TCMB ekonomistlerinin sektörel enflasyon beklentilerini değerlendirdiği blog yazısı yayınlandı

TCMB ekonomistlerinin sektörel enflasyon beklentilerini değerlendirdiği blog yazısı yayınlandı

EKONOMİ 28.06.2024 12:35:19 0
TCMB ekonomistlerinin sektörel enflasyon beklentilerini değerlendirdiği blog yazısı yayınlandı

İSTANBUL (AA) - TCMB'nin blog sayfası Merkezin Güncesi'nde, "Enflasyon Beklentilerinin Takibi İçin Yeni Bir Yayın: Sektörel Enflasyon Beklentileri" başlıklı bir analiz yayınlandı.

Analizde, "Enflasyon beklentilerindeki gelişmeler, merkez bankalarının para politikası kararlarını etkileyen ve aynı zamanda politika kararları ile şekillenen önemli bir unsur. Nitekim ekonomik aktörler yatırım, tüketim ve fiyatlama kararlarını alırken enflasyon beklentilerini de göz önünde bulunduruyor. Dolayısıyla, enflasyon beklentilerini yönetebilen merkez bankaları para politikasının etkinliğini artırabiliyor. Bu kapsamda, TCMB, farklı ekonomik aktörlerin gelecek 12 aya ilişkin enflasyon beklentilerini, Sektörel Enflasyon Beklentileri yayını altında birleştirerek kamuoyu ile paylaşmaya başladı. Bu blog yazısı, Sektörel Enflasyon Beklentileri yayınının yöntemini ve paylaşılan enflasyon beklentilerini inceliyor." ifadeleri kullanıldı.

Farklı sektörlerin enflasyon beklentilerinin halihazırda üç farklı anketten derlendiği belirtilen analizde, şunlar kaydedildi:

"TCMB tarafından uygulanan Piyasa Katılımcıları Anketi (PKA) ile finansal ve reel sektördeki karar alıcı ve uzman kişilere, yine TCMB tarafından uygulanan İktisadi Yönelim Anketi (İYA) ile imalat sanayiinde faaliyet gösteren firmalara ve TCMB ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) iş birliğiyle yürütülen Tüketici Eğilim Anketi (TEA) ile hanehalkına, gelecek 12 aylık dönem için enflasyon beklentileri soruluyor. Sektörel Enflasyon Beklentileri yayını ile, reel sektör ve hanehalkı beklentileri de PKA kapsamında derlenen beklentilerle kamuoyu ile düzenli olarak paylaşılacak."

"En düşük enflasyon beklentisine sahip grubun piyasa katılımcıları olduğu dikkat çekiyor"

Reel sektörün enflasyon beklentisi hesaplanırken, uç değerlerin Tukey’s Hinges yönteminden yararlanılarak temizlendiği belirtilen analizde, TEA kapsamında derlenen hanehalkı enflasyon beklentilerinin de benzer bir yöntem ile üretildiği ancak hanehalkının yanıtlarında varyasyonun yüksek olması nedeniyle ilave tutarsızlık kontrollerinin uygulandığı aktarıldı.

Analizde, şunlar kaydedildi:

"Konuyu irdelemek için, öncelikle TEA’da hanehalkına enflasyon ile ilgili sorulan soruları not düşmek gerekir:

  1. Geçen 12 aylık dönemde tüketici fiyatlarının nasıl değiştiğini düşünüyorsunuz?
  2. Geçen 12 aylık dönemde tüketici fiyatlarının yüzde kaç arttığını/azaldığını düşünüyorsunuz? Lütfen tahmini oran veriniz.
  3. Geçen 12 aylık döneme göre, gelecek 12 aylık dönemde tüketici fiyatlarının nasıl değişeceğini bekliyorsunuz?
  4. Gelecek 12 aylık dönemde tüketici fiyatlarının yüzde kaç artacağını/azalacağını bekliyorsunuz? Lütfen tahmini oran veriniz.

Hanehalkı için üretilen istatistiğin doğru bir şekilde değerlendirilebilmesi için, tüketicilerin hissedilen enflasyon oranı, gelecek dönem için eğilim beklentisi ve beklenen enflasyon oranı için ilgili sorulara verdiği yanıtların birbiri ile uyumu incelendi. Bu ölçütlere göre tutarsızlık gösteren yanıtlar hesaplama dışı bırakıldı. Tutarsızlık kontrolü yapıldıktan sonra aykırı değer analizleri için Tukey’s Hinges yönteminden yararlanılarak uç değerler temizlendi ve hanehalkının ortalama enflasyon beklentisi elde edildi."

İlk olarak, zaman içinde en yüksek enflasyon beklentisine sahip grubun hanehalkı, en düşük enflasyon beklentisine sahip grubun ise piyasa katılımcıları olduğunun dikkati çektiği vurgulanan analizde, bu durumun hanehalkının enflasyon beklentilerinin genelde diğer gruplardan daha yüksek olduğunu gösteren uluslararası bulgularla da uyumluluk gösterdiği kaydedildi.

