Erişimi kısıtlanan platformlara giriş yöntemleri güvenlik riskleri içeriyor

Erişimi kısıtlanan platformlara giriş yöntemleri güvenlik riskleri içeriyor

GÜNDEM 5.08.2024 16:08:45 83 0
Erişimi kısıtlanan platformlara giriş yöntemleri güvenlik riskleri içeriyor

İSTANBUL (AA) - AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, internet kullanıcıları, bulunduğu ülkede erişimi kısıtlanan dijital platformlara girmek için çeşitli yöntemleri kullanıyor. Bu yöntemler, söz konusu platformların kullanılmasını sağlasa da birçok açıdan kullanıcı güvenliğini riske atıyor.

Bu yöntemlerden birisi olan VPN'de, kullanıcı bir VPN hizmetini kullanarak ilgili yazılımı uygulama mağazasından ya da internet sitesinden indirerek cihazına kuruyor. Bu yazılım aracılığıyla kullanıcının internet bağlantısı, hizmeti sunan VPN sunucusuna yönlendirilecek şekilde yapılandırılıyor.

Böylece kullanıcı, farklı bir ülkede konumlanan VPN sunucusu üzerinden bağlandığı için ülkesinde erişimi kısıtlanan platforma erişme imkanı buluyor. IP adresinin gizlenmesini sağlayan kullanıcı anonim bir şekilde internette gezinebiliyor. Ancak kullanıcının tüm veri trafiğinin ilgili VPN hizmeti sağlayıcısının sunucuları üzerinden gerçekleşmesi sebebiyle çeşitli güvenlik riskleri ortaya çıkıyor.

VPN hizmetlerinde ücretsiz olanlara dikkat edilmeli

Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Endonezya'dan sonra dünyada en fazla VPN kullanılan ülkeler listesinde 4. sırada Türkiye bulunuyor. VPN kullanımı sadece erişimi kısıtlanan siteler için değil, şirketler tarafından güvenilir ağlara sahip bir altyapı oluşturmak için de tercih ediliyor.

VPN hizmeti sunan çok sayıda şirket bulunuyor. Bu şirketlerden bazıları aylık ve yıllık olmak üzere belli ücretlerle bu hizmeti sunarken, bazı şirketler ise ücretsiz olarak bu hizmeti kullanıcılara sağlıyor.

Özellikle ücretsiz sunulan VPN hizmetlerinde ciddi güvenlik riskleri bulunuyor. Bu hizmetler çoğunlukla kullanıcıların veri trafiğini ele geçirmek amacıyla güvenilir olmayan sağlayıcılar tarafından sunuluyor. Sağlayıcılarının güvenilir olup olmadığına bakmadan ücretsiz kullanmaya başlayan kullanıcılar, tüm internet trafiklerini ilgili şirkete sunmuş oluyor.

Bunun yanı sıra dolandırıcılık ve veri hırsızlığını hedefleyen VPN'ler, kullanıcıların cihazlarına kurulacak VPN yazılımlarının içerisine kötü amaçlı yazılımlar yerleştirebiliyor. Bu sayede kullanıcının cihazı kontrol edilip, kişisel bilgileri elde edilebiliyor.

Güvenli bir VPN sağlayıcısı seçmek için hizmetlerin orijinal ve güvenli olduğundan emin olmak için sağlayıcının web sitesi şifrelemesine ve VPN protokollerine dikkat edilmesi gerekiyor. Kullanım şartları ve gizlilik politikaları uygun olan, güncel ve güvenilir yazılımlara sahip sağlayıcılarla güvenlik riskleri en aza indirilebiliyor.

Ücretsiz VPN'lerin tercih edilmemesi, diğer VPN'lerle ilgili olarak kullanıcı yorumlarının kontrol edilmesi de önem taşıyor.

DNS adresleri bilinçsiz değiştirilmemeli

İnternet kullanıcılarının erişimi kısıtlanan platformlara erişmek için kullandığı bir diğer yöntem ise DNS değişikliği. VPN'e karşılık kullanımı daha basit olan bu yöntem, zararsız gibi gözükse de sonuçları itibarıyla VPN'den daha zararlı sonuçlar doğurabiliyor.

Kullanıcıların DNS ayarları genellikle dinamik olarak yapılandırılmış şekilde kullanılıyor. Bu şekilde kullanıldığında kullanıcılar internet servis sağlayıcının DNS sunucuları üzerinden internete erişiyor.

Erişimi kısıtlanan platformlara erişmek için internete girilen cihazın bağlantı ayarlarından DNS ayarları dinamik olarak değil manuel olarak da yapılandırılabiliyor. Farklı servis sağlayıcılarının DNS sunucularının adresleri girilerek, erişimi kısıtlanan sitelere girilebiliyor.

Bu yöntemde de ciddi güvenlik riskleri bulunuyor. Güvenilir olmayan DNS sağlayıcılarının kullanılması halinde, ilgili DNS sağlayıcısı kullanıcıları izleyebiliyor, bilgilerini ele geçirmek ve zararlı yazılım bulaştırmak için farklı sitelere yönlendirme yapabiliyor. Bunun yanı sıra kullanıcının bağlandığı siteyi veya içerikleri de engelleyebiliyor.

