Mehmet Ali Sanlıkol, kendi tasarımı "Rönesans 17" enstrümanıyla yeni albümüne imza attı

Mehmet Ali Sanlıkol, kendi tasarımı "Rönesans 17" enstrümanıyla yeni albümüne imza attı

Tarih: 11.07.2025 19:12 Güncelleme: 11.07.2025 19:12
Mehmet Ali Sanlıkol, kendi tasarımı

İSTANBUL (AA) - Sanlıkol, yakın zamanda tanınmış trompet sanatçısı Ingrid Jensen'in de yer aldığı "7 Shades of Melancholia" (Melankolinin Yedi Yonu) adlı son albümünü Dünya plak etiketiyle dijital platformlarda dinleyiciyle buluşturdu.

Albümde, patentini aldığı, kendi icadı olan dijital mikrotonal klavyeli çalgı "Rönesans 17"yi (R17) kullanan sanatçıya akustik basta James Heazlewood-Dale, davul ve gonglarda George Lernis, soprano ve saksofonda Lihi Haruvi-Means eşlik ediyor.

Sanatçının "A Children's Song", "One Melancholic Montuno", "Şedd-i Araban Şarkı", "Hüseyni Jam", "Nikriz Semai", "Buselik" ve "My Blues" parçaları albümde müzikseverlerle buluştu.

"Albümde farklı üsluplar, farklı tavırlarla Türk müziği etkileri olan yedi parça var"

Yeni albümüyle "Rönesans 17" enstrümanına ilişkin AA muhabirine açıklamada bulunan usta müzisyen, albümdeki her parçada Türk müziğinden etkiler olduğunu belirterek, "Bazı parçalarda o etkiler çok derinlemesine hissediliyor, bazılarında birazcık daha belki yüzeysel denilebilir. Mesela albümün açılış parçası Muammer Sun'un 'Annemize Türkü' isminde bir çocuk ezgisi esasında. Ama ben onu 5 yaşından beri ne zaman duysam, ne zaman söylesem hep böyle bir içimi hüzün kaplar." dedi.

Mehmet Ali Sanlıkol, albümdeki "Şedd-i Araban Şarkı" ile "Nikriz Semai" parçalarının kendi bestesi olduğunu dile getirerek, şu bilgileri verdi:

"Bunlar direkt makam isimleriyle zaten andığım parçalar. Bunlardaki Türk müziği özellikleri daha derin, daha niteliklidir. Dolayısıyla albümde farklı üsluplar, farklı tavırlarla Türk müziği etkileri olan yedi parça var. Yani Türk müziği etkileri diyoruz da esasında genel olarak bizim tarihimizde de edebiyatımızda da hatta mizahımızda bile neredeyse hep bir hüzün teması, melankoli teması hakim. Belki birkaç bin yıl geriye giden, eski Yunanlıların da konuştuğu hatta yazmaya başladığı bir melankoli var. O yıllardan gelen hüzün temasını Orhan Pamuk da işlemişti. Yani bize, bizim sosyal DNA'mıza sirayet etmiş bir şey."

Tasarımını üstlendiği "Rönesans 17" adlı dijital mikrozomal klavyeyi sahnede kullanıyor

Son albümünde kendi tasarımı "Rönesans 17" adlı dijital mikrozomal klavyeyi kullanmayı amaçladığını aktaran Sanlıkol, "Onu da 7 parçadan ikisinde kullandım. Daha fazla parçada kullanmayı arzu ediyordum ama kısmet olmadı. Daha ileriki albümlerde kullanacağım. Türk müziği ögeleriyle cazın iç içe geçtiği eserlerimi yan yana koyarak bu albümü oluşturdum. Sonra parçalar birazcık yan yana gelince o hüzün, melankoli temasının kendini ortaya çıkardığını fark ettim ve onun üzerine albüme uzaktan şöyle bir baktım, 'Evet ya, hüznün 7 farklı tonu.' dedim." ifadelerini kullandı.

