TBMM Başkanı Kurtulmuş: Dünya parlamentolarını adil bir siyasal mimarinin kurulması için çalışmaya davet ediyorum

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Dünya parlamentolarını adil bir siyasal mimarinin kurulması için çalışmaya davet ediyorum

Tarih: 06.04.2025 17:05
TBMM Başkanı Kurtulmuş: Dünya parlamentolarını adil bir siyasal mimarinin kurulması için çalışmaya davet ediyorum

TBMM (AA) - Kurtulmuş, Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te düzenlenen Parlamentolar Arası Birlik (PAB) 150. Genel Kurulu'nda konuştu.

Toplantının, küresel düzenin büyük sınamalarla karşı karşıya olduğu bir dönemde gerçekleştiğini ifade eden Kurtulmuş, küresel politik ve ekonomik krizlerin, jeopolitik gerilimlerin ve muhtemel çatışmaların ortasında, parlamenterler olarak temel bir sorumluluk taşıdıklarına dikkati çekti.

Ülkelerin ve toplumların kalkınmasının, sadece maddi imkanların artması ve zenginleşmesiyle değil, bunların yanı sıra ve hatta öncelikli olarak insanın haysiyetini merkeze alan, adaleti gözeten ve toplumun tüm kesimlerini kapsayan bir anlayışı hakim kılmakla mümkün olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, "Hukuk belli gruplar için ayrıcalık sunan bir araç haline gelirse, ekonomi belli çevrelerin kazanımlarını artıran bir sistem olarak görülürse ve siyaset güç odaklarının çıkarlarını koruyan bir mekanizmaya dönüşürse, o zaman toplumların dengesi bozulur, devletler zayıflar, küresel çatışma ve savaş tehditleri ortaya çıkar." değerlendirmesinde bulundu.

"Adil bir kalkınma modeli için devletlerin ve parlamentoların üç temel sorumluluğu var"

Bugün dünya genelinde gelir dağılımı adaletsizliğinin derinleştiğine işaret eden Kurtulmuş, küresel servetin büyük bir bölümü küçük bir azınlığın elinde toplanırken, milyonlarca insanın en temel ihtiyaçlarına bile ulaşamadığını söyledi.

Bilgiye erişim hakkının, büyük oranda dijital şirketlerin tekeline bırakılmış durumda olduğunu dile getiren Kurtulmuş, insanlığın refahını artırması beklenen teknolojinin, küresel şirketler tarafından tekelleşme, piyasa hakimiyetini artırma ve tüketici bağımlılığını oluşturma aracı haline dönüştürüldüğünü kaydetti.

TBMM Başkanı Kurtulmuş, kamuoyunun, medya tekelleri ve dijital platformlar üzerinden şekillendirildiğini; algoritmaların, toplumların düşünce dünyasını yönlendiren görünmez eller haline dönüştüğünü ifade etti. Bu sürecin, demokrasiyi de derinden ve doğrudan olumsuz etkilediğine işaret eden Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizler, parlamenterler olarak bu sürece müdahale etmezsek, demokrasinin çerçevesinin de daraldığı bir dünyaya doğru hızla ilerliyoruz. Toplumların sosyal imkanlar bakımından alt kesimleri ekonomik büyümeden adil bir pay alamazsa, o büyüme sürdürülebilir olmaz. Gençler eğitimde fırsat eşitliğine sahip olmazsa, ekonomik kalkınma orta ve uzun vadede mutlaka tıkanır. Kadınların iş gücüne katılımı artırılmazsa, toplumun yarısı kalkınmadan uzaklaştırılmış olur. Dolayısıyla adil bir kalkınma modeli inşa etmek için devletlerin ve parlamentoların üç temel sorumluluğu olduğunu altını çizerek ifade etmek isterim. Bunlardan birincisi, eğitime yatırım yapmaktır. İkincisi, sosyal politikaları geliştirmektir. Üçüncüsü ise adil bir ekonomik sistem kurmak için bütün imkanları seferber etmektir."

"Parlamentolar sadece iç politik meselelerle uğraşmaz"

"Parlamentolar sadece iç politik meselelerle uğraşmaz." diyen Kurtulmuş, uluslararası dünyada siyasetin, diplomatik gerilimlerin ve küresel güç mücadelelerinin gölgesinde şekillendiğini söyledi.

Kurtulmuş, savaşların ve çatışmaların ötesinde barışı, diyaloğu ve işbirliğini esas alan bir perspektif geliştirmenin, parlamentoların görevi olduğunu vurgulayarak, "Halkın iradesini temsil eden meclisler olarak, küresel adalet ve barış için sorumluluk almaktan asla kaçınmamalıyız. Bugünün sınır aşan sorunlarının çözümleri de ancak sınırları aşan işbirliği ile gerçekleşebilir. Bu çerçevede halklar arasındaki yakınlaşma ve anlayış birliğinin sağlanması için parlamenter diplomasiye de özel bir önem verilmesi gerekmektedir." diye konuştu.

Bugünün dünyasının, geleneksel ekonomik ve siyasal paradigmaları aşan yeni bir toplumsal sözleşmeye, küresel anlaşmaya ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Kurtulmuş, "Çünkü yaşadığımız bütün sınamalar, aslında sözün bittiğini; bildiğimiz, tanıdığımız yöntemlerle, sistemlerle ve kurumlarla dünyanın sorunların çözülemeyeceğini ayan beyan ortaya koymaktadır." ifadesini kullandı.

