Hollanda'da uluslararası öğrenciler ramazanı arkadaşlarıyla geçiriyor

Hollanda'da uluslararası öğrenciler ramazanı arkadaşlarıyla geçiriyor

GÜNDEM 28.03.2025 13:25:33 31 0
Hollanda

AMSTERDAM (AA) - Anadolu Ajansının "Avrupa'da Ramazan" başlıklı dosyasının 12'nci bölümünde, Amsterdam Özgür Üniversitesinde eğitim gören uluslararası öğrenciler, düzenledikleri iftarları ve ülkelerindeki ramazan geleneklerini anlattı.

Amsterdam Özgür Üniversitesinde düzenlenen iftar programında farklı ülkelerden hem Müslüman hem de Hristiyan öğrenciler bir araya geldi. İftar sofrasında buluşan öğrenciler, ülkelerindeki ramazan gelenekleri ile Hollanda'daki deneyimlerini karşılaştırırken ortak manevi iklimde buluşmanın mutluluğunu deneyimledi.

Ramazanı Hollanda'ya farklı ülkelerden gelen diğer öğrencilerle geçirdiklerini belirten öğrenciler, ülkelerindeki ramazana özgü gelenekleri ve yiyecekleri anlattı.

Endonezya'da ramazan geleneği "takjil" avlama

Dini çalışmalar alanında yüksek lisans yapan Endonezyalı Muhammed Rafly Try Ramadhani, ülkesindeki ramazan geleneklerinin başında "takjil avlama" adı verilen ve iftardan hemen önce "takjil" isimli atıştırmalıkların alınmasının geldiğini söyledi.

Ramadhani, "Endonezya'da ramazanda çok fazla geleneğimiz var ancak en önemli gelenek 'takjil' olarak adlandırdığımız şey. İftardan yaklaşık 30 dakika önce herkes geleneksel bu yiyeceği almak için yarışıyor. Takjil, aslında bu atıştırmalığın özel adı değil iftardan önce yiyecek alma etkinliğinin adı." dedi.

Endonezya'da ramazanın sadece Müslümanların yerine getirdiği bir dizi ibadetle değil aynı zamanda iftar öncesi "takjil avlama" geleneğiyle eş anlamlı olduğunu belirten Ramadhani, "Sosyal medyada son zamanlarda meşhur olan 'Takjil Savaşı', sadece Müslümanların değil Müslüman olmayanların da takjil bulma geleneğini deneyimlemeye hevesli olduğunu gösteriyor." diye konuştu.

Ramadhani, Hollanda'da da Endonezya topluluğunun bu geleneği sürdürdüğünü belirterek, "Hollanda'da özellikle Amsterdam ve Lahey'de iki büyük Endonezyalı topluluğumuz var. Burada da aynı geleneğe sahibiz ancak çok yaygın değil, daha çok cami çevresindeki bölgelerde uyguluyoruz." ifadelerini kullandı.

Sudan'da sokaktan geçenleri iftara davet etme geleneği

Manevi rehberlik alanında yüksek lisans yapan Sudanlı Mohamed Abdelgabar da ülkesindeki ramazan geleneklerinin başında iftar saatinde sürücüleri ve yoldan geçenleri durdurup iftar sofrasına davet etme geleneğinin geldiğini söyledi.

Abdelgabar, "Ramazan, aslında neredeyse bir aile etkinliği. Aynı zamanda köyden veya mahalleden insanların sokakta bir araya geldiği bir topluluk etkinliğidir. İftar vaktinde eğer sokaktan biri geçiyorsa insanlar, onu durdurup iftara katılmaya davet ederler. İnsanların köyden veya sokaktan oruçlarını açmadan geçmelerine izin vermemek, çok büyük bir gelenektir." diye konuştu.

Sudan'da iftar sofralarının dışarıya kurulduğunu ve davetlilerin gitmesini engellemek için insanların yolları kestiklerini anlatan Abdelgabar, Hollanda'da bu gelenekleri uygulayamadıkları için başkalarına yardımcı olma duygusunu özlediklerini ve insanlara yardım etmekle birlikteliğin tadını çıkarma şansını da kaçırdıklarını söyledi.

Yemen'de ramazan geleneği: "Samosa"

Tarım ve Uluslararası Gıda Ticareti Bölümü'nden mezun olan Yemenli öğrenci Morwma Aljafri, ülkesindeki ramazan geleneklerini anlatırken "samosa" adlı yiyeceğe dikkati çekti.

Aljafri, "Yemen'de birçok geleneğimiz var. En çok samosa yeriz. Samosa, tavuk, peynir veya ton balığı gibi tercih ettiğiniz herhangi bir içle doldurulmuş ince bir hamurdur. Aile bir araya gelir, birlikte yemek yeriz, birlikte televizyon dizileri izleriz, namaz kılarız." dedi.

