İstiklal Caddesi'ni ziyaret edenlerin sayısı 2024'te 90 milyonu aştı

İstiklal Caddesi'ni ziyaret edenlerin sayısı 2024'te 90 milyonu aştı

Tarih: 15.04.2025 11:45
İstiklal Caddesi

İSTANBUL (AA) - Cushman & Wakefield I TR International tarafından hazırlanan ve Bağdat Caddesi, İstiklal Caddesi ve Nişantaşı bölgesini kapsayan "İstanbul Alışveriş Caddeleri Raporu"na göre, söz konusu caddelerdeki yüksek doluluk oranları 2024'te de seyrini sürdürdü.

Kültürel çekim merkezlerinin yaya trafiğini artırması ve yerel markaların öne çıkması dikkati çekerken, caddelerdeki boş mağaza sayısı azalmaya devam etti. İşlemlerin çoğunu yeni kiralamalar oluştururken, 2024'te bir önceki yıl kentsel dönüşümde olan mağazaların yüzde 24'ü, boş mağazaların ise yüzde 34'ü kiralandı.

İstiklal Caddesi'nde ve Nişantaşı bölgesinde yeni kiralama işlem sayısı düşerken, Bağdat Caddesi'nde arttı.

Toplam 1,4 kilometre uzunluğa sahip İstiklal Caddesi'ndeki 270 mağazanın 258'inde doluluğa ulaşılırken, 12 mağazanın boş olduğu görüldü. Boş mağaza sayısı 2024'te bir önceki yıla göre 1 adet artarak 12'ye çıktı.

Son yıllarda kentsel dönüşüm çalışmalarının arttığı Bağdat Caddesi'nin araştırmaya konu olan 2,6 kilometrelik bölümünde mağaza sayısı 335'ten 329'a gerilerken, 324 mağazanın dolu olduğu gözlendi. Boş mağaza sayısı 7'den 5'e düştü.

Avrupa Yakası'nın gözde alışveriş yerlerinden olan ve 2,7 kilometrelik uzunluğa sahip Rumeli, Teşvikiye, Vali Konağı ve Abdi İpekçi olmak üzere 4 ana caddeden oluşan Nişantaşı bölgesindeki mağaza sayısı 374'ten 370'e indi. 352 mağazanın dolu olduğu görülürken, boş mağaza sayısı 14'ten 18'e yükseldi.

Geçen yıl söz konusu caddelerde toplam 51 mağaza kiralama işlemi gerçekleşirken, Bağdat Caddesi ve Nişantaşı'nda 22'şer, İstiklal'de 7 mağaza kiralandı.

Yeni kiralamalarda giyim ve ayakkabı ile yeme-içme sektörü öne çıktı

Rapor, cadde bazında farklılaşan eğilimleri de ortaya koydu. Buna göre, Nişantaşı bölgesinde ve İstiklal Caddesi'nde işlem sayısında düşüş yaşanırken, kiralanan alanların ortalama büyüklüğünün artması dikkati çekti. Bu durum, markaların daha geniş metrekareli mağazalara yöneldiğinin kanıtı oldu.

Öte yandan Bağdat Caddesi'nde ise kentsel dönüşüm projeleri ve yüksek doluluk oranlarının etkisiyle, markaların uygun konum bulmakta zorlandığı ve bu nedenle kiralanan ortalama alan büyüklüğünün küçüldüğü görüldü.

Üç ana caddede kiralama işlemlerinde özellikle yeme-içme sektörünün yaptığı atak gözlerden kaçmadı. Yeni kiralama işlemlerinin hacimsel açıdan yüzde 36'sı giyim ve ayakkabı sektörü, yüzde 32'si ise yeme-içme sektörü tarafından yapıldı. Yeme-içmede bu oran yüzde 23'ten yüzde 32'ye yükseldi.

En çok yabancı marka Bağdat Caddesi'nde

Önceki yıl olduğu gibi 2024 yılında da en fazla yabancı marka sayısının yüzde 21 seviyesiyle Bağdat Caddesi'nde olduğu görülürken, onu yüzde 17 ile Nişantaşı bölgesi, yüzde 15 ile İstiklal Caddesi takip etti.

Nişantaşı hem ulusal hem de uluslararası lüks markaların başlıca merkez bölgesi olmakla beraber, bünyesindeki ünlü restoran ve kafeleriyle öne çıktı.

Bağdat Caddesi, lüks ve üst segment markaların yanı sıra çok katlı mağazacılığın da yer aldığı geniş yelpazede ulusal ve uluslararası markaları barındırırken, İstiklal Caddesi çok sayıda ulusal ve uluslararası perakendeciler ile kültürel ve tarihi eserlere, müze, tiyatro, restoran ve elçiliklere ev sahipliği yaptı.

İstiklal kültürel etkinliklerle canlandı, kentsel dönüşüm Bağdat Caddesi'ni yavaşlattı

İstanbul'un en önemli üç alışveriş caddesi ziyaretçi sayısından incelendiğinde yaya trafiğinin İstiklal Caddesi ve Nişantaşı bölgesinde arttığı, Bağdat Caddesi'nde ise düştüğü hesaplandı.

İstiklal'in günlük ziyaretçi sayısı hafta içinde yüzde 2 artışla 207 bine, hafta sonunda ise yüzde 7 yükselişle 313 bin 500'e ulaştı. Caddenin yaya trafiği aylık ortalama 7,5 milyona, yıllık ise 87 milyondan 90,1 milyona çıktı. Özellikle kültürel ve sanatsal etkinlikler ile caddenin kültürel ve turistik bir merkez olarak öne çıkması bu trafiği önemli ölçüde etkiledi.