Sanlıkol, "Rönesans 17"ye dair ise şunları aktardı:

"Ben geleneksel Türk müziklerini, klasik Osmanlı Türk müziğini 25 yaşından itibaren öğrendim. Ama o müziği öğrenmek için de hakikaten ciddi bir zaman ve emek sarf ettim. Adeta caz kariyerimi bir rafa kaldırıp, 10 sene kendimi o işe verdim. Bunu yaparken tabii o müziğin makamlarının inceliklerini öğrendim. Ana enstrümanım piyanoda komalı sesler dediğimiz o lezzetleri çalabilmeyi arzu etmeye başladım. Bu noktada da bir dijital mikrotonal klavye bir çalgının, ek tuşlarla böyle icraları mümkün kılacağını gördüm. Tabii bunu söylemek kolaydı, yapması zordu. 'Bir oktavda 12 tuş var. Ben buna 5 tuş ekleyeceğim.' demek çok kolay. Epey bir süredir bu proje üzerinde uğraşıyorum. Albümde kullandığım Rönesans 17, ilk yaptığımız ahşap prototiptir. Son bir buçuk yıldır 3D yazıcılarla bastığımız prototipleri kullanmaya başladım. Türkiye'de konserlerde de onlardan birini kullanacağım. Enstrüman gün geçtikçe daha da mükemmel hale geliyor."

Birçok müzisyenin bu enstrümanı istediğini ve sorduğunu aktaran Sanlıkol, "Şu anda üretim yapmak için patentini aldım. Ama seri üretim o kadar kolay değil. Ben şu anda bu enstrümanı sahnede çalıyorum ama üretime geçeceksem, insanlar kalkıp parayla satın alacaksa enstrümanın en mükemmel şekilde olmasını isterim. Dolayısıyla az bir zamanımız daha var." diye konuştu.

Türkiye'de konser turnesiyle müzikseverlerle buluşuyor

Mehmet Ali Sanlıkol, son albümünde Boston merkezli başarılı müzisyenlerle çalıştığını ve trompet sanatçısı Ingrid Jensen'la da ilk kez müzik yaptığını belirterek, "Bana göre Ingrid'in trompet tonunun ve icrasının melankolik, daha içe dönük bir sesi var. O yüzden tarzının ve sesinin bu albüme uyacağını düşünmüştüm. Enteresandır Ingrid ile kayıttan iki saat önce tanıştık.Sonra kayıt yaptık. Artık dostluğumuz pekişti ve albüm lansman konserlerinde birlikte olacağız." dedi.

Uzun bir aradan sonra KKTC, Denizli, İzmir, İstanbul ve Bursa'da müzikseverlerle buluşacağını dile getiren sanatçı bunun heyecan verici olduğunu kaydetti.

Sanlıkol, konserlerinde yaza uygun daha enerjik eserlerden oluşan bir repertuvara yer vereceğini ve yine kendi tasarladığı elektronik udu da sahnede kullanacağını anlattı.

Başarılı sanatçı, albümün lansman konserlerini ABD'nin New York ve Boston şehirlerinde eylül ayında gerçekleştireceğini söyledi.

"Türk müziğini içselleştirdim"

Bir müzisyenin Türk müziği, caz veya başka müziklerde, müzikal gelenekleri içselleştirmesinin zaman alan bir süreç olduğuna dikkati çeken Sanlıkol, şunları kaydetti:

"Ben senelerimi caz müziğine verdim. Aynı zamanda bestecilik ve doktora yaptım. Sonra bir onur meselesi olarak 'Yıllarımı Batı müziğine verdim ama Türk müziğini de layıkıyla öğrenmek lazım.' dedim. O yola çıktım ve 10 sene sürdü. 10 yıl bitti, öğrendim mi? Hayır ama en azından yetkin bir hale gelebildim. Türk müziğini içselleştirdim. Yani öğrenmenin yaşı yok. Dolayısıyla bu kadar farklı müzikleri aynı derecede içselleştirilmiş kişi sayısı çok az. Birden fazla müzik geleneğine hakim olmak, 2-3 ayrı dili iyi konuşmak, gramerine hakim olabilmekten çok farklı değil."