Hollanda'daki yaşantısıyla ilgili bilgi veren Aljafri, "Kendi topluluğumu oluşturdum yani arkadaşlarım var, onlara 'seçilmiş aile' diyorum. Bu yüzden her zaman bir araya geliriz, birlikte yemek yeriz ve fırsatımız olursa birlikte camilere gideriz." ifadelerini kullandı.

Fas'ta ramazanda en çok tatlı yeniyor

İsveç ve Fas kökenli hukuk öğrencisi Assia Bakhouche, Fas'taki ramazan geleneklerinin başında aileyle birlikte olmanın, başkalarına yardım etmenin ve çoğunlukla kızarmış yiyecekler tüketmenin geldiğini söyledi.

Ülkesinde ramazan aylarında en çok tatlı tüketildiğini anlatan Bakhouche, "Çok fazla tatlı yeriz. Briwat yiyoruz, msemen ekmeği yiyoruz ve her zamanki gibi çok fazla çay içiyoruz. İsveç'teki ramazanlarımızda da genellikle çok fazla kızarmış yemek var ama İsveç'ten bir katkı olarak somon gibi şeyler de yiyoruz." ifadelerini kullandı.

Ramazanı geniş ailesiyle bir arada geçirme duygusuna önem verdiğini söyleyen Bakhouche, "Ama burada aynı ramazan duygularına sahip değilim. Bu yüzden üç arkadaşımı ramazanın ne olduğunu, iftarı nasıl yaptığımızı görmeye ve İslam inancı hakkında daha fazla bilgi edinmeleri için iftara davet ettim." ifadelerini kullandı.


Muhabir: Selman Aksünger

Haber Kaynak : Anadolu Ajansı

İsrail’den Suriye'ye yeni hava saldırısı

Yer: Körfez... Yedikleri dönerden zehirlendiler! Hastaneye başvuranların sayısı 600'ü geçti: Valilik'ten açıklama

İlk ziyaret Türkeş'in mezarına! MHP lideri Bahçeli, bugün mesaisine başlıyor

başladı Dün Akşam Bayramın Son Günü olması Nedeniyle yayınlanmayan BİR GECE MASALI

İtalya'da muhalefet lideri Conte'den İsrail'e kapsamlı silah ambargosu çağrısı

Gazze'de altı hafta görev yapan Faslı doktor: "Filistinlilerin yaşadıkları yürek parçalıyor"

Bakan Göktaş'tan Berlin'deki ilk kuşak Türk ailelerine ziyaret

Fenerbahçe Kulübünden "Okan Buruk" açıklaması

Beşiktaş, Ziraat Türkiye Kupası'na veda etti

Deniz Kuvvetleri 12 denizaltıyla "Çanakkale Boğaz Geçişi" yapacak

Türkiye'den, İsrail'in Suriye'ye yaptığı saldırılara tepki

İtalya'da Etna Yanardağı kül ve lav püskürttü

Almanya ve Avusturya, Bosnalı Sırp lider Dodik'e ülkeye giriş yasağı getirdi

İsrail, Suriye'ye hava saldırısı düzenledi

KARDEMİR'in temelinin atılması ve Karabük'ün kuruluşunun 88. yılı kutlanıyor

Çiftçilere 8,4 milyar lira destek ödemesi yarın yapılacak

Çanakkale Deniz Müzesi, ziyaretçilerini tarihi yolculuğa çıkarıyor

Harvard, Filistin'e destek veren öğrenci komitesinin etkinliklerini askıya aldı

KKTC Sağlık Bakanlığından sanatçı Volkan Konak'ın vefatına ilişkin açıklama

Ankara'da "Dünya Nasıl Nefes Alır" isimli fotoğraf sergisi açıldı

Trump, en yüksek gümrük tarifesini Afrika'daki Lesotho Krallığı'na uyguladı

İngiltere'de mekanların terörden korunmasına yönelik yasaya Türk gencin adı verildi

Ahlatcı Çorum FK, Esenler Erokspor maçının hazırlıklarını sürdürdü

Norveç'e göre, ABD'nin yeni gümrük tarifeleri NATO'nun 2. maddesini ihlal edebilir

Sanatçı Volkan Konak için İstanbul'da cenaze töreni düzenlendi

DMM'den "Anadolu Ajansı, 2 Nisan'daki kart harcamalarını kendisi hesapladı" iddiasına yalanlama

Türkiye-AB Brüksel'de yüksek düzeyli ekonomi toplantısı gerçekleştirdi

Bakan Şimşek: Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyaloğun bir sonraki toplantısı ülkemizde yapılacak

Borsa günü düşüşle tamamladı

Netanyahu'nun "Katargate" şüphelisi sözcüsü ile danışmanının gözaltı süresi bir gün uzatıldı

Yükleniyor