Osmanlı'nın çağ açan hükümdarı: Fatih Sultan Mehmet

Osmanlı'nın çağ açan hükümdarı: Fatih Sultan Mehmet

GÜNDEM 3.05.2025 12:48:04 25 0
Osmanlı

İSTANBUL (AA) - Osmanlı padişahı Sultan 2. Murat'ın oğlu 2. Mehmet, 30 Mart 1432'de dönemin başkenti Edirne'de doğdu. İki lalası Kasapzade Mahmut ve Nişancı İbrahim ile 1443'te 11 yaşındayken Edirne'den Manisa'ya vali olarak gönderilen 2. Mehmet, aynı yılın sonlarında ağabeyi Amasya Valisi Şehzade Alaeddin Ali Çelebi'nin vefatı üzerine Osmanlı tahtının tek varisi oldu.

Babası Sultan 2. Murat'ın isteği üzerine 1444'te henüz 12 yaşındayken tahta çıkan 2. Mehmet, tahtı iki yıl sonra 1446'da tekrar babasına devretti. 2. Mehmet, babasının vefatı üzerine 19 yaşındayken yeniden tahta çıktı.

2. Mehmet devletin başına geçtikten sonra öncelikle Anadolu ve Balkanlar'daki durumu kontrol altına aldı, sorun çıkaran Yeniçeri Ocağı'nda değişiklikler yaparak İstanbul'un fethine odaklandı.

İstanbul'u fethederek "Fatih" oldu

İstanbul'un kuşatılması için 1452'nin ağustos ayında Boğaz'ı kontrol altına alacak Rumeli Hisarı'nın inşasını tamamlatan 2. Mehmet, defalarca girişimde bulunulmasına rağmen ele geçirilemeyen Bizans İmparatorluğu'nun başkenti İstanbul'u, 53 gün süren kuşatmanın ardından 1453'te fethederek "Fatih" unvanını aldı.

Fatih Sultan Mehmet, İstanbul'un fethi sırasında sadece askeri bir başarı değil, aynı zamanda o dönem için tarihi ve teknolojik sayılabilecek yenilikler uygulayarak çağ açıp çağ kapatacak derecede büyük bir dönüm noktası oluşturdu.

Sultan Mehmet, Macar usta Urban'a döktürdüğü devasa büyüklükteki "Şahi" topları ile defalarca kuşatılmasına rağmen aşılamayan Bizans surlarını yıkarak şehre girerken, bu toplar o zamana kadar görülmeyen bir büyüklüğe sahipti.

Haliç'e çekilen Bizans zincirini aşmak için Dolmabahçe'den Kasımpaşa'ya kadar kızaklarla gemileri karadan yürüten Sultan Mehmet, bu stratejisiyle taktiksel deha örneği olarak tarihe geçti.

Kuşatma sürerken şehrin bazı ileri gelenleriyle iletişim kurup içeriden bilgiler alan Fatih Sultan Mehmet, bu şekilde moral bozucu hamleler ve psikolojik savaş unsurlarını kullandı.

İstanbul'un fethinden sonra şehrin yağmalanmasına izin vermeyen Fatih, can ve mal güvenliği garantisi verdiği halkın gönlünü kazandı, fethin sembolü olarak da Ayasofya'yı camiye çevirdi. Ayrıca Ortodoks patrikliğini koruyarak dini hoşgörüye dayanan bir yöntemi benimseyen Sultan Mehmet, iskan politikaları ile şehri adeta yeniden canlandırdı.

İstanbul'un fethi, yalnızca askeri bir zafer değil, aynı zamanda siyasi, teknolojik ve kültürel dönüşümlerin de başlangıcı olurken, Fatih Sultan Mehmet bu yönüyle "çağdaş liderlik" anlayışını yansıtan önemli bir hükümdar olarak kabul edildi.

Padişahlığı döneminde 25 seferi yönetti

Sultan Mehmet, ilk tahta çıktığı dönemde ve İstanbul'un fethi sırasında sergilediği tutumlar nedeniyle, uzun yıllar devlet yönetiminde söz sahibi olan Çandarlı Halil Paşa'yı 10 Temmuz 1453'te Edirne'de idam ettirdi.

