Türkiye'de "4+4+4" eğitim sistemine yönelik saha araştırmasının sonuçları açıklandı

Türkiye'de "4+4+4" eğitim sistemine yönelik saha araştırmasının sonuçları açıklandı

GÜNDEM 8.07.2025 10:41:28 66 0
Türkiye

ANKARA (AA) - Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, "4 4 4" zorunlu eğitim sistemine yönelik öğretmen, öğrenci ve velilerin bulunduğu 36 binden fazla katılımcıyla yapılan araştırmada, liselerde "2 2" olarak adlandırılan 2 yıl zorunlu, 2 yıl isteğe bağlı eğitim modeli önerisinin ağırlıklı görüş olarak ön plana çıktığını bildirdi.

Yalçın, Memur-Sen Genel Merkezi'nde, "4 4 4" zorunlu eğitim sisteminin mevcut durumunu ve geliştirilmesi gereken yönlerini ortaya koymak amacıyla yaptıkları "Türkiye'de Zorunlu Eğitim Sistemi'ne Yönelik Saha Araştırması"nın sonuçlarını açıkladı.

Zorunlu eğitimin son 4 yılını kapsayan araştırmanın 36 binin üzerinde katılımcıyla yapıldığını vurgulayan Yalçın, 17 binden fazla öğretmen, 7 bini aşkın idareci, 5 binden fazla 11. ve 12. sınıf öğrencisi ile yine 5 bini aşkın velinin çalışmaya dahil olduğunu ifade etti.

"Sistemin son 4 yılının yeniden ele alınmasına ihtiyaç var”

Araştırmanın 81 ilin tamamında uygulandığını aktaran Yalçın, şöyle devam etti:

"Çalışmanın ortaya koyduğu gerçeklik şudur: '4 4 4' zorunlu eğitim sistemimizin son 4 yılının yeniden ele alınmasına ihtiyaç var. Çalışmaya katılım gösteren öğretmen ve idarecilerin beklentilerini sorduğumuzda, yüzde 93'ünden fazlası, sistemin son 4 yılında değişim yapılması gerektiği yönünde görüş bildirdi. Öğrenciler açısından da benzer bir beklenti öne çıktı. Toplumun beklentilerine ve hayatın gerçeklerine göre son 4 yılın yeniden ele alınması bir beklenti olarak katılımcılar tarafından çok net olarak ortaya konulmuş durumda."

Öne çıkan modeller 3 1 ve 2 2 oldu

Ali Yalçın, araştırmada, lise eğitiminin süresine ilişkin en fazla desteği alan iki seçeneğin öne çıktığına işaret ederek, şu bilgileri verdi:

"Son 4 yılın 2 2 şeklinde, yani 2 yıl zorunlu, 2 yıl isteğe bağlı ya da 3 yıl zorunlu, 1 yıl isteğe bağlı olmak üzere özellikle lise eğitimi kısmında seçenekler gündeme geldi ve burada katılımcıların 2 2 kısmında biraz daha ağırlık ortaya koyduğu gözüküyor. Onun için eğitim otoritelerinin, sosyal paydaşların, Milli Eğitim Bakanlığının, dolayısıyla tüm paydaşların bu konuyu yeniden ele almasına ihtiyaç olduğunu görüyoruz."

Yalçın, konuşmasının ardından gazetecilerin 21. Milli Eğitim Şurası'nda zorunlu eğitim sisteminin gündeme gelmesine ilişkin sorusunu yanıtladı.

Sahanın beklentilerini yaptıkları araştırmalarla ortaya koymakla mükellef olduklarını vurgulayan Ali Yalçın, şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye genelinde 430 bine yakın eğitim çalışanının yer aldığı bir örgütüz. Bu nedenle lise eğitimine ilişkin saha çalışmamızı kamuoyuyla paylaşıyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı da bu konuda benzer açıklamalarda bulundu. Artık bu alanda kapsamlı bir mutfak çalışmasına ihtiyaç var. Biz de bu nedenle araştırmamızı duyurarak eğitimin tüm paydaşlarının sürece dahil olmasını sağlıyoruz. Bundan sonraki aşamada herkesin görüşünü ifade etmesiyle süreç şekillenecektir."

Türkiye'de Zorunlu Eğitim Sistemi'ne Yönelik Saha Araştırması

Eğitim-Bir-Sen tarafından 81 ilde yapılan araştırma, öğretmenler, okul yöneticileri, lise öğrencileri ve velilerden oluşan 36 bin 118 katılımcıyla gerçekleştirildi.

