"Sevginin kalemi": Cemal Süreya

"Sevginin kalemi": Cemal Süreya

GÜNDEM 8.01.2025 13:02:27 22 0

İSTANBUL (AA) - "Sizin hiç babanız öldü mü?/Benim bir kere öldü kör oldum/Yıkadılar aldılar götürdüler/Babamdan ummazdım bunu kör oldum." gibi unutulmaz dizelere imza atan şair, yazar ve çevirmen Cemal Süreya'nın vefatının üzerinden 35 yıl geçti.

Gerçek adı Cemalettin Seber olan usta edebiyatçı, Hüseyin ve Gülbeyaz çiftinin oğlu olarak, 1931'de Erzincan'da dünyaya geldi.

Ailesi 1938'de sürgün edilince, Pülümür'den Bilecik'e gitmek zorunda kalan Süreya, kimi kaynaklara göre 1937'de, kimi kaynaklara göre ise sürgünden 6 ay sonra, henüz 23 yaşındaki annesini kaybetti.

Başarılı edebiyatçı, annesinin vefatının ardından iyi bir eğitim almak üzere İstanbul'da yaşayan halasının yanına gönderildi. Bir yıl sonra babası, diğer çocuklarını da alarak İstanbul'a geldi ve çalışmaya başladı. Ancak aile, sürgün yeri Bilecik'e tekrar gönderildi.

Süreya, 1944'te Bilecik Ortaokuluna başladı. Aynı yıl babasıyla evlenen, üvey annesi Esma'nın eziyetinden kaçmak üzere parasız yatılı okul sınavlarına girdi.

Türkçe ve edebiyat derslerindeki başarısı, okul yıllarında ortaya çıktı

Okul yıllarında Türkçe ve edebiyat derslerindeki başarısıyla öğretmenlerin dikkatini çeken Süreya, okuldan arta kalan vakitlerini Bakırcılar Çarşısı'ndaki Halkevi Kitaplığı'nda geçirdi.

Usta kalem, 1947'de parasız yatılı olarak girdiği Haydarpaşa Lisesinin ardından, 1950'de Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye ve İktisat Bölümünde eğitim gördü.

Süreya, 23 Kasım 1953'te üniversite öğrencisiyken Seniha Hanım ile evlendi. Çiftin kızı Ayçe, 3 Ağustos 1955'te dünyaya geldi.

Okuldan 1954'te mezun olan yazar, aynı yıl Eskişehir Vergi Dairesinde stajyer olarak göreve başladı. Süreya, Teftiş Kurulu sınavını kazanmasının ardından 11 Ağustos 1955'te maliye müfettiş yardımcısı olarak İstanbul'a gitti.

Sezai Karakoç ile arkadaşlık kurdu

Şiire çocuk yaşlarda ilgi duyan Süreya'nın ilk şiiri "Şarkısı Beyaz", 1953'te "Mülkiye" adlı okul dergisinde çıktı. Cemal Süreya, "İkinci Yeni" şiir hareketinin öncülerinden biri kabul edildi.

Şiirlerindeki ironiyi ortaya koyan "Gül" şiiri, Yeditepe dergisinde yayınlandığında 23 yaşında olan Süreya, Sezai Karakoç, Muzaffer Erdost, Nihat Kemal Eren ve Hasan Basri ile yakın arkadaş oldu.

Usta şair, hem şiirleri hem de yazılarının yayımlanmasının ardından dergi çıkarma düşüncesi içine girdi.

Maliye müfettişi olduğu dönemde, teftiş için farklı şehirleri gezme imkanı bulan Süreya, Temmuz 1959'da başladığı askerlik görevini 31 Aralık 1960'ta tamamladı. Süreya, askerliğini yaptığı sırada fark dersleri vererek hukuk diploması da aldı.

Süreya, 1 Ağustos 1960'ta "Papirüs" dergisinin ilk sayısını yayımladı. Dört sayfalık dergiye ikinci sayıdan sonra 8 ay ara veren şair, üç sayı sonra, Temmuz 1961'de dergiyi kapattı.

Maliye Bakanlığı tarafından 1964'te Paris'e gönderildi

Maliye Bakanlığı tarafından 1 yıllığına gönderildiği Paris'ten 1964'te İstanbul'a geri dönen şair, 31 Temmuz 1965'te, arkadaşları Sezai Karakoç ve Doğan Yel ile Maliye Teftiş Kurulundan istifa ederek, edebiyata ağırlık verdi.

Başarılı edebiyatçı, 1 Haziran 1966'da 3. kez "Papirüs"ü okuyucuyla buluşturdu ve Mayıs 1970'e kadar dergiyi her ay düzenli yayımladı.

Maliye Bakanlığındaki memuriyetine 1971'de dönen Süreya, İstanbul Hocapaşa Vergi Dairesi, Maliye Tetkik Kurulu, İstanbul Darphane ve Damga Matbaası Müdürlüğünde görev aldı.

Başyazılarını yazdığı "Oluşum" dergisinde ve kurucularından olduğu "Türkiye Yazıları" dergisinde yöneticilik de yapan Süreya, 1977'de "Politika" gazetesinin sanat sayfasında haftada bir yazdığı "Günübirlik" yazılarıyla gazete yazarlığına başladı.

Kültür Bakanlığı Kültür Yayınları Danışma Kurulu üyeliği de yapan Süreya, "Papirüs"ü son olarak 15 Mart 1981'de çıkardı.