Örneğin DNS ayarlarını güvenilir olmayan DNS sunucularının adresleriyle değiştiren bir kullanıcı, erişimi kısıtlanan bir platforma giriş yapmak için sitenin ismini yazdığında, dolandırıcılık amacıyla oluşturulmuş benzer bir platforma yönlendirilip kullanıcı adı, şifre, kredi kartı bilgileri gibi bilgileri ele geçirilebiliyor.

360 milyondan fazla VPN kullanıcı veri kaydı çalındı

VPN sebebiyle verileri çalınan milyonlarca kullanıcı bulunuyor. Özellikle ücretsiz VPN hizmeti sunan güvenlik altyapısı gelişmemiş şirketlere yönelik gerçekleştirilen siber saldırılarda, kullanıcıların sistemdeki verileri hedef alınıyor.

Geçen yıl gerçekleşen bir veri sızıntısında, ücretsiz VPN hizmeti sunan popüler bir firmaya ait 360 milyondan fazla kullanıcı veri kaydı çalındı. Çalınan veriler arasında, e-posta adresleri, orijinal IP adresleri, coğrafi konum kayıtları, ziyaret edilen web siteleri gibi birçok veri yer alıyor. Çalınan kullanıcı verileri dark web (karanlık ağ) başta olmak üzere ilgili mecralarda satışa çıkarılıyor.

Kullanıcıların VPN kullanırken ve DNS ayarlarını değiştirirken güvenliklerini riske atmamaları için, güvenilir VPN ve DNS sağlayıcılarını tercih etmeleri önem taşıyor.

Bunun yanı sıra cihazlarındaki kötü yazılımların tespit edilmesine imkan sağlayan güvenilir antivirüs yazılımlarının kullanılması da kullanıcı güvenliğini artırıyor.


Muhabir: Tolga Yanık

Haber Kaynak : Anadolu Ajansı

Çiftçilere yaklaşık 345 milyon lira tarımsal destekleme ödemesi yapılacak

YÖK'ten üniversiteleri "2030 vizyonuna taşıyacak" eylem planı

Bilecik, İzmir ve Hatay'da orman yangınlarından etkilenenlere yaklaşık 12,3 milyon liralık destek

Erzurum, Kars ve Ardahan'da yaz ortasında etkili olan soğuk hava kışı aratmadı

Anne-kız bir tablet bir mikrofonla Karadeniz ağzını dijital illüstrasyona taşıdı

Yaz tatilinde öğrencilere gönüllü gastronomi dersi veriyor

Avrupa'daki sıcak hava dalgası günlük elektrik talebini artırıyor

KEMANKEŞ 1'den karada da tam isabet

Ankara Valiliğinden "hava sıcaklığı" uyarısı

İmamoğlu'na diplomasının sahte olduğu iddiasıyla 8 yıl 9 aya kadar hapis istemi

Tralleis Antik Kenti'nin 2 bin yıllık havuzu yeniden suyla buluşacak

Bazı ülkeler, sömürge izlerini silmek ya da siyasi hedefler için adından vazgeçti

Zeytinburnu'nda meslek lisesi öğrencileri üreterek iş hayatına hazırlanıyor

Kavurucu sıcaklar, tarlalara serilen halıların daha fazla pastelleşmesini sağlayacak

Okçular Vakfında 2 bin yıllık yöntemlerle geleneksel yay üretildi

Türkiye'den kalkan uçaklar uzun hat uçuşlarında rotalarını "yeşil dönüşüme" çevirecek

ÖSYM, hafta sonu 2 sınav düzenleyecek

Zeynep Sönmez yeniden tarih yazmak için korta çıkacak

"Er Meydanı"nın unutulmaz pehlivanları

İstanbul'da "uyuşturucu ticareti ve kara para aklama" soruşturmasında 19 zanlı yakalandı

Türk müteahhitlik sektörü yurt dışında 6 ayda 6,2 milyar dolarlık iş üstlendi

Türkiye, fındık ihracatından yılın ilk 6 ayında 1,2 milyar dolara yakın gelir sağladı

25 ülkeden bilim insanları Kültepe'nin topraklarında tarihin izini sürüyor

ABD'nin California eyaletinde yangınlar, 22 bin hektardan fazla alanı kapladı

ECB Başkanı Lagarde: Mevcut faiz oranı pozisyonumuz uygun konumda

Dışişleri Sözcüsü Keçeli: Türkiye, Kerkük’teki gelişmeleri yakından ve hassasiyetle takip ediyor

Dış ticaret mevzuatına aykırı davranan firmalara 6 ayda 5,9 milyar lira ceza kesildi

Borsa güne yükselişle başladı

Formula 1'de sıradaki durak Büyük Britanya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan'a gitti

Yükleniyor

YAZARLAR