Sıfır Atık Hareketi'yle "daha yaşanabilir bir dünya" hedefleniyor

Sıfır Atık Hareketi'yle "daha yaşanabilir bir dünya" hedefleniyor

GÜNDEM 30.03.2025 12:32:52 30 0
Sıfır Atık Hareketi

İSTANBUL (AA) - Sıfır Atık Vakfı Başkanı Samed Ağırbaş, "​​​​​Biz daha yaşanılabilir, daha adil bir dünya için Sayın Hanımefendi'nin (Emine Erdoğan) liderliğinde Sıfır Atık Vakfı olarak çalışmalara devam ediyoruz. Bu çalışmalarla toplumumuzun daha az atık üreterek, daha yaşanabilir dünya olma yolunda ilerlemesine katkı sağlamak istiyoruz." dedi.

Sıfır Atık Hareketi, 27 Eylül 2017'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde başladı. BM Genel Kurulunda 14 Aralık 2022'de Türkiye'nin ana sunuculuğunda, 105 ülkenin de ortak sunucu olduğu "sıfır atık" kararı oylamayla kabul edildi ve 30 Mart, "Uluslararası Sıfır Atık Günü" ilan edildi.

Doğanın korunması ve iklim değişikliğiyle mücadelede bireysel ve kurumsal sorumluluğunun önemine dikkati çekmek amacıyla ilan edilen Uluslararası Sıfır Atık Günü, yurt içinde ve küresel çapta çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

Emine Erdoğan'ın Onursal Başkanı olduğu Sıfır Atık Vakfı Başkanı Samed Ağırbaş, Uluslararası Sıfır Atık Günü kapsamında, Türkiye'nin sıfır atık konusundaki girişimleri ve yapılan çalışmalar hakkında AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Ağırbaş, Uluslararası Sıfır Atık Günü'nün Emine Erdoğan'ın liderliğindeki girişimler neticesinde BM tarafından kabul edildiğini ve bugünün bütün BM üyesi ülkelerce kutlandığını dile getirdi.

30 Mart'ın bir "first lady" tarafından BM Genel Kurulu'na kabul ettirilen ilk uluslararası gün olduğuna dikkati çeken Ağırbaş, Emine Erdoğan'ın bu yıl da Birleşmiş Milletler Genel Merkezi'nde New York'ta düzenlenen uluslararası Sıfır Atık Günü etkinliklerine katılarak, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda dünyaya hitap ettiğini hatırlattı.

Ağırbaş, Sıfır Atık Vakfı olarak Birleşmiş Milletler'in bu alandaki partnerlerinden bir tanesi olduklarını ifade ederek, "Cenevre'den Pekin'e, Pekin'den Toronto'ya ve New York'a dünyanın 100'den fazla destinasyonunda, Sıfır Atık Vakfı, Birleşmiş Milletler Çevre Programı ve Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri Programı koordinasyonunda 100'den fazla etkinlik organize edildi. Bu yılki ana temamız tekstil atıklarıydı." diye konuştu.

"Birleşmiş Milletlerle beraber sahada birçok farkındalık faaliyetimiz var"

Uluslararası örgütlerle yakın iş birliği içinde olduklarını kaydeden Ağırbaş, şunları söyledi.

"Sayın Hanımefendi'nin başkanlığını yaptığı Sıfır Atık Danışma Kurulu'nun da sekreterya görevini Sıfır Atık Vakfı ve BM'in kurumları ortaklaşa yürütüyor. Yine BM ile beraber sahada birçok farkındalık faaliyetimiz var. Biz daha yaşanılabilir, daha adil bir dünya için Sayın Hanımefendi'nin liderliğinde Sıfır Atık Vakfı olarak çalışmalara devam ediyoruz. Yine Türkiye'de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız ve diğer bakanlıklarla sahada yaptığımız birçok farkındalık çalışması var. Bu çalışmalarla toplumumuzun daha az atık üreterek daha yaşanabilir dünya olma yolunda ilerlemesine katkı sağlamak istiyoruz. Bu bağlamda Sayın Hanımefendi'nin liderliğinde, Cumhurbaşkanı'mızın açtığı yolda çalışmalarımıza aralıksız devam edeceğimizi ifade etmek istiyorum."

Ağırbaş, ilkokul, lise ve üniversitelerde sıfır atık konusunda çeşitli eğitimler düzenlediklerin kaydetti.

Eğiticinin eğitimleri yaparak imamlar, öğretmenler, kanaat önderleri gibi toplumda etkiye sahip insanlara sıfır atık eğitici eğitimleri verdiklerini belirten Ağırbaş, onların, eğitimcileri olarak kendi bölgelerinde, kendi topluluklarında sıfır atıkla alakalı insanlarda farkındalık sağlamalarını önemsediklerini kaydetti.