"Yeni Ulus" ve "Aydınlık" gazetelerinde de yazan Süreya, çeşitli devlet kademelerinde görev aldıktan sonra 1982'de emekli oldu.

Cemal Süreya, eserlerini, Osman Mazlum, Adil Fırat, Ali Fakir, Ali Hakir, Ahmet Gürsu, Hüseyin Karayazı, Birsen Sağanak, Dr. Suat Hüseyin gibi farklı mahlaslarla kaleme aldı.

İlk kitabı "Üvercinka" ile 1958'de ödüle değer görüldü

Şiirin yanı sıra deneme, çocuk kitabı, günce, tenkit yazısı, şiir ve düz yazı tercümesi ve derleme de yazan Süreya, ilk kitabı "Üvercinka" ile 1958'de Yeditepe Şiir Ödülünü, Arif Damar'la paylaştı.

Süreya, ikinci kitabı "Göçebe"yle 1966'da Türk Dil Kurumu Edebiyat Ödülüne, "Sıcak Nal" ve "Güz Bitiği" kitaplarıyla 1988'de Behçet Necatigil Şiir Ödülüne değer görüldü.

Yaklaşık 40 kitabı Fransızca'dan Türkçe'ye çeviren ve 4 kez evlenen Süreya, girdiği şeker koması sonucu 9 Ocak 1990'da hayatını kaybetti.

Yazdığı şiirlerle modern Türk şiirinin ustalarından biri olarak tanınan Süreya, Kulaksız Mezarlığı'na defnedildi.

Eserlerinden bazıları şöyle:

"Şapkam Dolu Çiçekle, Göçebe, Günler, Güz Bitiği, Sevda Sözleri, Üvercinka, Uzaktan Seviyorum Seni, Günübirlik, Uzat Saçlarını Frigya, Aydınlık Yazıları / Paçal, Papirüs'ten Başyazılar, Onüç Günün Mektupları, Aritmetik İyi Kuşlar Pekiyi, Güvercin Curnatası, Mülkiyeli Şairler, Oluşum'da Cemal Süreya ve Yüz Aşk Şiiri."


Muhabir: Hilal Uştuk

Haber Kaynak : Anadolu Ajansı

Genel Sağlık Sigortası'na ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi

Asker kullanma imasında bulunmuştu! AB ile Trump arasında 'Grönland' gerilimi: "Egemen sınırlarımıza saldırıya izin vermeyeceğiz"

BM: UNWRA'nın faaliyetlerinin sonlandırılmasının Filistin'deki çocuklar üzerinde "feci etkisi" olacak

Sağlık Bakanı Memişoğlu: Acil sağlık hizmetlerinde yeni bir dönemi başlatıyoruz

Son dakika..Polis Şeyda Yılmaz'ı şehit eden katile müebbet hapis cezası

Devlet Bahçeli Caddesi'nin ismi Sinan Ateş olarak değiştirildi

Yeni Oyuncu

Trabzonspor kupada farklı kazandı

AA ekipleri, Sednaya Hapishanesi'ndeki "infaz odası"nı tespit etti

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: Türkiye'nin insanlık trajedileri karşısında gösterdiği önderlik göğsümüzü kabartmaktadır

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile telefonda görüştü

Osmaniye'de depremde yıkılan apartmanla ilgili 4 sanığa 21'er yıl hapis

Yazar Selim İleri hayatını kaybetti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, camilerin temizliğini yapan Sultan Bayat ve ailesini kabul etti

Dışişleri Bakanı Fidan: Türkiye, Yunanistan, KKTC ve GKRY'nin daha iyi bir geleceği bölgemizde inşa etmesi mümkün

Rize'de silahlı saldırıda öldürülen iki PTT çalışanının cenazeleri defnedildi

İngiliz milletvekili McDonnell, İsrail'in Londra Büyükelçisi'nin sınır dışı edilmesi çağrısında bulundu

Milli futbolcu Enes Ünal, çapraz bağındaki yırtık nedeniyle sezonu kapattı

Bakan Şimşek: Türkiye ekonomisinde kırılganlıkları azalttık

Edirne'de sahipsiz köpeğin saldırısına uğrayan kadın yaralandı

AA Teknoloji'nin ürettiği haberci dronu Tepe, Aynularab'a getirilen T duvarlarının yerleştirildiği yapıyı görüntüledi

Shell'den 2024'ün son çeyreğine ilişkin zayıf ticaret hacmi uyarısı

ASELSAN'ın milli teknolojisi ANTIDOT 2-U/S Elektronik Destek Podu, Baykar'ın TB2 platformunda başarıyla test edildi

Fransa'dan Trump'ın Grönland açıklamalarına "AB, egemen sınırlarına saldırıya izin vermeyecek" tepkisi

Ayrık omurga hastalığıyla mücadele eden Yusuf Efe, milli forma hedefiyle kulaç atıyor

Japonya, verilerini hedef alan siber saldırıları Çin destekli hacker grubuyla ilişkilendirdi

Taş plaklardaki unutulmuş şarkılar, 10 Ocak'ta Zorlu PSM'de seslendirilecek

2024'te 100 bine yakın elektrikli otomobil satıldı

Muğla'daki müze ve ören yerleri 2024'te 1 milyonu aşkın ziyaretçi ağırladı

Pompeiopolis'te yeni hedef antik kentin "ören yeri" statüsü kazanması

Yükleniyor