Özel sektörün çip üretim kapasitesi "Ulusal Çip Konsorsiyumu" ile büyütülecek

Özel sektörün çip üretim kapasitesi "Ulusal Çip Konsorsiyumu" ile büyütülecek

EKONOMİ 4.04.2025 15:54:44 37 0
Özel sektörün çip üretim kapasitesi

ANKARA (AA) - AA muhabirinin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının "2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi"nden derlediği bilgiye göre, Türkiye'nin yarı iletken ve çip teknolojileri alanında güçlü bir konum elde etmesi ve sektörde sürdürülebilir bir üretim kapasitesi geliştirmesi, ulusal teknoloji politikalarının öncelikli hedefleri arasında yer alıyor.

Çip tasarım ve üretim kabiliyeti bulunan Türkiye'de, yarı iletken ve çip teknolojileri alanında, kamu destekli ve çok ortaklı ulusal bir konsorsiyum kurulması planlanıyor. "Ulusal Çip Konsorsiyumu" ile tasarım, üretim, paketleme ve testten oluşan çip üretiminin bütün aşamalarının Türkiye'de gerçekleştirilmesi hedefleniyor.

Böylece çip üretim ekosisteminin büyümesi sağlanarak, mevcuttaki tasarım yetkinliğinin kademeli olarak geliştirilmesi ve Türk sanayisinin kritik çip ihtiyacında dışa bağımlılığının ortadan kaldırılması amaçlanıyor.

Strateji kapsamında, ihtiyaç duyulan çiplerin tasarımı yerli tasarımcılar tarafından yapılacak ve seri üretim Türkiye'de kurulacak tesislerde gerçekleştirilecek. Kamu alımlarıyla bu süreçte kaldıraç etkisi yaratılması sağlanacak.

Bu sayede, TÜBİTAK bünyesinde oluşan yetkinliklerin geliştirilmesi ve "terzi usulü" yatırım teşvikleriyle küresel ölçekte çip üreticilerinin Türkiye'de yatırım yapması hedefleniyor.

Başka konsorsiyumlar da kurulacak

2028 yılında 110 nanometre çip üretim teknolojisine geçilerek, Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu kimlik ve pasaporttakiler dahil birçok kritik çip üretebilir hale gelecek. Akabinde uluslararası işbirlikleriyle 16 nanometre çip üretim hattının kurulması ve yüksek teknolojili çiplerin yerli ve milli olarak üretilmesi amaçlanıyor.

Sağlanacak desteklerle gelecek 5 yıl içinde Türkiye'deki çip üretim ekosisteminin gelişmesi, yerli tedarikçi sayısının ve yetişmiş insan kaynağının artması öngörülüyor.

​​​​​​​ Nükleer, biyoteknoloji ve petrokimya gibi stratejik alanlarda da benzer bir yaklaşım takip edilerek, kamu desteğiyle çok ortaklı ulusal konsorsiyumlar kurulması hedefleniyor.

Uzay teknolojilerinde kritik rol üstlenecek

Yatırım desteklerinin yanı sıra yerli çip üretimine yönelik kapsamlı AR-GE projelerinin de gerçekleştirilmesi gerekiyor. Bu girişimlerin Türkiye'nin teknolojik bağımsızlığını pekiştirmesi ve küresel yarı iletken pazarında rekabet gücünü artırması planlanıyor.

Yerli çip ve yarı iletken üretiminde kullanılacak stratejik ham maddelerin güvenli ve sürdürülebilir şekilde tedarik edilmesi için yerli ve uluslararası tedarik zinciri ortaklıkları kurulması öneriliyor. Bu işbirliklerinin, Türkiye'nin yarı iletken sektöründe güçlü ve bağımsız bir tedarik zinciri oluşturmasına katkı sağlayacağı öngörülüyor.

Ayrıca TÜBİTAK BİLGEM ve Tümdevre Tasarım ve Eğitim Laboratuvarı (TÜTEL) tarafından kurulacak "Aviyonik Bileşen Tümdevre Tasarım ve Test Altyapısı"nın Türkiye'nin yüksek teknolojili savunma sanayisi projelerinde ve uzay teknolojilerinde kritik rol üstlenmesine katkı sağlaması bekleniyor.

Bütün bu stratejik adımların, Türkiye'nin yarı iletken ve çip teknolojileri alanında küresel liderler arasında yer almasını ve teknoloji odaklı kalkınmasını desteklemesi hedefleniyor.

Kritik alanlardaki çip teknolojileri yerli geliştirilecek

TÜBİTAK BİLGEM bünyesinde kurulan Yarı İletken Teknolojileri Araştırma Laboratuvarı (YİTAL) ve ODTÜ Mikro Elektronik Mekanik Araştırma ve Uygulama Merkezi (MEMS) dışında, üniversite-sanayi işbirliğiyle çalışmalarını sürdüren ASELSAN Bilkent MikroNano AŞ de çip tasarımı ve üretimi konusunda faaliyet gösteriyor.

HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı'nda da yarı iletkenler sektörünün tanımlanması Türkiye'nin konuya verdiği önemi destekliyor. Programla birlikte çıkılan ve 5 milyar dolarlık destek bütçesi ayrılan HIT-Çip çağrısıyla 65 nanometre veya daha ileri teknolojide yıllık en az 1 milyon pul üretimi kapasitesinin oluşturulması hedefleniyor.

Çağrı kapsamında çip değer zincirinin ingot, wafer, test ve paketleme gibi unsurlarını kapsayan yatırımlar da desteklenecek. Tek bir amaca yönelik olarak tasarlanıp üretilen, yüksek hız ve verimlilik avantajı sunan Uygulamaya Özel Tümleşik Devreler (ASIC), tekrar programlanarak esneklik avantajı sunan ve özellikle prototip geliştirme aşamalarında hız kazandıran Alanda Programlanabilir Kapı Dizileri (FPGA), ASIC ve FPGA yanında Grafik İşlemci Birimi (GPU) içeren YZ yongaları, bataryalı tüm cihazların güç yönetiminde kullanılan Güç Yönetimi Tümleşik Devreleri (PMIC), Haberleşme Tümleşik Devreleri (CIC) gibi kritik alanlarda özgün teknolojilerin geliştirilmesinde önemli rol oynayacak çiplerin yerli imkanlarla geliştirilmesi planlanıyor.

2023 yılında ise entegre devre tasarım kabiliyetinin ülke genelinde geliştirilmesi amacıyla açılan Rekabet Öncesi İşbirliği Programı Entegre Devre Tasarımı Projeleri Çağrısı kapsamında elektrikli araçlar için izolasyon çipi ve led farları kontrol eden sürücü çipi ile beyaz eşya sektörüne yönelik açık kaynak tabanlı mikrodenetleyici projelerine destek sağlandı.


Muhabir: Zeynep Duyar

Haber Kaynak : Anadolu Ajansı

Gazeteciler Murat Ağırel ve Timur Soykan adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı

ABD-Çin ticaret savaşı kızıştı: Trump gümrük vergisini yüzde 145’e yükseltti

Gazeteciler Murat Ağırel ve Timur Soykan serbest bırakıldı

Partneri Belli oldu başrolde Ayça Ayşin Turan'ın olacağı RÜZGARLI PAZAR, dizisinde Güzel Oyuncunun Partneri Özgür

THY Avrupa Ligi normal sezonunda ilk 4 sıra netleşti

New York'taki Hudson Nehri'ne helikopter düştü

BM: Gazze'de 60 binden fazla çocuk gıda kıtlığıyla mücadele ediyor

Kadıköy'deki bıçaklı saldırıda ölen Minguzzi'nin ailesini tehdit eden 5 şüpheli yakalandı

Milli güreşçilerden Avrupa Güreş Şampiyonası'nda 4 madalya

ABD Başkanı Trump, Çin ile anlaşma yapabilmeyi çok istediklerini söyledi

ABD Dışişleri Bakanı Rubio: (İran'la doğrudan görüşmelerin) Barışa öncülük edeceğini umuyoruz

Çiftçilere yaklaşık 5,5 milyar lira destek ödemesi yarın yapılacak

Hollanda futbolunun unutulmaz teknik direktörlerinden Leo Beenhakker hayatını kaybetti

Ankara'da kar ve fırtına beklentisi nedeniyle yarın eğitime ara verildi

İstanbul polisinden "huzur" uygulaması

Trans Taurus Dağ Bisikleti Etap Yarışları, Antalya'da başladı

ABD ile tarife restleşmesine giren Çin, AB ve ASEAN ile işbirliği arayışında

Beyaz Saray, Çin'e uygulanacak tarife oranına açıklık getirdi

ABD Temsilciler Meclisi, oy kullanmak için vatandaşlığın kanıtlanmasını zorunlu kılan tasarıyı kabul etti

Sabiha Gökçen Havalimanı'nı yılın ilk çeyreğinde 10 milyondan fazla yolcu kullandı

CNN: ABD Başkanı Trump, Orta Doğu turunda Türkiye'yi ziyaret edebilir

Altının ons fiyatı ABD ile Çin arasında tırmanan ticaret savaşıyla rekor yeniledi

Türkiye ile Endonezya arasında 3 anlaşma imzalandı

Borsa günü yükselişle tamamladı

Ticaret Bakanı Bolat: Şili, Türkiye’nin Latin Amerika’daki dördüncü büyük ticaret ortağı

Almanya'da Hristiyan Sosyal Birlik Partisi koalisyon protokolünü onayladı

Merkez Bankası haftalık banka ve kredi kartı harcama istatistiklerini açıkladı

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde bir teknenin alabora olması sonucu en az 50 kişi öldü

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde bir teknenin alabora olması sonucu en az 50 kişi öldü

Yurt genelinde kar ve don bekleniyor

Yükleniyor