Özel sektörün çip üretim kapasitesi "Ulusal Çip Konsorsiyumu" ile büyütülecek

Özel sektörün çip üretim kapasitesi "Ulusal Çip Konsorsiyumu" ile büyütülecek

EKONOMİ 4.04.2025 15:54:44 44 0
Özel sektörün çip üretim kapasitesi

ANKARA (AA) - AA muhabirinin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının "2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi"nden derlediği bilgiye göre, Türkiye'nin yarı iletken ve çip teknolojileri alanında güçlü bir konum elde etmesi ve sektörde sürdürülebilir bir üretim kapasitesi geliştirmesi, ulusal teknoloji politikalarının öncelikli hedefleri arasında yer alıyor.

Çip tasarım ve üretim kabiliyeti bulunan Türkiye'de, yarı iletken ve çip teknolojileri alanında, kamu destekli ve çok ortaklı ulusal bir konsorsiyum kurulması planlanıyor. "Ulusal Çip Konsorsiyumu" ile tasarım, üretim, paketleme ve testten oluşan çip üretiminin bütün aşamalarının Türkiye'de gerçekleştirilmesi hedefleniyor.

Böylece çip üretim ekosisteminin büyümesi sağlanarak, mevcuttaki tasarım yetkinliğinin kademeli olarak geliştirilmesi ve Türk sanayisinin kritik çip ihtiyacında dışa bağımlılığının ortadan kaldırılması amaçlanıyor.

Strateji kapsamında, ihtiyaç duyulan çiplerin tasarımı yerli tasarımcılar tarafından yapılacak ve seri üretim Türkiye'de kurulacak tesislerde gerçekleştirilecek. Kamu alımlarıyla bu süreçte kaldıraç etkisi yaratılması sağlanacak.

Bu sayede, TÜBİTAK bünyesinde oluşan yetkinliklerin geliştirilmesi ve "terzi usulü" yatırım teşvikleriyle küresel ölçekte çip üreticilerinin Türkiye'de yatırım yapması hedefleniyor.

Başka konsorsiyumlar da kurulacak

2028 yılında 110 nanometre çip üretim teknolojisine geçilerek, Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu kimlik ve pasaporttakiler dahil birçok kritik çip üretebilir hale gelecek. Akabinde uluslararası işbirlikleriyle 16 nanometre çip üretim hattının kurulması ve yüksek teknolojili çiplerin yerli ve milli olarak üretilmesi amaçlanıyor.

Sağlanacak desteklerle gelecek 5 yıl içinde Türkiye'deki çip üretim ekosisteminin gelişmesi, yerli tedarikçi sayısının ve yetişmiş insan kaynağının artması öngörülüyor.

​​​​​​​ Nükleer, biyoteknoloji ve petrokimya gibi stratejik alanlarda da benzer bir yaklaşım takip edilerek, kamu desteğiyle çok ortaklı ulusal konsorsiyumlar kurulması hedefleniyor.

Uzay teknolojilerinde kritik rol üstlenecek

Yatırım desteklerinin yanı sıra yerli çip üretimine yönelik kapsamlı AR-GE projelerinin de gerçekleştirilmesi gerekiyor. Bu girişimlerin Türkiye'nin teknolojik bağımsızlığını pekiştirmesi ve küresel yarı iletken pazarında rekabet gücünü artırması planlanıyor.

Yerli çip ve yarı iletken üretiminde kullanılacak stratejik ham maddelerin güvenli ve sürdürülebilir şekilde tedarik edilmesi için yerli ve uluslararası tedarik zinciri ortaklıkları kurulması öneriliyor. Bu işbirliklerinin, Türkiye'nin yarı iletken sektöründe güçlü ve bağımsız bir tedarik zinciri oluşturmasına katkı sağlayacağı öngörülüyor.

Ayrıca TÜBİTAK BİLGEM ve Tümdevre Tasarım ve Eğitim Laboratuvarı (TÜTEL) tarafından kurulacak "Aviyonik Bileşen Tümdevre Tasarım ve Test Altyapısı"nın Türkiye'nin yüksek teknolojili savunma sanayisi projelerinde ve uzay teknolojilerinde kritik rol üstlenmesine katkı sağlaması bekleniyor.

Bütün bu stratejik adımların, Türkiye'nin yarı iletken ve çip teknolojileri alanında küresel liderler arasında yer almasını ve teknoloji odaklı kalkınmasını desteklemesi hedefleniyor.

Kritik alanlardaki çip teknolojileri yerli geliştirilecek

TÜBİTAK BİLGEM bünyesinde kurulan Yarı İletken Teknolojileri Araştırma Laboratuvarı (YİTAL) ve ODTÜ Mikro Elektronik Mekanik Araştırma ve Uygulama Merkezi (MEMS) dışında, üniversite-sanayi işbirliğiyle çalışmalarını sürdüren ASELSAN Bilkent MikroNano AŞ de çip tasarımı ve üretimi konusunda faaliyet gösteriyor.

HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı'nda da yarı iletkenler sektörünün tanımlanması Türkiye'nin konuya verdiği önemi destekliyor. Programla birlikte çıkılan ve 5 milyar dolarlık destek bütçesi ayrılan HIT-Çip çağrısıyla 65 nanometre veya daha ileri teknolojide yıllık en az 1 milyon pul üretimi kapasitesinin oluşturulması hedefleniyor.

Çağrı kapsamında çip değer zincirinin ingot, wafer, test ve paketleme gibi unsurlarını kapsayan yatırımlar da desteklenecek. Tek bir amaca yönelik olarak tasarlanıp üretilen, yüksek hız ve verimlilik avantajı sunan Uygulamaya Özel Tümleşik Devreler (ASIC), tekrar programlanarak esneklik avantajı sunan ve özellikle prototip geliştirme aşamalarında hız kazandıran Alanda Programlanabilir Kapı Dizileri (FPGA), ASIC ve FPGA yanında Grafik İşlemci Birimi (GPU) içeren YZ yongaları, bataryalı tüm cihazların güç yönetiminde kullanılan Güç Yönetimi Tümleşik Devreleri (PMIC), Haberleşme Tümleşik Devreleri (CIC) gibi kritik alanlarda özgün teknolojilerin geliştirilmesinde önemli rol oynayacak çiplerin yerli imkanlarla geliştirilmesi planlanıyor.

2023 yılında ise entegre devre tasarım kabiliyetinin ülke genelinde geliştirilmesi amacıyla açılan Rekabet Öncesi İşbirliği Programı Entegre Devre Tasarımı Projeleri Çağrısı kapsamında elektrikli araçlar için izolasyon çipi ve led farları kontrol eden sürücü çipi ile beyaz eşya sektörüne yönelik açık kaynak tabanlı mikrodenetleyici projelerine destek sağlandı.


Muhabir: Zeynep Duyar

Haber Kaynak : Anadolu Ajansı

TBMM'nin açılışının 105'inci yılı "çocuklarla iç içe" kutlanacak

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Yayman'dan "dijital telif yasasına" ilişkin açıklama

Küresel ısınma kuşların göç hareketlerini de etkiledi

Muş Ovası'nda 250'den fazla köy, leyleklere ev sahipliği yapıyor

Doğum yardımı ödemeleri mayısta annelerin hesaplarına yatırılacak

TFF Merkez Hakem Kurulu, nisan ayı hakem kampını düzenledi

Nesine 2. ve 3. Lig şampiyonlarını arıyor

İzmir'deki müze tarihe "tematik sergilerle" yolculuk yaptırıyor

Türkiye'de kadın caz vokal geleneğinin öncülerinden: Ayten Alpman

"Havlu parası" adı altında toplanıp DEAŞ'a aktarılan para akışı deşifre edildi

Kilisli genç atıcılar, milli sporcu olmak için "hedefe kilitlendi"

Ankara Keçiörengüçlü futbolcu Rroca: Süper Lig'e çıkabiliriz

ABD Yüksek Mahkemesi, Venezuelalı göçmenlerin sınır dışı edilmesini geçici olarak durdurdu

Kocaelispor'un Süper Lig hayaline kavuşmasına "bir adım" kaldı

Bakan Bayraktar, EÜAŞ ve TEİAŞ'a toplam 1036 personel alınacağını duyurdu

Dünyanın en genç profesörü Oktay Sinanoğlu'nun vefatının 10. yılı

Yenikapı-Hacıosman Metro Hattı'nda bazı duraklar işletmeye kapatılacak

Bosna Savaşı'nın tanığı "Saraybosna'nın hafızası Vijecnica" 129 yıldır ayakta

Trafikteki elektrikli otomobil sayısı bir yılda 2 katına çıktı

Küresel finansın liderleri, IMF-Dünya Bankası Bahar Toplantıları'nda tarifelerin gölgesinde buluşacak

Batı Akdeniz'in ilk çeyrekteki ihracat şampiyonu "biber" oldu

Küresel piyasalar IMF ve Dünya Bankası yıllık toplantılarına odaklandı

Aile içi iyi ilişkiler dijital bağımlılığı önlüyor

Martta en düşük sıcaklık Erzurum'da, en yüksek sıcaklık Ordu'da ölçüldü

Sultanlar Ligi play-off 3-4 etabında ikinci maç yarın yapılacak

İstanbul merkezli dolandırıcılık ve kara para aklama operasyonunda 36 şüpheli yakalandı

23 Nisan etkinliklerinde milli egemenlik ruhu öğrencilere aşılanacak

Güneş enerjisine dayalı elektrik üretimi yatırımlarına ilişkin düzenleme

Tacikistan'da 5,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi

Küresel uyuşturucu ağının çökertildiği "Orkinos-Bulut" operasyonunun detaylarına ulaşıldı

Yükleniyor