Yüklü bilgisayar faturasına "sanallaştırma" çözümü

Yüklü bilgisayar faturasına "sanallaştırma" çözümü

GÜNDEM 14.12.2024 14:53:34 38 0
Yüklü bilgisayar faturasına

ANKARA (AA) - GETEK Yönetim Kurulu Başkanı Murat Tamer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2009 yılında TÜBİTAK Teknogirişim Desteği ile kurulan bir teknoloji firması olarak faaliyet gösterdiklerini söyledi.

Başlangıçta asansör ve beyaz eşya sektörü için çözümler ürettiklerini anlatan Tamer, son zamanlarda da savunma ve bilişim sektörlerine yönelik elektronik sistem tasarımları, gömülü sistem yazılımları ve üretimler gerçekleştirdiklerini ifade etti.

ThinClient donanımı ve Masaüstü Sanallaştırma Yazılımı Projesi'nin 2 yıllık bir çalışmadan sonra ortaya çıktığını dile getiren Tamer, bu çalışmanın bilişim alanındaki dışa bağımlılığı önemli ölçüde azaltacağını düşündüklerini vurguladı.

Sanallaştırmanın kaynakların verimli kullanımı ve kullanıcıların ihtiyacı olan kadar kaynağı onlara sunmayı amaçlayan bir teknoloji çözümü olduğunu belirten Tamer, şöyle konuştu:

"Masaüstü bilgisayarlar, notebooklar ve laptoplarda bir hard disk olur, işletim sistemleri bunların üzerinde yüklenir ve bunlar kullanılır. Kullanıcılara genellikle ihtiyacının çok çok üzerinde donanım özelliklerine sahip bilgisayarlar vermekteyiz. Sanallaştırma sistemlerinde ise şirketimiz tarafından geliştirilen mini PC, monitörlerin arkasına bağlanır ve bütün yazılımlar, işletim sistemleri sunucu üzerinde kuruludur. Client'ların üzerinde bizim geliştirdiğimiz yazılımla sunucuya bağlanılır ve sunucu üzerinden kullanılmaya başlanılır. Bu ilk yatırım maliyetini yüzde 50 düşürür, yenileme maliyetini 3'te 2 düşürür ve yarıdan daha fazla enerji verimliliği sağlar.

Ekonomist Dergisi'nin 2023 yılında Türkiye'de 3 milyon bilgisayar satışı olduğu hakkında bir raporu var. Bu 3 milyon bilgisayarın 2 milyonunun satışının özel üniversiteler, özel şirketler, kamu kurumları gibi çoklu bilgisayar kullanılan yerlerde yapıldığı biliniyor. ThinClient bu pazara aday ve buradaki bilgisayarların yerini alabilecek bir projedir. Bu 2 milyon bilgisayarın yarısı bile ThinClient sistemlerine dönüştürülürse ülkemizin yıllık 900 milyon dolar gibi bir ulusal kazanç sağlaması düşünülmektedir. Bu da projenin önemini ortaya koymaktadır."

Kamu ve özel sektörde saha testleri yapılıyor

Murat Tamer, projenin hedeflerinin yüzde 70'ine ulaştığına işaret ederek, "Sahada testlerini yapıyoruz. Birkaç kamu kurumunda, özel sektörde projemizin demo versiyonlarının çalışmalarını, testlerini yapıyoruz ve geri dönüşlerini alıyoruz. Şu ana kadar elde ettiğimiz sonuçlar oldukça verimli." dedi.

Proje için 1501 Sanayi AR-GE Projeleri Destekleme Programı'ndan destek aldıklarını bildiren Tamer, TÜBİTAK ile paralel çalışmalar yapıp birlikte geliştirdiklerini söyledi.

SAHA EXPO fuarında projenin lansmanını yaptıklarını anımsatan Tamer, savunma ve havacılık sanayisinin önde gelen firmaları ve yetkililerinden oldukça iyi dönüşler aldıklarını aktardı.

2025 yılının ikinci yarısında projenin ilk versiyonlarının sahaya çıkmasını hedeflediklerini bildiren Tamer, yılın sonuna doğru da satışlara başlamayı planladıklarını belirtti.

Kurumların her yıl bilgisayar ihtiyaçlarının olduğunu ve bunları yurt dışından tedarik ettiklerini anlatan Tamer, projenin nasıl uygulanacağına ilişkin şu bilgileri verdi:

"Kurumlar, projemiz tamamlandıktan sonra Devlet Malzeme Ofisi üzerinden ürünlerimizi kolay şekilde alarak kullanabilecekler. Biz de teknik servis hizmetlerini veriyor olacağız. Ayrıca projemiz kurumlarımızın depolarındaki eski bilgisayarların da sisteme dahil edilmesini sağlayacak. Yaklaşık 5-6 senede bir yeni bir işletim sistemi piyasaya çıktığında kurumlar bilgisayarlarını yeniliyorlar ve yeni bilgisayarlar alıyorlar. Bizim sistemimizde Client artık tamamen bağımsız bir ürün haline dönüşüyor. 4-5 sene içerisinde yapılan yenilemelerde biz sadece lisans temin ederek kurumlarımıza eski bilgisayarlarını kullanmaya devam etmelerine imkan sağlayacağız. Mevcut ThinClient'larını da kullanmaya devam edebilecekler. Bu sayede belki de önümüzdeki 4-5 sene içinde kurumlar sadece depolarındaki bilgisayarlarını kullanarak ciddi bir tasarruf elde sağlayabilecekler."