Katılımcıların il dağılımı, ülke nüfus yapısını ve kamu çalışanlarının coğrafi dağılımını yansıtacak şekilde dengelendi. En yüksek katılım İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerden oldu.

Araştırma, zorunlu eğitim sistemine dair sahadaki gerçek deneyimleri ve beklentileri bütüncül biçimde yansıtan ilk çalışmalardan biri olma özelliği taşıyor.

Araştırmanın önemli bulgularından biri, zorunlu eğitim süresine ilişkin yaygın değişim talebi oldu. Katılımcıların büyük çoğunluğu, mevcut 12 yıllık zorunlu eğitim süresini uzun bulduğunu belirterek sistemin yeniden düzenlenmesini istedi.

Öğretmenlerin yüzde 93,8'i, okul yöneticilerinin yüzde 97,1'i, öğrencilerin yüzde 78,5'i ve velilerin yüzde 78,8'i 12 yıllık mevcut zorunlu eğitim süresinin kısaltılması gerektiğini ifade etti.

Mevcut sürenin yeterli olduğunu düşünenlerin oranı öğretmenlerde yüzde 5,3, yöneticilerde yüzde 2,5, öğrencilerde yüzde 19,7, velilerde ise yüzde 19,6 olarak belirlendi.

Zorunlu eğitimin süresinin uzatılması gerektiğini savunanların oranı ise tüm gruplarda yüzde 2'nin altında kaldı.

Araştırmada, katılımcıların çoğu, zorunlu eğitim süresinin iş dünyasının beklentilerini karşılamadığını ve öğrencilerin iş hayatına daha erken atılmasını engellediğini belirtti.

"Zorunlu eğitim süresinin, toplum ve iş hayatının beklentilerine uygun olmadığı" görüşünü benimseyenlerin oranı öğretmenlerde yüzde 75,2, yöneticilerde yüzde 82,8, velilerde yüzde 58,9 olarak ölçüldü.

Sürenin öğrencilerin iş hayatına daha erken atılmasını zorlaştırdığını düşünenlerin oranı öğretmenlerde yüzde 83,7, yöneticilerde yüzde 90,2, velilerde yüzde 68,9 seviyesinde gerçekleşti.

Araştırmada, zorunlu eğitim süresinin uzunluğunun iş dünyasında ara eleman bulmayı zorlaştırdığı görüşü de öne çıktı. Bu görüşü paylaşanların oranı öğretmenlerde yüzde 87,8, yöneticilerde yüzde 93,1, velilerde ise yüzde 71,6 olarak belirlendi.

Araştırmada, zorunlu eğitim süresinin uzunluğunun okul terki riskini artırdığı görüşü de geniş kabul gördü. Bu görüşe katılanların oranı öğretmenlerde yüzde 70, yöneticilerde yüzde 78,9, öğrencilerde yüzde 67,2, velilerde ise yüzde 52,6 olarak kaydedildi.

Mesleki yönlendirme ve lise son sınıf üzerine görüşler

Katılımcılar, zorunlu eğitim süresi boyunca öğrencilerin meslek seçimlerine yeterince yönlendirilmediğini ifade etti. "Yeterli yönlendirme yapılmıyor" görüşünü paylaşanların oranı öğretmenlerde yüzde 66,6, yöneticilerde yüzde 71, velilerde yüzde 50, öğrencilerde ise yüzde 33 olarak kaydedildi.

Ayrıca, zorunlu eğitimin öğrencilerin sosyal ve duygusal gelişimlerini sınırlandırdığını düşünenlerin oranı öğretmenlerde yüzde 61,1, yöneticilerde yüzde 66,2, velilerde yüzde 61,8, öğrencilerde ise yüzde 77,2 oldu.

Araştırmada, katılımcıların büyük bölümü, lise son sınıfın yapısının değişmesi gerektiğini belirtti.

"Lise son sınıf öğrencilerinin son yıl okula devam etmesinin gereksiz olduğu" görüşünü paylaşanların oranı öğretmenlerde yüzde 83,6, yöneticilerde yüzde 84,7, öğrencilerde yüzde 75,9, velilerde ise yüzde 47,3 olarak belirlendi.

Lise son sınıfın üniversite hazırlık ya da kariyer planlama yılı olması gerektiğini belirtenlerin oranı, öğrencilerde yüzde 92,3, öğretmenlerde yüzde 90,4, yöneticilerde yüzde 88,8, velilerde ise yüzde 89,9 düzeyinde gerçekleşti.

