Siber Güvenlik Başkanlığı Türkiye'nin dijital geleceği için tarihi adım

Siber Güvenlik Başkanlığı Türkiye'nin dijital geleceği için tarihi adım

Tarih: 24.01.2025 14:39
Siber Güvenlik Başkanlığı Türkiye

ANKARA (AA) - Barut, Cumhurbaşkanlığına bağlı Siber Güvenlik Başkanlığı kurulmasına ilişkin, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, TOBB Yazılım Meclisi olarak, 2024 yılında yayımlanan Milli Güvenlik Kurulu bildirisi sonrasında siber güvenlik yapısının milli seviyede sahiplenilmesi ve güçlendirilmesi gerektiğini pek çok platformda vurguladıklarını söyledi.

"Siber Güvenlik Başkanlığı kurulması Türkiye'nin dijital geleceği için tarihi adım" ifadesini kullanan Ertan Barut, Türkiye’nin dijital dönüşüm sürecinde kritik altyapıların korunması, siber tehditlerle etkin ve proaktif mücadele, dirençli bir savunma hattı oluşturma ve stratejik düzeyde siber güvenlik politikalarını hayata geçirme açısından atılan bu adımı önemsediklerini ve memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti. Barut, "Bu adım sonrası ortak akıl ve irade ile birlikte çalışmamız durumunda, küresel rekabette yerli ve milli teknoloji potansiyelimizi öne çıkararak, ülkemizi dijital alanda bir üst lige taşıyabiliriz." dedi.

Cumhurbaşkanlığına bağlı ve özel bütçeli olarak kurulan Siber Güvenlik Başkanlığının, dijital güvenliğe verilen önemin en somut göstergelerinden biri olduğuna işaret eden Barut, şöyle konuştu:

"Geniş görev ve yetkilere sahip olacak bu yapı, siber tehditlerle mücadelede stratejik konum sağlamanın yanı sıra, yerli ve milli teknolojilerin geliştirilmesinde, özel sektörle güçlü bağlar kurulmasında ve uluslararası arenada rekabet gücümüzün yükseltilmesine büyük katkı sunacaktır.

Siber güvenlik yalnızca teknik değil, aynı zamanda stratejik bir konudur. Ulusal güvenliğin yanı sıra ekonomik ve toplumsal refahı doğrudan etkileme potansiyeline sahiptir. Kamu, finans, enerji, iletişim ve ulaşım gibi sektörlerin büyük ölçüde dijitalleştiği bir dönemde, siber saldırı riski yalnızca ekonomik değil, milli güvenlik meselesi haline gelmiştir.

Bu nedenle, kamunun mevzuatsal ve yönlendirici gücü, özel sektörün esnekliği ve akademinin bilgi birikimini bir araya getirecek güçlü bir sinerjiye ihtiyacımız var. Siber Güvenlik Başkanlığının kurulması, bu sinerjiyi sistematik bir çerçevede hayata geçirebilmek adına kritik bir eşiktir.

TOBB Türkiye Yazılım Meclisi olarak, ulusal siber güvenlik stratejilerinin hayata geçirilmesinde koordinasyon görevi üstlenecek başkanlığımızla yakın iş birliğine hazırız. Özellikle yerli ve millî teknolojilerle kritik altyapıların korunması, siber saldırıların önlenmesi ve tespiti, uluslararası iş birlikleri gibi konularda her türlü desteği sağlayarak kamu-özel sektör-üniversite iş birliğini güçlendirebiliriz."

"Bölgede lider haline gelebiliriz"

Türkiye'deki donanım ve yazılım teknoloji girişimcileri, inovasyon ekosistemi, bölgedeki pek çok ülkenin henüz ulaşamadığı bir kapasiteye eriştiğini vurgulayan Barut, şunları kaydetti:

"Şimdi, üniversiteler ve teknoparklarla ortaklaşa yürütülecek AR-GE faaliyetleri sayesinde güvenlik açıklarını milli ürünlerle kapatabilir, siber tehditlere karşı daha dirençli bir altyapı oluşturabiliriz.

Aynı zamanda yalnızca iç pazara değil, EMEA (Avrupa, Orta Doğu, Afrika) ve Orta Asya gibi geniş coğrafyalara da hitap edebilecek konuma geliyoruz. Siber güvenlik çözümleri üreten şirketlerimizi destekleyerek yazılım ihracatımızı artırabilir, daha fazla turcorn ve decacorn çıkarabiliriz. Kamudan gelen ihtiyaçları özel sektöre doğru şekilde yansıtıp yenilikçi çözümleri hayata geçirerek, Türkiye’yi bölgede güvenilir bir teknoloji sağlayıcısı ve siber güvenlik lideri haline getirebiliriz."

"Dijital savunma için..."

Ertan Barut, dijitalleşmenin hız kazanmasıyla ortaya çıkan siber risklerin, sadece belli kurum veya sektörleri değil, topyekün ulusal güvenliği tehdit ettiğini söyledi. Barut, bu sebeple, mevcut siber güvenlik stratejisi ve eylem planlarının yeniden gözden geçirilmesi ve güncellenmesi gerektiği görüşünü dile getirdi.

Dijital savunmanın ancak sağlam bir yazılım ekosistemiyle mümkün olabileceğine dikkati çeken Barut, şöyle konuştu:

"Yüksek yerli üretim kapasitesi, veri güvenliği ve güncel teknolojilerin benimsenmesi ulusal stratejide kritik yer tutmalıdır. Enerji, savunma, ulaşım ve sağlık gibi hayati sektörlerde geliştirilecek milli çözümler ve ortak acil eylem planları, siber saldırılara hızlı müdahaleyi mümkün kılacaktır. Stratejinin yalnızca ulusal değil, küresel ölçekte de kabul görecek standartlara ve uluslararası iş birliklerine açık olması önem taşımaktadır.