"Masum Filistin halkının hakkını aramaktan aciz kalıyor"

Herkesin gözünün içine bakarak haykıran bir gerçeği oradan paylaşmanın insanlık vicdanı adına bir vazifesi olduğunu belirten Kurtulmuş, "Gazze'de 1,5 yıldır devam eden, 50 bini aşkın masum insanın acımasızca öldürüldüğü, insanlık tarihinin gördüğü en büyük soykırımlarından birine şahit oluyoruz. Ama ne yazık ki dünya sisteminin hiçbir kurumu bu katliamı, soykırımı, insanlık suçunu engellemek için hiçbir şey yapmıyor ya da yapamıyor. Ortaya konulan sesler ise maalesef çoğu zaman cılız ve masum Filistin halkının hakkını aramaktan aciz kalıyor." değerlendirmesinde bulundu.

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Filistin'deki gelişmeleri, küresel adalet ve vicdanın sınandığı turnusol kağıdı olarak nitelendirerek, şunları kaydetti:

"Sadece Filistin'deki gelişmeler bile, diğer bütün küresel felaket ve çatışmaları bir tarafa bıraksak, yeni bir sisteme ihtiyaç olduğunu, yeni bir küresel siyasal ve ekonomik mimariye ihtiyaç olduğunu ayan beyan ortaya koyuyor. Yasama organları yalnızca ulusal meselelerle değil, küresel düzeyde yeni bir sistemin oluşması için de üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmelidir. Bu çerçevede hepimizi, bütün dünya parlamentolarını, yeni, adil, hakkaniyetli bir siyasal ve ekonomik mimarinin kurulması için müşterek çalışmaya davet ediyor, bu uğurda yapacağımız çalışmaların insanlığa en büyük katkı olacağını ifade ediyorum."


Muhabir: Ali Kemal Akan,Aynur Ekiz

Haber Kaynak : Anadolu Ajansı

Zirai don olayına ilişkin Meclis Araştırma Komisyonu kurulması kararı Resmi Gazete'de

Yükseköğretim kurumlarına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de

Şampiyonlar Ligi'nde Arsenal ve Inter yarı finalde

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun: Bilgi kirliliğine sebep olacak paylaşım yapanlar müeyyidelerle karşılaşacak

ABD, İran ile bağlantılı olduğu gerekçesiyle Çin merkezli şirketi yaptırım listesine aldı

Milli tekvandocular, Avrupa Poomsae Şampiyonası'nda 14 madalya kazandı

California Valisi, Trump'ın diğer ülkelere tarife uygulama yetkisine karşı dava açılacağını duyurdu

Devlet Çoksesli Korosu, ikinci "Aurora" konseriyle müzikseverlerle buluştu

Fed Başkanı Powell'dan enflasyon ve istihdam hedeflerinin çatışabileceği "zorlu senaryo" uyarısı

Türkiye'den Slovenya'ya haftalık uçuşlarda frekans artırılacak

Ticaret Bakanı Bolat, Suriye'de temaslarda bulundu

İsrail ordusu, Gazze'ye saldırıların durması için bildiri yayınlayan doktorları da ordudan atacak

Adalet Bakanı Tunç'tan "CHP'ye kayyum atanacağı" iddialarına ilişkin açıklama

Fenerbahçe Opet seride 1-0 öne geçti

Milli halterci Aysel Özkan, Avrupa 2'ncisi oldu

UCM, Netanyahu hakkındaki tutuklama emrini uygulamayan Macaristan için inceleme başlattı

İsrail, Gazze Şeridi'nin yüzde 30'unun operasyonel güvenlik bölgesi olduğunu açıkladı

Gazze'deki İsrailli esir asker hayatından Netanyahu'nun sorumlu olduğunu söyledi

Fitch, tırmanan ticaret savaşı gerilimi nedeniyle küresel büyüme tahminini düşürdü

Galatasaray Kulübünde nisan ayı divan kurulu toplantısı yapıldı

TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan Sırrı Süreyya Önder'in tedavi gördüğü hastaneye ziyaret

Fanatik Yahudiler, Mescid-i Aksa'ya baskın düzenlemeye devam ediyor

Mısır, Süveyş Kanalı'ndan 5 yılda yaklaşık 40 milyar dolar gelir elde etti

Millet Kütüphanesi'nde "Uzaya Nasıl Çıktık?" etkinliği düzenlendi

THY Avrupa Ligi'nde sezonun en iyi savunma oyuncusu Nick Weiler-Babb oldu

TBMM Başkanı Kurtulmuş: TBMM Başkanvekili Karaca'nın bir metni katip üyeye okutması hukuken yok hükmündedir

Süper Lig'den 8 kulüp PFDK'ye sevk edildi

Milli halterci Yusuf Fehmi Genç, Avrupa şampiyonu oldu

Ziraat Türkiye Kupası finali, Eskişehir'de oynanacak

Güneydoğulu halı ihracatçıları Katar'da Türk halılarını tanıttı

Yükleniyor