Türkiye'de 131 sulak alan koruma altında

Türkiye'de 131 sulak alan koruma altında

Tarih: 02.02.2025 15:37
Türkiye

ANKARA (AA) - Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yazılı açıklamasında, 2 Şubat "Dünya Sulak Alanlar Günü"ne ilişkin değerlendirmede bulundu.

Yağmur ormanlarından sonra biyolojik olarak en üretken ekosistemler niteliğindeki sulak alanların, gerek ekolojik dengenin sağlanmasında gerekse biyolojik çeşitliliğin korunmasında büyük önem taşıdığını vurgulayan Yumaklı, buraların aynı zamanda yöre ve ülke ekonomisine katkıda bulunduğunu bildirdi.

Yumaklı, sulak alanların içme suyu sağlama, taşkın kontrolü, yer altı sularının beslenmesi, sediman ve besin depolama, iklim değişikliğinin kontrolü, doğal arıtma, tarım, hayvancılık, balıkçılık, saz kesimi, turizm, kültürel kullanım ve rekreasyonel alan olarak fonksiyonlar üstlendiğini kaydetti.

Sulak alanların korunması ve geliştirilmesinin en önemli sorumluluklarından biri olduğuna işaret eden Yumaklı, Türkiye'nin Sulak Alanların Korunması Sözleşmesi'ne (Ramsar Sözleşmesi) 1994'te dahil olduğunu hatırlattı. Yumaklı, Türkiye'nin, 30 yıllık süreçte toplam büyüklüğü 184 bin 487 hektar olan 14 sulak alanı sözleşme listesine Ramsar alanı olarak aldığını aktardı.

Bakanlığının yürüttüğü çalışmalara dikkati çeken Yumaklı, şu bilgiyi verdi:

"Ülkemizde, 2002'de yapılan mevzuat revizyonu çerçevesinde 2872 sayılı Çevre Kanunu'nun 9. maddesi (e) bendiyle sulak alanların doldurulması ve kurutulması yasaklanmıştır. Aynı yıl yürürlüğe giren Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği ile sulak alanlarla ilgili koruma ve kullanım ilkeleri, koruma bölgelerinin tespiti ve uygulama esasları, Ramsar alanlarının ilan süreci ve Ulusal Sulak Alan Komisyonu'nun görev ve çalışma usulleri belirlenmiştir. Yönetmelikle oluşturulan Ulusal Sulak Alan Komisyonu, gerek sulak alanlarla ilgili gerekse tabiatı koruma başlığı altında ilgili kurumlardan oluşan ülkemizdeki ilk komisyon olmuştur. Bu minvalde, Ramsar alanları ile ülkemizde 59'u 'ulusal önemi haiz sulak alan', 58'i 'mahalli önemi haiz sulak alan' olmak üzere 1 milyon 186 bin 466 hektar büyüklüğünde 131 yer, sulak alan ilan edilerek koruma altına alınmıştır."

6 bin 766 alan Ulusal Sulak Alan Yönetim Bilgi Sistemi'nde

Türkiye'nin ulusal sulak alan envanterinin çıkarılmasına yönelik Bakanlık bünyesindeki Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmada sona yaklaşıldığını belirten Yumaklı, "DKMP Genel Müdürlüğümüzce kurulan Ulusal Sulak Alan Yönetim Bilgi Sistemi ile tüm sulak alanlarımız kayıt altına alınmaktadır. Bugüne kadar toplam büyüklüğü 1,6 milyon hektar olan 6 bin 766 sulak alanı sisteme kaydettik. SAYBİS adını verdiğimiz sistemle ülkemizdeki kayıt altına alınan tüm sulak alanların bilgileri burada toplanmakta ve halkımıza sunulmaktadır." değerlendirmesinde bulundu.

Yumaklı, SAYBİS'in yalnızca envanter içermediğini, sulak alanlara ilişkin izinlerin yürütüldüğü bir sistem olduğunu ve başvuruların da e-Devlet'ten kolaylıkla yapılabildiğini bildirdi.

Ramsar Sözleşmesi'nin "Sulak alanların akılcı kullanımı" prensibi kapsamında 1999'dan itibaren "Sulak Alan Yönetim Planları" hazırlandığını vurgulayan Yumaklı, ilgili alanın bir nevi anayasası olan yönetim planıyla sulak alanın genel koruma kullanım ilkelerinin belirlendiğini, 26 yılda toplam 76 yerin sulak alan yönetim planının hazırlanarak uygulamaya konulduğunu aktardı.

Sulak alanların rehabilitasyon çalışmaları

Bozulan sulak alanların rehabilitasyonuna yönelik de faaliyetler yürüttüklerine işaret eden Yumaklı, "Kayseri Sultansazlığı, Antalya Avlan Gölü, Konya Ereğli Sazlığı ve Afyonkarahisar Karakuyu Sazlıkları rehabilitasyon çalışmaları yapılan alanlardan bazılarıdır. 2024'te Düzce Efteni Gölü'nde rehabilitasyon çalışmalarına başlanmış olup, bu yıl sonuna kadar tamamlanacak. Rehabilitasyon çalışmalarının tamamlanmasını müteakip Efteni Gölü'nün büyüklüğünün 180 hektardan yaklaşık 360 hektara çıkması planlanmaktadır." bilgisini verdi.

