TikTok'ta geçen yıl Türkiye'de 16,5 milyon içerik "topluluk kuralları"nı ihlalden kaldırıldı

TikTok'ta geçen yıl Türkiye'de 16,5 milyon içerik "topluluk kuralları"nı ihlalden kaldırıldı

GÜNDEM 24.06.2024 14:47:08 0
TikTok

ANKARA (AA) - TikTok Orta Doğu, Kuzey Afrika, Türkiye Bölgesi Kamu Politikaları Yöneticisi ve Türkiye Sözcüsü Emir Gelen, geçen yıl Türkiye'de yaklaşık 16,5 milyon içeriğin "topluluk kuralları"nı ihlal ettiği gerekçesiyle kaldırıldığını belirterek, "Bu içeriklerin çok önemli kısmının henüz şikayet edilmeden platformdan kaldırılması sağlandı." dedi.

Gelen, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, ayda 1 milyarın üzerinde içeriğin paylaşıldığı TikTok'ta güvenliği sağlamak için çok yönlü strateji oluşturmak gerektiğine işaret etti.

Bu süreci, hem kural ihlallerinin otomatik tespit edilmesini sağlayan yapay zeka teknolojisi, hem de 40 binden fazla kişiden oluşan ve manuel incelemede bulunan ekipleriyle yürüttüklerini anlatan Gelen, moderasyon ekiplerinin de TikTok'taki içeriklerin "topluluk kuralları"na uymasını sağlamak için her gün çalıştığını bildirdi.

Gelen, Türkiye'de kural ihlali yapılan içeriklerin yüzde 98,9'unu proaktif olarak kaldırdıklarını aktararak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu, küresel ortalamanın üzerinde bir oran. Geçen yıl Türkiye'de yaklaşık 16,5 milyon içeriği 'topluluk kuralları'nı ihlalden dolayı kaldırdık. Bu içeriklerin çok önemli kısmının henüz şikayet edilmeden platformdan kaldırılması sağlandı. TikTok olarak şikayetlere verdiğimiz yanıtlar, eğitimli profesyoneller ve avukatlardan oluşan ekip tarafından incelenerek oluşturuluyor. Bu noktada kullanıcılarımızın işbirliğini çok önemsiyoruz. Şikayet edilen içeriğin kuralarımızı ihlal etmediğinin tespit edilmesi halinde, hukuka aykırı içeriğin kaldırılması amacıyla söz konusu içerik şirket içi hukuk ekibimiz tarafından incelemeye tabi tutuluyor. İçeriğin hukuka aykırı olması veya 'topluluk kuralları'mızı ihlal etmesi halinde, 'Olay Yönetim' ve 'Kullanıcı Geribildirimi' ekipleri içeriği kaldırarak raporlayan kişiye yanıt veriyor. İçeriğin kurallarımızı ya da herhangi bir mevzuatı ihlal etmemesi durumundaysa şikayete olumsuz dönülüyor ve içerik kaldırılmıyor."

"Yasakladığımız belli başlı eylemler var"

TikTok olarak platformda yasakladıkları belli başlı eylemlerin olduğunu belirten Gelen, bunların "TikTok'a yetkisiz yöntemlerle erişme, hassas, gizli, ticari veya kişisel bilgi edinme girişimleri ve platformun güvenliğini, bütünlüğünü veya güvenilirliğini kötüye kullanma" olarak sıralanabileceğini söyledi.

Gelen, kendi moderasyon süreçlerini yönetirken ve kullanıcılardan gelen talep ve şikayetleri değerlendirirken, bu yasaklı eylemlerden yola çıkarak oluşturdukları politika kategorilerinden yararlandıklarını anlatarak, "Bu kategoriler, 'dürüstlük ve özgünlük', 'gizlilik ve güvenlik', 'güvenlik ve nezaket', 'akıl ve ruh sağlığı', 'düzenlemeye tabi ürünler ve ticari faaliyetler', 'hassas ve yetişkinlere yönelik temalar' ile 'gençlerin güvenliği ve refahı' olarak belirlenmiş durumda. Yayınladığımız son Şeffaflık Raporu'muza göre en çok içerik kaldırılan kategorimiz, yüzde 33,3'le 'hassas ve yetişkinlere yönelik temalar' oldu." değerlendirmesini yaptı.

TikTok'u faaliyet gösterdikleri her pazarda olduğu gibi Türkiye'de de eğlence platformu olarak konumlandırdıklarına işaret eden Gelen, TikTok'u, "13 yaş ve üzerindeki her kesimden, görüşten insanın keyifli vakit geçirmesine olanak tanıyan, fikir ve ifade özgürlüğünün olduğu, kullancılarına ilham veren ve onların yaratıcılığını destekleyen bir dünya" olarak tanımladıklarını belirtti.

Gelen, bu platformun, kendine has kuralları yanında, faaliyet gösterdiği ülkelerin değerlerini de paylaştığını bildirirken, "TikTok olarak hem globalde hem Türkiye'de 'topluluk kuralları'na sıkı sıkıya bağlıyız. Bu kuralların ihlalini tespit ettiğimiz anda pek çok yaptırımımız oluyor. Türkiye değerlerine olan yaklaşımımızı ise yerelleşmeye yönelik yaptığımız çalışmalarda açıkça ortaya koyduğumuza inanıyoruz." diye konuştu.