Geçen yıl Nişantaşı bölgesinde de ziyaretçi sayısının arttığı görüldü. Ziyaretçi sayısı hafta içi 78 bin seviyesinde sabit kalırken, hafta sonunda yüzde 59 artarak 153 bine yükseldi. Ziyaretçi sayısı aylık ortalama 3,01 milyona, yıllık ise 36,2 milyona ulaştı. Önceki yıl ziyaretçi sayısı 31 milyondu.

Bağdat Caddesi ise aynı dönemde ziyaretçi trafiğinde yaşadığı düşüşle dikkati çekti. Cadde üzerindeki kentsel dönüşüm ve altyapı yenileme çalışmaları bu trafiğin azalmasında ana etken oldu. Ortalama günlük ziyaretçi sayısı hafta içinde yüzde 40 azalışla 87 bine, hafta sonunda ise yüzde 35 düşüşle 85 bine geriledi. Yaya trafiği aylık ortalama 2,6 milyona, yıl toplamında ise 31,4 milyona düştü.

Abdi İpekçi, dünya caddeleri ile yarışıyor

Rapora göre, Nişantaşı bölgesinde yer alan Abdi İpekçi Caddesi, bir önceki yıl olduğu gibi metrekare başına 250 dolarla son 8 yılın en yüksek birincil kira bedeline sahip cadde unvanını sürdürdü.

Bu rakamla Amsterdam, Prag ve Helsinki'nin önde gelen alışveriş caddelerini geride bırakan Abdi İpekçi'yi, metrekare bazında aylık 220 dolarla İstiklal Caddesi, 150 dolarla Bağdat Caddesi izledi.

Kentsel dönüşüm çalışmalarının yoğunlaştığı Bağdat Caddesi'ne modernize edilen fiziki yapısı ve artan erişilebilirliği nedeniyle gelecek dönemde talebin daha da güçlenmesinin beklendiği belirtildi.

Yüksek talep ve kira seviyeleri ile sınırlı arz gibi nedenlerle uygun yer bulmak zorlaşırken, kentsel dönüşüm projelerinin arzı artırması, gelecek yıllarda cadde mağazacılığının büyümeye devam etmesi öngörülüyor.


Muhabir: Uğur Aslanhan

Haber Kaynak : Anadolu Ajansı

Pentagon duyurdu! ABD, Suriye'de görev yapan Amerikan askerlerinin sayısını bine düşürüyor

DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan’dan Sırrı Süreyya’nın sağlık durumuna ilişkin yeni açıklama

İstanbul'da genç kız dördüncü kattan yere çakıldı

Başka Bir Gün dün akşam final bölümüyle ATV ekranıma geldi.

ABD'de gözaltına alınan Filistinli aktivist Halil, Washington Post'a mektup yazdı

Galatasaray, Sipay Bodrum FK'yi mağlup etti

Üniversite öğrencilerinden Beyazıt Meydanı'nda Gazze'ye destek eylemi

Bu hafta yatırım araçlarının performansı

Beşiktaş Kulübünden seçimli genel kurul açıklaması

Trump'tan "Rusya-Ukrayna anlaşmasını hızlıca halletmek istiyoruz" mesajı

Fransa'da yolsuzluktan suçlu bulunan Le Pen, Pas-de-Calais il meclis üyeliğinden men edildi

Kültür ve Turizm Bakanlığından 36 belgesel film projesine yaklaşık 12,5 milyon liralık destek

MEB, 15 bin öğretmen alımına ilişkin branş bazında kontenjan dağılımını açıkladı

Borsa günü düşüşle tamamladı

Uluslararası anlaşmalarla yasaklanan misket bombası en fazla sivil can kayıplarına neden oluyor

Nuri Killigil Teknoloji Ödülleri sahiplerini buldu

TFF'den 2025-2026 sezonunda uygulanacak yabancı futbolcu kuralı açıklaması

Antalya'da kum zambakları koruma altına alındı

Çankırı'da "yaren" kültürü okul zillerinde yaşatılacak

Filistin'i Destekleyen Parlamentolar Grubu Toplantısı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla başladı

DMM "Yemek kartıyla market alışverişine sınır geldi" iddiasını yalanladı

Milli atıcılar Yavuz İlnam ve Rümeysa Pelin Kaya, Kuveyt'te şampiyon oldu

Eski Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun babası Osman Çavuşoğlu için cenaze töreni düzenlendi

Beçin Antik Kenti'ndeki kale duvarları, burçlar ve sarnıç restore edilerek ayağa kaldırıldı

Erciyes Kayak Merkezi bu sezon 3 milyon ziyaretçi ağırladı

Gelir İdaresi Başkanlığından taşıt sahipleri ve mükelleflere Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi uyarısı

ABD Dışişleri Bakanı, Ukrayna'daki savaşta barış olmayacaksa yollarına devam edeceklerini söyledi

Kargoda tüm zamanların rekoru kırıldı

Beyin kanaması geçiren hamile kadın doktorların müdahalesiyle hayata tutundu

Fransa'nın Haiti'nin bağımsızlığı için dayattığı tazminatın etkilerini ortak tarih komisyonu araştıracak

Yükleniyor