"Türkiye'nin sıfır atık çalışmalarında akademik merkez olmasını istiyoruz"

BM ile birlikte yakın zamanda yayına alacakları bir eğitim platformu çalışması hazırladıklarını aktaran Ağırbaş, şunları söyledi:

"Bu, Birleşmiş Milletler üyesi 193 ülkede aynı anda yayına alınacak. Yine yakın zamanda açıklayacağımız Sıfır Atık Enstitüsü'nü kuruyoruz Birleşmiş Milletlerle beraber. Türkiye'nin artık sıfır atık çalışmalarının da akademik merkezi olmasını biz istiyoruz. Yine vakıf olarak Birleşmiş Milletler ve uluslararası organizasyonlarla anlaşma sağladık. Birleşmiş Milletlerin sıfır atıkla alakalı çalışmalarının İstanbul merkezli yapılmasını önemsiyoruz. Bu bağlamda geçtiğimiz aylarda Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri Programı İstanbul'da bölge ofisini açacağını duyurdu. Bu bölge ofisi sıfır atıkla alakalı çalışmaları barındıracak ve alakalı çalışmaları yürütecek bir ofis olarak konumlandırılıyor. Biz yine Birleşmiş Milletlerin başka organizasyonlarının da İstanbul'da ofis açarak uluslararası sıfır atık çalışmalarını da İstanbul'dan yürütmelerini önemsiyoruz."

Sıfır Atık Vakfı Başkanı Samed Ağırbaş, yaptıkları çalışmalar sonrasında sanayide, şirketlerde ve vatandaşlar nezdinde sıfır atıkla ilgili ciddi bir farkındalık oluştuğunu, atık oranının ciddi oranda azaldığını ifade ederek, "Vatandaşımızın da takdir edeceği gibi biz sıfır atığın öncü ülkesi konumundayız dünyada. Sayın Hanımefendi'nin girişimleri sonrasında sıfır atık hareketi dünyada bir yer buldu ve ilk defa bir 'first lady' aynı zamanda onursal başkanımız her gittiği toplantıda Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri tarafından kabul ediliyor. Sıfır atıkla alakalı toplantılar planlanıyor." ifadelerini kullandı.




Muhabir: Koray Taşdemir

Haber Kaynak : Anadolu Ajansı

Trabzon'da hava ulaşımına sis engeli

MHP Genel Başkanı Bahçeli: Türk siyasetinde samimiyet ve dürüstlük tercih değil zorunluluktur

Bakan Kurum, Hatay'daki tarihi Uzun Çarşı esnafı Nurettin İmren'in hikayesini paylaştı

Terör örgütü PKK/PYD-YPG mensupları teslim olmaya devam ediyor

Dışişleri Bakanı Fidan, yarın Fransa'yı ziyaret edecek

İstanbul'da bu hafta birçok kültür sanat etkinliği sanatseverlerle buluşacak

İtalyan şef Clemente Müslüman olma hikayesini anlattı: Aklımla başladı, ruhsal uyanışa dönüştü

Son 5 yılda yapımına başlanan nükleer reaktörlerin tamamı Çin ve Rus tasarımı

Adıyamanlı depremzede kadınlar, enkazdan çıkarılan malzemeleri sanata dönüştürdü

Derbilerin faturası "ağır" oluyor

OpenAI 40 milyar dolarlık fon topladı

Futbol hakemi çift, yeşil sahalarda birlikte maç yönetiyor

New Orleans Pelicans'ta Williamson ve McCollum sakatlıkları nedeniyle sezonu kapattı

Şanlıurfa'da fıstık için lisanslı depo inşa ediliyor

AB, ABD tarifelerine misillemeye hazır

AB geçen yıl 165,2 milyar avroluk otomobil ihraç etti

Bayramda Karabük'teki antik kenti ziyaret edenler tarihte yolculuk yaptı

İstanbul havalimanlarından ilk 2 ayda uçan yolcu 19 milyonu aştı

"Kırk Yıllık Hatır Bir Satır" projesiyle uzun soluklu evliliklerin sırrı gençlerle buluşuyor

Trump'ın uyguladığı gümrük vergileri küresel ticaret savaşının kapısını aralıyor

Deprem bölgesine yönelik dış finansman akışı hız kesmiyor

Mahallelerdeki çocuk kütüphanelerinde miniklere kitap sevgisi aşılanıyor

Emniyet Kriminal Daire Başkanlığı kimyasal analizlerle adli vakaların aydınlatılmasını sağlıyor

Kahkaha yogasıyla stres atıyorlar

THY Avrupa Ligi'nde 33. hafta heyecanı, yarın başlayacak

İstanbul'da bazı bölgelerde sis etkili oluyor

Antik dönemin sanatçılar kenti Teos'ta tarihi miras ayağa kaldırılıyor

Fenerbahçe-Galatasaray derbisi öncesi başkanların karnesi

Türkiye'nin 4,5G ile tanışmasının üzerinden 9 yıl geçti

Şırnak'ta baharda açan ters laleler doğayı renklendirdi

Yükleniyor