Haçlı Ordusu'na karşı 1454'te Venedik ve Cenevizlilerle antlaşmalar yapan Fatih Sultan Mehmet, 1457'de Haçlı donanması Limni, Taşoz ve Semadirek'i işgal etse de İsmail Bey komutasında gönderdiği donanmayla kısa sürede bu bölgeleri geri aldı.

Fatih Sultan Mehmet 1461'de Trabzon Rum İmparatorluğu'nun varlığına son verdi, 1462'de Rumeli seferine çıkarak Eflak'ı, 1463'te ise Bosna'yı ele geçirerek Osmanlı Devleti'ne bağladı.

İstanbul'u fethederek Doğu Roma'yı ele geçiren Sultan Mehmet, Batı Roma'yı da topraklarına katmak için harekete geçti. Gedik Ahmet Paşa komutasındaki donanmayı güney İtalya'ya sevk eden Fatih, 26 Temmuz 1480'de Otranto'yu ele geçirdi.

Padişahlığı döneminde 25 seferi bizzat yöneten Fatih, babası 2. Murat döneminde 880 bin kilometrekare olarak devraldığı Osmanlı topraklarını, 2 milyon 214 bin kilometrekareye çıkardı.

Gut hastalığı olan Fatih Sultan Mehmet, Anadolu'ya çıktığı sefer sırasında 3 Mayıs 1481'de Gebze yakınlarındaki Hünkar Çayırı'nda vefat etti. Naaşı, kendi adını taşıyan Fatih Camisi'ndeki türbesine defnedildi.

Devlet adamlığının yanında entelektüel bir kişiliğe sahipti

Tarihçiler tarafından "askeri deha" olarak gösterilen Fatih Sultan Mehmet, ordu düzenine yenilikler getirip ateşli ve son teknoloji silahları üretti, asker sayısını artırdı.

Osmanlı Devleti'ne düzenli ve sürekli bir yapı kazandırmak için önemli düzenlemeler yapan Sultan Mehmet, yönetim, maliye ve hukuk alanında belirlediği kuralları "Fatih Kanunnamesi" adı altında bir araya getirdi.

Devrinin büyük alimleri Akşemseddin, Molla Hüsrev, Molla Gürani, Molla Yegan, Hızır Bey ve Hocazade Muslihuddin'den ders alan Sultan Mehmet, merak ettiği alanlarda da uzman kişileri getirtip özel eğitim aldı.

Arapça, Farsça, Latince, İtalyanca ve Yunanca gibi birçok dil bilen Sultan Mehmet, matematik, coğrafya, astronomi ve fizik gibi pek çok farklı disiplinde de bilgi sahibiydi.

Sanata ve ilme verdiği önemle bilinen Fatih, İstanbul'un ve Osmanlı'nın ilk yükseköğretim kurumu olan Sahn–ı Seman Medresesi'ni kurup, Semerkant'tan İstanbul'a davet ettiği Ali Kuşçu'yu buraya müderris yaptı.

Şiire de ilgi duyan Fatih Sultan Mehmet "Avni" mahlasıyla şiirler yazdı.

Tarihteki imparatorluk kurucularının vasıflarını taşıyan, dünya hakimiyetini amaç edinen padişah, entelektüel bir kişiliğe sahipti. Bazı Rum tebaalar onu, İstanbul'u elinde tutması sebebiyle "Kayser-i Rum" yani Roma İmparatoru olarak gördü.

İstanbul'a birçok eser kazandırdı

Sultan Mehmet, dünyanın en büyük saray müzelerinden biri olan, mimarisiyle yerli ve yabancı çok sayıda turistin ziyaret etmek için adeta sıraya girdiği Topkapı Sarayı'nı inşa ettirdi.

Saray, Sultan Abdülmecit'in Dolmabahçe Sarayı'nı yaptırmasına kadar devletin idari merkezi konumundayken 1924'ten itibaren ise müze olarak kullanılıyor.