"Gençlerin güvenliği önceliğimiz"

Her ülkede olduğu gibi Türkiye'de de gençlerin güvenliğinin öncelikleri arasında olduğunu aktaran Gelen, şunları kaydetti.

"18 yaş altındaki kullanıcılarımıza 60 dakikalık günlük TikTok kullanım süresi sunuyoruz. Ayrıca 13-18 yaş gençlere ait TikTok hesaplarının ebeveyn kontrolünde olmasını sağlayan 'Aile Eşlemesi' özelliğimizi yaygınlaştırmak için çalışıyoruz. Bu özellik, platformdaki ebeveyn ve genç hesaplarının birbirine bağlanmasına, güvenlik ayarlarının kişiselleştirilmesine, uygulamadaki ekran sürelerinin ayarlanmasına, akışta görüntülenebilecek içeriklerin aileler tarafından belirlenmesine imkan tanıyor. Yakın zamanda Aile Eşlemesi kullanımını Türkiye'de artırmaya yönelik kampanya başlattık. Amacımız, TikTok'un aile dostu platform olarak kalmasını sağlamak."

Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da sorumluluk bilinciyle, platforma yönelik soru işaretlerini kaldırmak için üzerlerine düşen ne varsa yapmaya devam edeceklerini aktaran Gelen, yasa yapıcıların ortaya koyduğu endişelerin, halktan aldıkları geri bildirimlere dayandığını söyledi.

Kendilerine iletilen her türlü soruyu şeffaflıkla yanıtlamaya çalıştıklarına dikkati çeken Gelen, doğru bilinen yanlışları düzeltmek için ellerinden geleni yaptıklarını ve yapmaya da devam edeceklerini söyledi.

Gelen, soruları yanıtlamak ve kendilerini ifade etmek için TBMM Dijital Mecralar Komisyonu'na 2 kez katıldıklarını anımsatarak, bu davetleri çok önemsediklerini, başka bir davet gelmesi halinde bir kez daha memnuniyetle katılacaklarını sözlerine ekledi.


Muhabir: Arife Yıldız Ünal


Haber Kaynak : Anadolu Ajansı

Türk Hava Yolları, 4 Boeing 777 kargo uçağı daha sipariş etti

Borsa günü yükselişle tamamladı

Son şampiyon Vondrousova'dan Wimbledon'a erken veda

New York Times, İsrailli generallerin "Gazze'deki savaşı" bitirmek istediklerini yazdı

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplandı

Sarıyer'de yabancı uyruklu kişileri bıçakla tehdit eden şüpheli tutuklandı

Türkiye ve BAE arasında sosyal hizmetler alanında işbirliği mutabakatı imzalandı

TBMM Başkanı Kurtulmuş, İTÜ Vefa Havacılık Takımı'nı kabul etti

Akkuyu NGS projesinde yerelleştirme hacmi 7,7 milyar dolara ulaştı

Bakanlar Memişoğlu ve Kurum, TBMM Genel Kurulunda yemin etti

Kripto varlıklara ilişkin yasa Resmi Gazete'de yayımlandı

Eğitimli Çocuk Bakıcılarının Teşviki Projesi'ne yaklaşık 17 bin başvuru yapıldı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş: 'Dünyanın Gönül Elçileri' temasıyla bir toplantı gerçekleştireceğiz

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum, görevi Mehmet Özhaseki'den devraldı

Rusya'da yeni otomobil satışları yüzde 63 arttı

Deutsche Bank, Türk lirası cinsinden tahvillere yatırım önerdi

İsrail'in Lübnan'a düzenlediği saldırıda bir sivil öldü

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Yüksel: UCM'ye İsrail'in Gazze'deki saldırılarına ilişkin yeni deliller sunduk

Finansal kesim dışındaki firmaların net döviz açığı arttı

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Cezayir'in Ankara Büyükelçisi Belani'yi kabul etti

"4. On5Sıfır7 Film Haftası" 9 Temmuz'da başlayacak

Macaristan Başbakanı Orban Ukrayna'yı ziyaret etti

Mardin'de yakalanan PKK/KCK'nın sözde İsveç kadın yapılanması sorumlusu Baransson sınır dışı edildi

Emine Erdoğan: Aile, güçlü yarınların, barış ve huzur dolu bir dünyanın teminatıdır

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan Savunma Bakanı Selman'ı kabul etti

Rock grubu Jethro Tull İstanbul'da konser verecek

Rusya'da Twitch'e 1 milyon ruble para cezası verildi

Marmaris-Fethiye deniz otobüsü seferleri başladı

İspanya'da nefret suçları 2023'te bir yıl öncesine oranla yüzde 21,3 arttı

Biyonik bacaktaki sinirsel kontrol sayesinde ampute bireyler doğal yürüme hızlarına kavuşabiliyor

Yükleniyor