Uzmanlardan 2025 yılı "altın" öngörüleri

Uzmanlardan 2025 yılı "altın" öngörüleri

EKONOMİ 1.01.2025 13:32:58 39 0
Uzmanlardan 2025 yılı

İSTANBUL (AA) - Geçen yıl artan jeopolitik riskler ve küresel ekonomide belirsizliklerin devam etmesi güvenli liman varlıklardan olan altına talebi artırdı. 2025 yılında ise ABD Merkez Bankası (Fed) başta olmak üzere önemli merkez bankalarının atacağı adımların altının seyri üzerinde etkili olması bekleniyor.

2024 yılında 2 bin 790 dolarla tarihi zirvesini gören altının ons fiyatı yılı yüzde 27,2 artışla 14 yıllın en yüksek getirisini kaydederek 2 bin 623 dolar ile tüm zamanların en yüksek yıllık kapanışını gerçekleştirdi.

Dünya Altın Konseyi'nin yayınladığı rapora göre, 2024 yılında merkez bankalarının alımları tüketici talebindeki yavaşlamayı dengeledi.

Asya bölgesindeki yatırımcıların, altın üzerinde sürekli varlık gösterdiğinin belirtildiği raporda, üçüncü çeyrekte azalan getirilerin ve zayıflayan dolar endeksinin diğer bölgelerdeki yatırımcıları da altına çektiği kaydedildi.

Raporda, altının artan piyasa dalgalanmaları ve jeopolitik risklere karşı koruma aracı olarak oynadığı role dikkat çekilirken 2024 yılındaki performansında da bu role vurgu yapıldı.

Konuyla ilgili AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan HSBC Portföy Başekonomisti İbrahim Aksoy ve Yatırım Finansman Başekenomisti Erol Gürcan, altının 2025 vizyonu hakkında görüşlerini paylaştı.

ABD’de çekirdek enflasyonda düşüşün son aylarda yerini görece yatay bir seyre bıraktığını belirten Aksoy, Fed’in aralık projeksiyonlarında 2025 için daha az faiz indirimi öngörmesinin ons altın için aşağı yönde risk yarattığını kaydetti.

ABD’de enflasyonun 2025’te görece yüksek seyredebilme ihtimali olsa da, kontrol altında kalacağı beklentisiyle ons altın üzerinde belirgin bir yükseliş etkisi yaratmayabileceğini aktaran Aksoy, ABD'de bütçe açığının ve dolayısıyla borçlanmanın aşırı seviyelere ulaşması durumunda, altının dolara alternatif olarak güvenli liman konumunda ön plana çıkabileceğinin altını çizdi.

ABD tarafından Çin'e daha yüksek gümrük vergileri uygulanması durumunda Çin’in buna karşılık olarak rezervlerinde altın varlığını artırma adımı atabileceğini bildiren Aksoy, böyle bir durumun ons altın fiyatını olumlu etkileyebileceğini ifade etti.

Aksoy, jeopolitik risklere de değinerek, "Önümüzdeki yıl için Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın sona erdiği ve jeopolitik risklerin azaldığı bir durum ons altın fiyatına olumsuz yönde yansıyabilir. Jeopolitik risklerin yüksek seyretmesi ons altın fiyatını desteklemeye devam edebilir." yorumunu yaptı.

- "Kısa vadede kar satış hareketleri görülebilir"

Yatırım Finansman Başekenomisti Erol Gürcan da, 2025 yılında altın fiyatlarında ana eğiliminin yukarı yönlü kalabileceğini ancak bu durumun kısmen fiyatlara yansıdığını ifade ederek, kısa vadede kar satış hareketlerinin de görülebileceğine işaret etti. Gürcan, yükselişe neden olabilecek gelişmeler arasında, Fed'in faiz indirim döngüsüne girmesiyle birlikte, sabit getirili dolar cinsi varlıkların cazibesinin kademeli bir şekilde azalmaya başlayacak olmasını gösterdi.

Gürcan, buna ek olarak, altın ve emtia fiyatlarının küresel piyasalarda dolar cinsinden fiyatlanması nedeniyle Fed'in faiz indirimlerinin doların küresel para birimlerine karşı değerini düşürme potansiyeline dikkat çekerek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Faizlerin düşmesiyle birlikte büyümenin ve enflasyonun orta uzun vadede yeniden yükseliş eğilimine girme ihtimali, Trump’ın izlemesi beklenen politikaların hem enflasyonist sonuçlara yol açma hem de belirsizliği artıracağı endişesi, süregelen jeopolitik riskler altın fiyatlarındaki ana eğilimin orta uzun vadede yukarı yönlü kalmasını sağlayabilecek bazı önemli unsurlar olarak not edilebilir. Ancak, bu unsurların kısmen fiyatlara yansımış olduğunu ve kısa vadede kâr satış hareketlerinin görülebileceğini de göz ardı etmemek gerekir."

"Fed’in Aralık projeksiyonlarında 2025 için daha az faiz indirimi öngörmesi ons altın için aşağı yönde risk yaratıyor"

Hükümetlerin artan borç yükü ve bütçe açıklarının altın fiyatları üzerindeki etkileri hakkında da açıklamalarda bulanan Gürcan, artan enflasyonist beklentiler ve politik riskler altın fiyatlarını desteklese de, bu etkilerin piyasada kısmen fiyatlanmış olduğunu belirterek, "Yüksek borçluluk ve artan bütçe açıkları, küresel bazda enflasyonun pandemi öncesindeki seviyelerin üzerinde dengelenme olasılığını artırmakta. ABD tarafında Trump’ın vaatlerinin bütçe açığını daha da artırıcı ve enflasyonist etkilerde bulunması beklenmekte. Bu durum, enflasyondan korunma eğilimini öne çıkararak altın fiyatlarını destekleyebilir. Ancak, bu riskin kısmen fiyatlarda olduğunu tekrar vurgulamakta fayda bulunmakta." ifadelerini kullandı.

