BEYRUT (AA) - Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı (YTB) Abdullah Eren, 14-16 Mayıs tarihlerinde Lübnan'da gerçekleştirdiği temaslarda hem eğitim kurumlarını ziyaret etti hem de Türkiye'den mezun olmuş öğrencilerle buluştu.
YTB Başkanı Eren, ziyareti sırasındaki açıklamalarında, Lübnan'dan Türkiye'ye eğitim için gidenlerin sayısında ciddi artış gördüklerini ve şu anda Türkiye'de 1850 Lübnanlı öğrencinin eğitim aldığını belirtti.
Veri tabanlarında Lübnan'dan binden fazla mezunun olduğunu paylaşan Eren, bunların bir kısmının Lübnan'da, diğer bir kısmının da üçüncü ülkelerde yaşadığını ifade etti.
Yakın zamanda ve uzun yıllar önce Türkiye'deki farklı üniversitelerden mezun olmuş Lübnanlı gençler, Türkiye'de aldıkları eğitimin avantajlarını ve ülkelerine sundukları hizmetleri AA muhabirine anlattı.
"Türkiye'de edindiğim tecrübeyi Lübnan'a aktarıyorum"Prof. Dr. Halid Tadmori, 1998'de Mimar Sinan Üniversitesinden mezun olduğunu belirterek, Türkiye'de lisans, yüksek lisans ve doktora programını tamamladığını, 2002'den bu yana Lübnan Üniversitesinde çalıştığını söyledi.
"Türkiye'de edindiğim bilgi, birikim ve kazandığım tecrübeyi Lübnan'a aktararak birçok çalışmaya katkıda bulunmaya çalıştım." diyen Tadmori, Lübnan'da Osmanlı dönemi eserlerini ayağa kaldırmak için çalışmalarda bulunduğunu dile getirdi.
Tadmori, "Arap Dünyasında Yaşayan Türk Mimari Eserleri" çalışmasını hazırladıklarını ve bu çalışmanın ödül de gördüğünü aktardı.
Belediyecilik alanında Türkiye'den ciddi anlamda yararlandıklarını belirten Temuri, Türkiye ile ilişkileri artırmak için 5 belediye ile Lübnan'daki belediyeleri kardeş belediye yaptıklarını kaydetti.
Tadmori, Türkçe öğrendikten sonra Osmanlıca öğrendiğini ve ülkesinde "Lübnan Türk Derneği"ni kurduklarını bildirdi.
"Türkçe öğrenmek bir avantaj"
Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden 2004'te mezun olan ve şu anda kuzeydeki Akkar vilayetinde yer alan Türkmen beldesi Aydamon'da Belediye Başkanı olan Kamal Maksud, ülkesinde Türkiye-Lübnan ilişkilerini artırmak amacıyla bir dernek kurduklarını dile getirdi.
Dernek ile kültürel faaliyetler yaptıklarını, Türkmenlerin yoğun yaşadığı bölgelerde çalışmaları artırdıklarını aktaran Maksud, gençlere yönelik çalışmalar yaptıklarını ifade etti.
Maksud, "Türkiye'deki belediyecilik tecrübesinden faydalanarak bölgelerimizde uygulamaya çalıştık. Çok başarılı bir çalışmaydı. Bu çalışmalarla yakın zamanda seçimi tekrar kazandık." dedi.
Türkiye'de Türkçe öğrendiğini belirten Maksud, özellikle iş alanlarında Türkçenin çok faydasını gördüklerini belirterek, "Türkçe öğrenmek bir avantaj. Türkçe özellikle bu bölgede ticaret için, sanayi, tarımsal alanlarda çok önemli bir dil oldu." ifadelerini kullandı.
Türkiye'den mimarlık okuyan Reyyan Said, ülkesine döndükten sonra Türkiye'deki tecrübenin kendisi için çok faydalı olduğunu ve bu tecrübe ile Lübnan'da kalkınma projeleri yaptıklarını kaydetti.
Said, Türk dizilerinin ülkesinde çok izlendiğini bunun da halka Türkiye'ye gitmek, Türkçe öğrenmek için bir kapı araladığını söyledi.
Hediye Şarkavi, Erciyes Üniversitesi'nden mezun olduğunu ve Türkiye-Lübnan ve Arap ülkeleri arasında sağlık turizmi yaptığını aktardı.
Etrafındakileri Türkiye'de eğitim almaları için teşvik ettiğini belirten Şarkavi, Türkçe öğrenmenin iş imkanları açısından fırsatlar sunduğunu dile getirdi.
"Babam, kardeşim, oğlum ve ben hepimiz ODTÜ'de okuduk"
Lübnan'da şu anda bir özel okulda müdür olarak görev yapan Usam Sadık da babasının 1972'de mezun olduğu Orta Doğu Teknik Üniversitesi'ne (ODTÜ) ailece bağlandıklarını ifade etti.
Sadık, ODTÜ'den 1997'de mezun olduğunu belirterek, "Babam elektrik ve elektronik mühendisliğinden mezun oldu 1972'de, kardeşim 2002'de mezun oldu, oğlum şu an ODTÜ'de okuyor. Aile boyu ODTÜ'te okuduk neredeyse hepimiz. Ailede 4 kişi Türkiye'de eğitim aldık." dedi.
Sadık, babasının yolunu takip ederek bu üniversiteyi tercih ettiğini ve oğlunun da kendisinin yolunu takip ettiğini vurguladı.
Babasının Türkiye'de aldığı eğitim sayesinde Lübnan'da başarılı işler yaptığını kaydeden Sadık, kendisinin de Türkiye'deki eğitim sayesinde Lübnan'da iyi bir iş bulduğunu söyledi.
Sadık, Türk eğitim sisteminin çok iyi olduğunu aktardı.
Muhabir: Mahmut Geldi,Mehmet Şah Yılmaz