Usta müzisyen, Boston Barok orkestrası için yeni bir eser çalışmasında olduğunu, ayrıca Blue Heron topluluğu ile de gelecek ay yayınlamayı planladığı albümde, Türkçe sözlü, 17. asırdan Ali Ufki'nin bir şiiriyle Bektaşi dervişi Edip Harabi'nin bir devriyesini bestelediğini sözlerine ekledi.

25. Uluslararası Mağusa Kültür ve Sanat Festivali ve 5. Denizli Caz Festivali'nde sahne alan Mehmet Ali Sanlıkol, yarın Urla Caz Festivali'nin 7. edisyonunda, 16 Temmuz'da 32. İstanbul Caz Festivali'nde ve 18 Temmuz'da 63. Uluslararası Bursa Festivali'nde konser verecek.


Muhabir: Aişe Hümeyra Akgün

Haber Kaynak : Anadolu Ajansı

Deniz polisi inci kefalini korumak için Van Gölü'nde 115 saatlik seyir gerçekleştirdi

Fenerbahçe Başkan Vekili Erol Bilecik istifa etti

2025 FIFA Kulüpler Dünya Kupası'nda final maçı yarın oynanacak

Hatay Valiliğinden Suriye'deki yangına ilişkin açıklama

Şanlıurfalı gönüllü, 63 bin fidanı toprakla buluşturmaya hazırlanıyor

Wimbledon'da Alcaraz üst üste 3. şampiyonluk, Sinner ilk peşinde

Mantarların bilinçsizce tüketimi ölümcül sonuçlara yol açabiliyor

Türk Halk Müziğinde Anadolu'nun güçlü sesi: Sümer Ezgü

Eski tip ehliyetler 1 Ağustos'ta geçerliliğini yitirecek

TOKİ haziranda 11 ilde 3 bin 731 konutu hak sahiplerine teslim etti

Hamsi yılın ilk yarısında 19 ülkeden alıcı buldu

Trakya'da aşırı sıcak nedeniyle buğday hasadı gece yapılıyor

İhmal edilen gül hastalığı kalıcı damar sorunlarına neden oluyor

Hindistan’daki uçak kazasına ilişkin ön rapora göre kalkıştan sonra motorlara giden yakıt kesildi

TMV'nin Arnavutluk’taki üniversitesinin mezunları, eğitim süreçlerini "değerli" buluyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hediye edilen aslanların yeni doğan 3 yavrusuna isim aranıyor

İsrail'in Lübnan'ın güneyinde düzenlediği İHA saldırısında bir kişi hayatını kaybetti

Japon gelin ile Türk damat Düzce'de Türk usulüne uygun düğün yaptı

MEB'den LGS kapsamındaki merkezi sınavın sonuçlarına ilişkin açıklama

Rusya'daki Çuvaş Türklerinin ana yurdu: Çuvaşistan Özerk Cumhuriyeti

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan "AK Parti 32. İstişare Kampı"na ilişkin paylaşım

A Milli Kadın Voleybol Takımı, Milletler Ligi'nde yarın Sırbistan ile karşılaşacak

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Barrack, AA'ya konuştu

Küresel piyasalar enflasyon ve sanayi üretimi verilerine odaklandı

Mersin Serbest Bölgesi'nden yılın ilk yarısında 1,7 milyar dolarlık ticaret hacmi

Yönetmen İsmail Güneş, darbe girişiminin sinemada daha çok işlenmesi gerektiğini söyledi

Küresel savunma şirketleri yılın ilk yarısında yükselirken iki Türk şirketi öne çıktı

15 Temmuz şehidi ikiz polislerin babası evlatlarıyla gurur duyuyor

Yeni nesil insansız kara aracı oyunun kurallarını değiştirecek

Beşiktaş'ın ikinci hazırlık maçındaki rakibi Admira Wacker

Yükleniyor