Siber Güvenlik Başkanlığı koordinatörlüğünde tüm paydaşların (bakanlıklar, düzenleyici kurumlar, Türk Silahlı Kuvvetleri, Emniyet ve benzeri) katılımıyla kurulacak bir 'Siber Güvenlik Yüksek Kurulu'nun, düzenli toplanarak stratejik kararlar alması ve durum değerlendirmesi yapması bu sürece büyük katkı sağlayacaktır."

Barut, ayrıca yapılacak altyapı yatırımları, ekosistemi güçlendirecek adımlar, işbirlikleri, ulusal ve uluslararası etkinlikler, uygulama ve standart çalışmalarıyla tüm bu sürecin desteklenmesinin önemini vurguladı.

"Nitelikli siber güvenlik uzmanı bulmak ortak sorun"

Siber güvenliğin, teknik bir alan olmasının yanında, sürekli güncellemeye ihtiyaç duyulan bir uzmanlık dalı olduğunu ifade eden Barut, hızla artan dijital hizmetlere karşın nitelikli siber güvenlik uzmanı bulmanın, tüm dünyanın ortak sorunu haline geldiğini belirtti. Barut, bu konudaki önerilerini şu şekilde sıraladı:

"Başkanlık koordinasyonunda toplumun genelinde dijital güvenlik kültürünü yerleştirmeye yönelik düzenli eğitim kampanyaları, rehberlik hizmetleri, kamu spotları yürütülmesi gereken kritik çalışmalardır. Ortaöğretim ve lise düzeyinden itibaren siber güvenlik bilincinin aşılanması, gençlere bu alanda kariyer yapma fırsatları sunularak ülkemizin uzun vadede uzman ihtiyacı büyük ölçüde karşılanabilir. Başkanlığın liderliğinde üniversiteler, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşları mesleki eğitim kurumlarıyla koordineli özel lisans, yüksek lisans ve sertifika programları açabilir, atölyeler ve yarışmalar düzenlenerek kalifiye uzmanlar yetiştirilebilir. KOBİ’lerden bireysel kullanıcılara kadar geniş kitlelerin siber güvenlik farkındalığı artırılarak, temel 'siber hijyen' kurallarına hakim olması sağlanmalıdır."


Muhabir: Göksel Yıldırım

Haber Kaynak : Anadolu Ajansı

Kartalkaya'daki otel yangınının ilk 2,5 saatlik güvenlik kamerası kaydı ortaya çıktı

Atama kararları Resmi Gazete'de

Konya'da çöken binadan kurtulan genç konuştu: '3 gün önce zaten söylemişlerdi bina yıkılabilir diye'

Kartalkaya'daki otel yangınına ilişkin işletmenin sahibi ile şirket genel müdürü tutuklandı

İngiltere'e gündem Altay! Kurtardığı pozisyonu bütün ülke konuşuyor

Konya'da bina çöktü! AFAD ekipleri bölgede, 2 kişi sağ olarak çıkarıldı

Grand Kartal Otel'in sahibi Halit Ergül ve damadı Emir Aras tutuklandı

Onlarca insanın canını kurtardı! Zillere basarak binayı çökmeden tahliye etti

Yeni Mini Dizi geliyor

Fenerbahçe Beko, THY Avrupa Ligi'nde Olympiakos'u deplasmanda mağlup etti

Türk futbolunda istikrarın adı: Edin Visca

MSB, Karadeniz'in uluslararası hava sahasında gerçekleştirilen eğitim uçuşundan görüntü paylaştı

TBF, ING Türkiye Kupası 2025 Dörtlü Finali'nde görev yapacak hakemleri belirledi

AB Yüksek Temsilcisi Kallas: Suriyeli yöneticilerin adımları doğru yönde olursa, biz de bir sonraki aşamaya geçeceğiz

Yarın, 81 ilde aynı anda kitap okuma buluşması düzenlenecek

Adalet Bakanı Tunç'tan Kartalkaya'daki otel yangınına ilişkin açıklama

Şehit Astsubay Üstçavuş Ufuk Akıncı, Ankara'da son yolculuğuna uğurlandı

İsrail ile Hamas arasındaki esir takasının ilk aşamasının 2'nci turu yarın

Fenerbahçe'nin yeni transferi Diego Carlos, takımına katkı vermek için sabırsızlanıyor

İsrail'in Gazze'ye saldırılarında yıktığı binaların enkazından 17 Filistinlinin daha cansız bedeni çıkarıldı

SEC, kripto varlıklara ilişkin tartışmalı muhasebe kuralını iptal etti

Türkiye'den Endonezya’daki sel ve heyelanda hayatını kaybedenler için taziye mesajı

Hatay'da 13 bin 980 deprem konutunun hak sahipleri belirlendi

Ahmet Hamdi Tanpınar, vefatının 63. yılında anıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Malatya'da Uludağ ailesini ziyaret etti

Meta, yapay zeka için bu yıl 60 milyar doların üzerinde harcama yapmayı planlıyor

Turkcell'den toplam 1 milyar dolarlık borçlanma aracı ihracı

Konya'da 3 katlı bina çöktü

Yol verilmeyen ambulanstaki sağlık ekibi, hastaya koşarak ulaşmak zorunda kaldı

Fenerbahçe'nin UEFA Avrupa Ligi'nde tur şansı, Midtjylland deplasmanındaki sonuca bağlı

Yükleniyor