Analizde, eğilimler incelendiğinde, hanehalkı enflasyon beklentilerinin, verinin hesaplanmaya başlandığı 2015 yılından itibaren artış eğilimi göstererek 2023 yılının ağustos ayında zirveye ulaştığı, bu tarihten sonra ilgili beklentilerin dalgalı bir seyir izlediği ve Haziran 2024’te yüzde 71,5 seviyesine gerilediği belirtildi.

Hanehalkına göre daha düşük oynaklığa ve seviyeye sahip olan reel sektörün enflasyon beklentisinin, 2021 yılının son çeyreğinden itibaren belirgin bir artış göstererek 2022 sonlarına doğru en yüksek seviyesine ulaştığı bildirilen analizde, şunlar kaydedildi:

"Ocak-Haziran 2024 döneminde yüzde 55 civarında yatay seyrediyor. Piyasa katılımcılarının beklentileri ise Ekim 2023’te yüzde 45,3 ile zirveyi gördükten sonra düzenli olarak gerileyerek Haziran 2024 itibarıyla yüzde 31,8 seviyesinde gerçekleşiyor. Seviye farklılık gösterse de her üç grupta da gelecek 12 aylık döneme ilişkin enflasyon beklentilerinde yaşanan düşüş eğilimi benzer. TCMB’nin uyguladığı para politikasındaki kararlı duruşun, enflasyon beklentilerinde sağlanan iyileşmeyi devam ettirmesi öngörülüyor."

Analizde, hanehalkının geleceğe yönelik enflasyon beklentilerinde, manşet enflasyon seviyesinin önemli bir etken olduğunun bilindiği vurgulanarak, bu nedenle hanehalkının seviye olarak enflasyon beklentisi yanında, enflasyonun yönüne dair beklentilerinin takibininde önemli olduğu belirtildi.

Bu kapsamda, Sektörel Enflasyon Beklentileri yayınında hanehalkının gelecek 12 aylık dönemdeki enflasyon beklentisinin yön olarak eğiliminin de kamuoyu ile paylaşıldığı bildirilen analizde "Enflasyonun düşeceğini bekleyenlerin payı 2024 yılının mart ayından itibaren belirgin şekilde artıyor ve Haziran 2024 itibarıyla yüzde 33,5 seviyesine yükseliyor. Enflasyon beklentilerinin çıpalanması ile birlikte bu oranın daha da artması bekleniyor." ifadesi kullanıldı.



Muhabir: Burhan Sansarlıoğlu


Haber Kaynak : Anadolu Ajansı

BM Genel Sekreteri, Kıbrıs Raporu'nda GKRY'nin sığınmacılara muamelesini eleştirdi

İsrail'in Gazze'de bir eve düzenlediği saldırıda 2 kişi öldü, 6 kişi yaralandı

Spor spikeri Orhan Ayhan, Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi

Çorum'da otomobil aldıkları kişiyi tehdit ettikleri öne sürülen 4 zanlı tutuklandı

Netanyahu, İsrail heyetini esir takası müzakerelerine göndermeye karar verdi

DMM, "Yargı paketinden hakim ve savcılara 25-30 bin lira arasında ek zam çıktı" iddialarını yalanladı

Haaretz: İsrail ordusu Gazze’nin dörtte birinde işgalini sürdürmeyi planlıyor

Borsa günü yükselişle tamamladı

A Milli Futbol Takımı Yardımcı Antrenörü Daniele Russo: Muazzam bir birlikteliğimiz var

Birincilik ödülünü Gazzeli öğrencilere adayan genç hukukçu: Kardeşlerimizin yanında olduğumuzu belirtmemiz bir görev

Yapay zeka silah sistemlerinin etkinliğini artırıyor

Gazze'de 300 bin civarı UNRWA öğrencisi yaklaşık 9 aydır okula gidemiyor

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun'dan Türkiye'nin sığınmacı politikasına ilişkin açıklama

663. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri, ön eleme müsabakalarıyla başladı

Kalça kırıklarına "multidisipliner müdahale" ölüm oranlarını düşürdü

Hollanda'da ırkçı lider Wilders, kendi önerdiği Başbakan'ı üçüncü gününde eleştirmeye başladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko ile bir araya geldi

Türkiye'de İsrail istihbaratına casusluk yapmakla suçlanan 57 sanığın yargılandığı davada mütalaa

Eynif Ovası'nın yılkı atları dronla görüntülendi

Karabük'te çıkan orman yangınına müdahale ediliyor

Bursa'da sağanak ve dolu etkili oldu

Merkez Bankası rezervleri yaklaşık 142,9 milyar dolar oldu

A Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü Montella: Avusturya'yı yenmemizi sağlayan Türk yüreğidir

Türk lirası reel anlamda yaklaşık son 3 yılın zirvesinde

Çanakkale'de sağanak su baskınlarına neden oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çin Devlet Başkanı Şi ile bir araya geldi

İran'da cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turu yarın yapılacak

Şişli'de dükkanda 85 kediyi alıkoyan kişiye para cezası kesildi

Beryl Kasırgası Karayipleri vurdu

Fransa'da 1300 yıllık "efsanevi" kılıcın kaybolmasına ilişkin soruşturma başlatıldı

Yükleniyor