Yumaklı, ekoturizmi desteklemek, araştırmacılara açık hava laboratuvarları sağlamak ve yöre ekonomisini daha da canlandırmak amacıyla sulak alanlarda ziyaretçi merkezleri yapıldığına dikkati çekerek, bu kapsamda 2002'den bu yana 55 sulak alanda yapılan tesislerle bu alanların halkın faydalanabileceği ekoturizm merkezi haline getirildiğini dile getirdi.

Sulak alanların önemi, korunması ve akılcı kullanımı konularında kamuoyu bilincini geliştirmek amacıyla Ramsar Sözleşmesi'nin imzaya açıldığı 2 Şubat'ın "Dünya Sulak Alanlar Günü" olarak kutlandığını hatırlatan Yumaklı, şunları kaydetti:

"Her yıl sulak alanların bir işlevinin tema olarak kullanıldığı etkinlikler kapsamında, 2025'in Dünya Sulak Alanlar Günü teması 'Ortak Geleceğimiz İçin Sulak Alanları Korumak', sloganı ise 'Değer Ver, Koru, Teşvik Et' olarak belirlenmiştir. Bakanlık olarak yalnızca sulak alanlarımızı değil, ormanlarımız, akarsularımız gibi ülkemizin tabii değerlerini koruyup sürdürülebilir kullanımı için çalışmalarımıza aralıksız devam edeceğiz. Sulak alanlarımızı koruma ve geleceğe taşımada her kesimden vatandaşa gerekli duyarlılığın gösterilmesi çağrısında bulunuyorum."


Muhabir: Ayşe Böcüoğlu Bodur

Haber Kaynak : Anadolu Ajansı

Kaligrafi sanatçısı Etem Çalışkan son yolculuğuna uğurlandı

Ege Denizi'nde son 24 saatte 30'un üzerinde deprem meydana geldi

Bilinçsiz "sarı serum" kullanımı solunumu aniden durdurma riski taşıyor

Kara Kuvvetleri Komutanı Bayraktaroğlu, Pençe harekat bölgesinde denetlemelerde bulundu

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kadınları dışlayan hiçbir siyasi hareket muvaffak olamaz

AB'nin bazı yapay zeka sistemlerini yasaklayan kuralları yürürlüğe girdi

Bakan Fidan: (Trump'ın önerisi) Filistin halkının Gazze'den sürülmesi projesine tamamen karşıyız

İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyindeki Yarun beldesine geçmeye çalışanlara ateş açtı

AB liderleri, yarın savunma konulu ilk zirve için Brüksel'de bir araya gelecek

Türkiye'den gönderilen yardım malzemeleri Gazze'ye ulaştı

Çin, gümrük vergilerindeki artış nedeniyle ABD'yi DTÖ'ye şikayet edecek

Basketbol camiası, Luka Doncic-Anthony Davis takasının şaşkınlığını yaşıyor

TCG Kemalreis ve TCG Salihreis fırkateynleri Doğu Akdeniz'de eğitim yaptı

Mevsim normallerinin üzerindeki sıcaklık Balıkesir'de meyve ağaçlarına çiçek açtırdı

Ege Denizi'nde 4,8 büyüklüğünde deprem

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Alev Alatlı'yı anma mesajı

Kasımpaşa, Adana deplasmanında 5 golle kazandı

Marmara Denizi'nin Adalar bölgesinde müsilaj görülmeye devam ediyor

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından "Asrın Birlikteliği ile Asrın İnşa Seferberliği" paylaşımı

Refah Sınır Kapısı'nın açıldığı ikinci günde, Gazze'den 46 yaralı ve hasta Mısır'a geçti

Yalova'da şebeke suyu hattında görülen köpüklenmeyle ilgili 5 şüpheli adliyede

AK Parti ile Etiyopya'daki iktidar partisi Refah arasında mutabakat zaptı imzalandı

Turkuaz rengiyle bir tabiat harikası: Göksu Nehri

Tottenham, Lens'tan Avusturyalı stoper Kevin Danso'yu renklerine bağladı

Alvaro Morata, Galatasaray için İstanbul'a geldi

2024'te yaklaşık 1,5 milyar liralık bozuk para cebe girdi

Türkiye'de 131 sulak alan koruma altında

Türkiye yarından itibaren yeni bir yağışlı sistemin etkisine girecek

Tekirdağ Dr. İsmail Fehmi Cumalıoğlu Şehir Hastanesi geçen yıl 1 milyon 825 bin hastaya hizmet verdi

Santorini Adası'ndaki sismik hareketlilik nedeniyle eğitime 1 gün ara verildi

Yükleniyor