Merkez bankalarının altına yönelik talebi hakkında değerlendirmede bulunan Gürcan, Trump’ın yeniden başkan seçilmesiyle birlikte ticaret savaşı ve korumacı politikaların artma riskinin olduğunu belirterek, talebin sürmesini ve altın fiyatlarının desteklenmesini sağlayabileceğini kaydetti.

Gürcan, Trump’ın 20 Ocak’ta göreve başlamasının öne çekilen talebi etkilediğini ve gelecek dönemde talebin bir miktar normalleşme ihtimalinin bulunduğunu aktararak, "Bununla birlikte, Trump’ın atacağı adımlar beklenenden daha olumlu bir tablo yaratması ya da altına güçlü talep gösteren ülkelerde ciddi ekonomik yavaşlamaların yaşanması, merkez bankalarının altın talebinde azalma veya sona erme gibi sonuçlar doğurabilir." değerlendirmesinde bulundu.

Gürcan, küresel çapta önemli merkez bankalarının faiz indirim döngüsüne başladığını hatırlatarak, bu durumun altın fiyatlarında yukarı yönlü bir etkiye neden olabileceğini kaydetti.

Piyasada söz konusu olası durumun kısmen fiyatlandığına işaret eden Gürcan, "Beklenenden daha sınırlı veya kademeli indirimlerin görülmesi durumunda ise riskler aşağı yönlü olacaktır." ifadelerini kullandı.

"ABD ve Çin arasında ılımlı bir tablo oluşabilir"

Yatırım Finansman Başekenomisti Gürcan, korumacı politikaların ve ticaret savaşına yönelik endişelerin artmasının da gelecek yıl altına yönelik talebi artırabileceği değerlendirmesini yaparak, Çin ekonomisinde gözlenen yavaşlama eğiliminin derinleşmesiyle altın talebini sınırlayabileceğini vurguladı.

Kripto para piyasası gibi görece riskli varlıklara olan talebin artmasının altın fiyatlarına yansımalarını değerlendiren Gürcan, portföy oluştururken altını genellikle belirli ağırlıklarla taşınması konusunda tavsiye edildiğini kaydetti.

Gürcan, alternatif yatırım araçlarının popülaritesinin artmasının bir miktar talep kaymasına yol açabileceğini belirterek, altın yatırımcısının yatırım iştahında çok radikal bir düşüşe sebep olmasının kısa vadede çok kolay görünmediğinin altını çizdi.


Muhabir: Tunahan Kükürt

Haber Kaynak : Anadolu Ajansı

THY hosteslerinin 2025'teki maaşları belli oldu

Yeni Film geliyor

Kenan Yıldız'ın golü İtalya Süper Kupası yarı finalinde Juventus'a yetmedi

Sinop'ta yapımı tamamlanan TOKİ konutları hak sahiplerine teslim ediliyor

"11. Necip Fazıl Ödülleri" sahiplerini buldu

Ankara'da Gazze'deki Kemal Advan Hastanesi müdürünün serbest bırakılması çağrısında bulunuldu

İsrail'in 455 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de can kaybı 45 bin 658'e yükseldi

Mike Johnson, yeniden ABD Temsilciler Meclisi Başkanı seçildi

FBI, New Orleans'takine benzer saldırı ihtimaline karşı kolluk kuvvetlerini uyardı

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy: Necip Fazıl fikir alanında kaleme aldığı metinlerle topluma yeni bir ufuk çizmiştir

İsrail ordusu, Kemal Advan Hastanesi Müdürü Ebu Safiyye'yi alıkoyduğunu doğruladı

Sanatçı Ferdi Tayfur'un vefatı baba ocağı Adana'da sevenlerini hüzne boğdu

Çiftçilere 2,3 milyar lira destekleme ödemesi bugün yapılacak

Güney Kore'de görevinden uzaklaştırılan Yoon'un destekçileri gösteri düzenledi

Akdeniz'de 4,5 büyüklüğünde deprem

"Yenidoğan çetesi" soruşturmasında 18 şüpheli hakkında daha fezleke hazırlandı

Bu hafta yatırım araçlarının performansı

Çin hava yolu şirketleri 2024'te 730 milyon yolcu taşıdı

Borsa günü yükselişle tamamladı

Ayasofya'nın yer altı yapıları temizlenerek ziyarete açılacak

Türkiye'deki Suriyelilerin Kilis'ten ülkelerine dönüşü sürüyor

Otomotiv endüstrisi geçen yıl 37,2 milyar dolarla en fazla ihracat yapan sektör oldu

Sakarya Büyükşehir Belediyesi, bakım merkeziyle 8 bin "can dosta" şifa oldu

Savunma sanayisi 2024'te 7,1 milyar dolarlık ihracat yaptı

İsrailli aşırı sağcı milletvekilleri, ordunun Gazze'deki gıda ve su kaynaklarını yok etmesini istedi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: İyileşen dış ticaret açığımız, dezenflasyon sürecine olumlu katkı vermiştir

Düzce'de fındık ihracatı 2024'te 2 kattan fazla arttı

Ticaret Bakanı Bolat: Türkiye, aylık mal ihracatında son 12 ayın 7'sinde Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırmıştır

İmar planlarına erişim "E-Plan Otomasyon Sistemleri" uygulamasıyla yapılabilecek

Konya'da 50 metre çapında oluşan obruğun genişleme anı kaydedildi

Yükleniyor