Hedef "unicorn" çıkarmak

Tamer, bu teknolojik dönüşüm için herhangi bir zamana ihtiyaç duyulmadığını, kurumların istedikleri zaman kolay bir şekilde bütün kullanıcıları ThinClient sistemine aktarıp kullanıma devam edebildiklerini söyledi.

Projenin en önemli kısmının veri güvenliği olduğuna işaret eden Tamer, şunları kaydetti:

"Veri güvenliği özellikle savunma sanayisinde çok çok önemli ve ThinClient sistemleri ülkemizde genellikle sadece savunma sanayisinde kullanılıyor. Savunma sanayisinde kullanılmasının amacı ekonomik olarak daha düşük maliyetli çözümler üretmek değil, sektörde kullanılan yazılımların, donanımların ve bilgilerin kurum dışına çıkarılmamasını sağlamaktır. ThinClient sistemlerinde verilerin hepsi sunucu üzerinde bulunur ve Client tarafında herhangi bir veri bulunmaz. Dolayısıyla güvenlik had safhada olur ve kapalı bir sistem şeklinde çalışır."

Murat Tamer, bu projeden bir "unicorn" çıkarmayı ve bu konudaki dışa bağımlılığını azaltarak teknolojik anlamda Türkiye'yi lider bir ülke konumuna getirmeyi amaçladıklarını söyledi.


Muhabir: Göksel Yıldırım

Haber Kaynak : Anadolu Ajansı

SON DAKİKA: CHP’li Belediye Başkanı Rıza Akpolat’a tutuklama talebi

DEAŞ açık açık tehdit etti! Hedef alacakları etkinlikleri tek tek sıraladılar

Mozambik'te 50 yıllık FRELIMO iktidarında Daniel Chapo dönemi başlıyor

ECB tutanakları, üyelerin 2025’te daha fazla faiz indirimi niyetinde olduğunu ortaya koydu

Gazze'deki ateşkes anlaşmasıyla serbest kalacak Filistinli esirlerden öne çıkan isimler

Türkiye, savunma sanayisinde NATO müttefikleriyle işbirliğini güçlendiriyor

Dünya Bankası, küresel ekonominin bu yıl ve gelecek yıl yüzde 2,7 büyüyeceğini öngörüyor

Basketbolda 2025 Erkekler Federasyon Kupası'nın finalistleri belli oldu

"Tete ve Masal: Rüyalar Diyarı" filminin galası yapıldı

ABD Dışişleri Bakanı Blinken: Gazze'de ateşkesin pazar günü uygulanmaya başlayacağına güvenim tam

Tüyo

İsrail kabinesinin Gazze ateşkes anlaşmasını onaylamak için yarın toplanacağı bildirildi

Filistin Başbakanı Mustafa: Biden yönetiminin duyurduğu anlaşmanın 8 ay gecikmesi talihsiz bir durum

İsrail Başbakanı Netanyahu, Gazze'de ateşkes ve esir takası anlaşmasını ertelemeye devam ediyor

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, son konuşmasında gazeteciler tarafından "soykırımcı" denilerek protesto edildi

Türkiye ile Moğolistan arasında stratejik ortaklık tesisine ilişkin bildiri ve 10 anlaşma imzalandı

İngiltere Dışişleri Bakanı Lammy'den uluslararası topluma Gazze'nin yeniden inşasına destek çağrısı

Güney Kore'de mahkeme, devlet başkanlığından uzaklaştırılan Yoon'un gözaltına alınmasına itirazı reddetti

Sinema eleştirmeni Atilla Dorsay, AA'nın Sinema Atölyesi'ne konuk oldu

Mescid-i Aksa İmam Hatibi İkrime Sabri "Aksa'dan vazgeçmeyeceğini" söyledi

KKTC, ABD'nin Rumlara silah satışı kararına tepki gösterdi

IKBY Dış İlişkiler Sorumlusu Dizayi, petrol akışının durmasının 23 milyar dolar zarara yol açtığını söyledi

Borsa günü yükselişle tamamladı

Milli Eğitim Bakanlığı Akademi Giriş Sınavının detayları açıklandı

Araştırmacılar, İngiltere'de Demir Çağı'nda anaerkil toplumlar olduğunu keşfetti

Morgan Stanley ve Bank of America'nın karı geçen yılın son çeyreğinde beklentileri aştı

İşlenmiş kırmızı etin fazla tüketimi demans riskini artırabilir

Milli basketbolcu Karaman'ın ölümüne neden olan sürücü yeniden tutuklandı

TCG Gelibolu fırkateyni, Libya açıklarında helikopterle havada yakıt ikmali yaptı

FIBA'dan Karşıyaka'ya transfer yasağı

Yükleniyor