Yeni lise modellerine yönelik beklentiler

Araştırmada, katılımcıların büyük kısmı, bireyselleştirilmiş, esnek ve modüler bir ortaöğretim yapısına destek verdi. Bu yapının uygun olduğunu belirtenlerin oranı öğrencilerde yüzde 83,7, öğretmenlerde yüzde 77,1, yöneticilerde yüzde 72,9, velilerde ise yüzde 65,5 olarak kaydedildi.

Araştırmada, lise eğitiminin süresiyle ilgili en fazla destek gören modeller "3 1" yıl (3 yıl zorunlu, 1 yıl isteğe bağlı) ve "2 2" yıl (2 yıl zorunlu, 2 yıl isteğe bağlı) oldu.

"2 2" modeli görüşünü bildirenlerin oranı öğretmenlerde yüzde 34,5, yöneticilerde yüzde 32,5, öğrencilerde yüzde 38,9, velilerde ise yüzde 28,6 olarak belirlendi.

"3 1" modeli görüşünü bildirenlerin oranı ise öğretmenlerde yüzde 18, yöneticilerde yüzde 14,7, öğrencilerde yüzde 31,4, velilerde ise yüzde 20 düzeyinde gerçekleşti.

Araştırmada lise eğitiminde "4 yıl" zorunlu model ise çok düşük oranda desteklendi. Bu modele destek verenlerin oranı, öğretmenlerde yüzde 2,9, yöneticilerde yüzde 1,7, öğrencilerde yüzde 9,8 ve velilerde yüzde 8,8 olarak belirlendi.


Muhabir: Buğrahan Ayhan

Haber Kaynak : Anadolu Ajansı

Bakan Şimşek: Programımız kapsamında enflasyonun 2027'de tek hanelere inmesini hedefliyoruz

Kuzey Makedonya-Kosova sınırı yakınlarındaki yangın söndürme çalışmaları sürüyor

CHP İstanbul İl Başkanlığı seçimine hile karıştırıldığı iddiasıyla 10 şüpheli ifadeye çağırıldı

Srebrenitsa Soykırımı kurbanları anısına yapılan "Barış Yürüyüşü" başladı

Göller Bölgesi'ndeki kayaçlar, Mars çalışmalarına referans olacak

Ömrünü eğitime adayan örnek öğretmen: Mahir İz

Rusya: Ukrayna tarafından üçüncü tur müzakere tarihi konusunda teklif bekliyoruz

Han Yunus’ta yerinden edilmiş Filistinliler zorlu yaşam koşullarıyla mücadele ediyor

YÖK Başkanı Özvar: Türkiye bilimsel doküman üretme sıralamasında dünyada 17'nci sırada

Nigel Hayes-Davis kariyerine NBA'de devam edecek

Hayattaki gerçeklerin ve vaktin feda edildiği bağımlılık

Pakistan, Hindistan ile yaşanan son çatışmada "dış destek" alındığı iddialarını reddetti

Rapor: İngiltere'de bazı çocuklar "Dickens romanlarını" andıran yoksulluk içinde büyüyor

Aşırı sıcak günlerde geceleri de su içmek gerekebilir

Manavgat Belediyesine yönelik rüşvet, irtikap ve zimmet operasyonunda 7 şüpheli daha gözaltına alındı

Ambulans uçakla sevk edildiği Sivas'ta prematüre üçüz dünyaya getirdi

TOBB'un "Nefes Kredisi" için başvurular başladı

Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi FPV dronla görüntülendi

Çin'in rüzgar ve güneş yatırımının bu yıl 500 gigavatı geçmesi öngörülüyor

Senegal'de aşırı yağışlar nedeniyle yeşillenen Pembe Göl sonunda rengine kavuştu

Kartalkaya'daki otel yangınında kaybettiği kardeşi ve arkadaşı için hukuk mücadelesi veriyor

ABD'nin California eyaletinde çıkan yangınlar yaklaşık 34 bin hektar alana yayıldı

Yetim ve engelli muhtaç aylığının yeni tutarı belirlendi

Fenerbahçe'de Jayden Oosterwolde'nin sözleşmesi 2028'e kadar uzatıldı

Diyarbakır'ın saklı güzellikleri doğaseverlerin rotasına girdi

Çin'in Uluslararası Derin Uzay Araştırmaları Birliği faaliyete geçti

Türksat 6A "Uzay Vatan"da 1. yılını doldurdu

Bakan Yusuf Tekin: MEBBYS rasyonel karar almamız konusunda bize destek sunacak

İpsala Gümrük Kapısı’nda yeni pasaport kontrol peronları hizmete girdi

Von der Leyen, Çin ile yapılacak zirve öncesinde "İlişkilerde yeni sayfa açmaya hazırız" mesajı verdi

Yükleniyor

YAZARLAR