Marmara Denizi, İstanbul Boğazı ve Haliç arasında bulunan ve İstanbul'un sembolik yapılarından biri olan Topkapı Sarayı'nda, Osmanlı dönemine ait koleksiyonlar, mimari yapılar ile yaklaşık 300 bin arşiv belge bulunuyor.

İstanbul'daki ilk külliye olma özelliğine sahip olan ve fetihten sonra yaptırılan Fatih Camisi ve Külliyesi'nde medrese, kütüphane, darüşşifa, hamam, çarşı ve türbeler yer alıyor.

Sultan Mehmet'in yaptırdığı eserlerden, 20 kapısı, 65 caddesi, 17'den fazla han ve 4 bin dükkanıyla Osmanlı'dan bugüne miras kalan Kapalıçarşı, kente gelen yerli ve yabancı turistlerin en sık ziyaret ettiği yerler arasında bulunuyor.

Fatih'in kılıçları, kaftanları, zırhları ve yüzükleri gibi şahsi eşyaları günümüze kadar özenle korunarak Topkapı Sarayı'nda sergileniyor.


Muhabir: Hamdi Dindirek

Haber Kaynak : Anadolu Ajansı

"Gönül Telimizden Türk Dünyası Ezgileri" konseri müzikseverlerle buluştu

Almanya'da "3. Avrupa Hafızlık Yarışması" düzenlendi

TEKNOFEST KKTC'nin teknoloji yarışmalarında 4 ana kategoride birinciler belli oldu

Lider Galatasaray, Sivasspor'u ilk yarım saatte attığı 4 golle geçti

Başakşehir, deplasmanda Hatayspor'u 4-2 mağlup etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın KKTC ziyareti ve Cumhuriyet Yerleşkesi'nin açılışı Rum tarafında geniş yankı buldu

T625 GÖKBEY ilk deniz aşırı uçuşunu yaptı

BM'den Gazze'ye yardım taşıyan Özgürlük Filosu Koalisyonu gemisine saldırıya "bağımsız soruşturma" çağrısı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Genel Başkanı Bahçeli ile telefonda görüştü

Çaykur Rizespor, Gaziantep FK'yi mağlup etti

Bakü'de, "Dilde, Fikirde, İşte Birlik: Türk Dünyasının Geleceği" paneli düzenlendi

Ordu'da nakkaş çift sırt sırta vererek cami duvarlarını süslüyor

İsrail devlet televizyonu, Gazze'ye giden gemiye saldırıdan önce İsrail askeri uçağının Malta'ya gittiğini doğruladı

Amasya'da leylekler bahar mevsimiyle yuvalarına döndü

Yemen Başbakanı Bin Mübarek, görevinden istifa etti

DMM "Türkiye, Netanyahu'nun uçağı için hava sahasını açtı" iddiasını yalanladı

Samsun'da ürettikleri tohum ve fideleri 5 ülkeye ihraç ediyorlar

Fatih Sultan Mehmet'in hayatını konu alan yapımlar tarihi doğru anlatmalı

Almanya, AfD’nin "aşırı sağcı" olarak sınıflandırılmasını eleştiren ABD'ye tepki gösterdi

Sakarya'dan ilk 4 ayda 1,6 milyar dolarlık ihracat

Gazze'deki gazeteciler, İsrail'in soykırımına son verilmesi talebiyle eylem yaptı

Avustralya'da halk, genel seçim için sandık başında

MHP Genel Başkanı Bahçeli'den "3 Mayıs Milliyetçiler Günü" mesajı

MHP Genel Başkanı Bahçeli'den "3 Mayıs Milliyetçiler Günü" mesajı

Dışişleri Bakanlığı, Netanyahu'nun uçağına üst uçuş izni verildiği iddialarını yalanladı

Kuzey Makedonyalı Filev ailesi, Ohri incisi üretiminin sırrını dört kuşaktır geleceğe taşıyor

Çeribaşı Fikri Ocak'tan Kakava'ya renkli davet

Ani ölümlerin nedeni ihmal edilen kalp hastalıkları olabilir

60. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu'nun 7. etabının startı verildi

Edirne'de 40 yaşındaki engellinin polis olma hayali bir günlüğüne gerçek oldu

Yükleniyor