor.

Platformun, akademik ve endüstriyel paydaşlar arasında işbirliğini geliştirerek biyoteknoloji alanında yenilikçi ve öncü çalışmaların önünü açması bekleniyor. Böylece platformun, kanser tedavilerinden metabolik hastalıkların kontrol altına alınmasına kadar geniş yelpazede biyomedikal uygulamalara önemli katkılar sağlaması öngörülüyor.

Yerli biyoteknolojik ilaç üretimi desteklenecek

"Biyoteknoloji Üretim Programı" ile de Türkiye'nin yüksek seyreden biyoteknolojik ilaç ithalatının azaltılması ve uzun vadede net ihracatçı konumuna geçiş yapılması hedefleniyor. Bu kapsamda TÜBİTAK, üniversiteler ve Sağlık Bakanlığı işbirliğiyle, biyoteknoloji araştırma altyapılarının yetkinliklerinin artırılması, kamu alımlarının kaldıraç olarak kullanılarak yerli biyoteknolojik ilaç üretiminin desteklenmesi planlanıyor.

Biyoteknolojik ilaç üretimine dönük yatırımlar, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında güçlü şekilde teşvik ediliyor, ayrıca bu yatırımlara uzun vadeli uygun koşullu finansman imkanları sağlanıyor.

Biyoteknoloji alanında bütüncül ekosistem inşa edilmesi ve Türkiye'nin küresel biyoteknoloji yarışında güçlü oyuncu olması hedefiyle 2022'de kurulan Biyoteknoloji İhtisas OSB ise girişimcilerin, bilim insanlarının ve sanayicilerin bir araya geldiği platform olarak hizmet veriyor.

Gelecek 5 yılda tedaviler artacak

Sağlık teknolojileri, savunma sanayisi teknolojilerine benzer şekilde ülkelerin ulusal güvenliği ve bağımsızlığı açısından kritik öneme sahip bulunuyor. Türkiye'nin sağlık alanında küresel rekabet içinde yer alması için savunma sanayisine benzer şekilde kamu alımları yoluyla uzun vadeli öngörülebilirlik sağlanması gerekiyor.

Gelecek 5 yılda ilk sırada onkoloji olmak üzere immünoloji, diyabet ve obezite alanlarında büyümenin diğer alanlara göre çok daha hızlı olması öngörülüyor. Öte yandan, nadir nörolojik bozukluklar, Alzheimer, Parkinson ve migrene yönelik yeni tedavilerin gelecek yıllarda nöroloji alanında büyümeyi artıracağı tahmin ediliyor.

Antikor ilaç konjugatları (kanser tedavisinde kullanılan yenilikçi bir ilaç sınıfı, ADC'ler), çoklu spesifik antikorlar, RNA bazlı tedaviler, gen/hücre tedavileri ve radyofarmasötikler (radyoaktif izotoplar içeren bir ilaç grubu) gibi yeni yöntemler ve teknolojilerin 2030'a kadar büyümesi bekleniyor.


Muhabir: Zeynep Duyar

Haber Kaynak : Anadolu Ajansı

Rusya: Ukrayna'da ateşkesle ilgili hususların çözülmesi gerekiyor

Chicago müzikali Zorlu PSM'de izleyiciyle buluşacak

İyi huylu prostat büyümesinde anjiyo ile tedavi mümkün

CHP'de kurultay süreci tamamlandı

Gazze'deki kanser hastaları İsrail'in Filistin-Türkiye Dostluk Hastanesi'ni yıkması sonrası büyük sıkıntı yaşıyor

Uzmanlara göre Lübnan yönetiminin İsrail'e karşı diplomasiden başka kartı yok

FIBA Kadınlar Avrupa Ligi 6'lı Final'de takımlar

UEFA Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek final heyecanı başlıyor

Türkiye "8. kıta" Ay'da hedef büyüttü

Türkiye yerli GPS uygulamasını devreye alacak

Van kedileri, 2025'in ilk yavrularını dünyaya getirdi

İş dünyası Trump'ın gümrük tarifeleri sonrası Türkiye için fırsatları değerlendirdi

İç organları dışarıda doğan Ebrar bebek, 70 günlük tedavinin ardından sağlığına kavuştu

Güney Kore'de orman yangını nedeniyle Hadong bölge sakinlerine tahliye talimatı

Filipinler ve ABD'nin ortak askeri tatbikatı başladı

Diyarbakır'da turizmciler ve esnaf çifte bayram yaptı

Avrupa borsalarında sert satış dalgası etkili oluyor

Troya efsanesi adını bu kez yarı maratonla duyuracak

"Trump'ın gümrük vergisi" Avro Bölgesi'nde yatırımcı güvenini çökertti

Züccaciye ürünlerinde indirimlerin sunulacağı Çeyiz Haftası 15 Nisan'da başlayacak

Artvin'de baraj gölü kıyısına inen yaban keçileri görüntülendi

ÇİMSA ÇBK Mersin'de hedef ilk Avrupa zaferi

Kahta Kalesi'nde hafta sonu ziyaretçi yoğunluğu yaşanıyor

Oğlunun isteğiyle başladığı okçuluk sporunda antrenör oldu

Edirne bayram tatilini dolu dolu geçirdi

Bir veri ihlali dünyaya ortalama 4,45 milyon dolara mal oluyor

Savunma sanayisindeki fikirleri büyütmek için yeni girişim

Trump'ın aldığı kararlar birçok tartışmayı beraberinde getirdi

Şanlıurfa'da toz taşınımı etkili oluyor

Artvin'de baraj gölü kıyısına inen yaban keçileri görüntülendi

Yükleniyor