Zayıflayan ekonomi Fed'in faiz indirimlerini desteklerken stagflasyon endişeleri indirim olasılıklarını tehlikeye atıyor

Zayıflayan ekonomi Fed'in faiz indirimlerini desteklerken stagflasyon endişeleri indirim olasılıklarını tehlikeye atıyor

EKONOMİ 6.05.2025 11:57:53 30 0
Zayıflayan ekonomi Fed

ISTANBUL (AA) - Fed'in mayıs ayı toplantısında politika faizini değiştirmeyeceğine kesin gözüyle bakılırken, Fed Başkanı Jerome Powell'ın sözle yönlendirmeleri de yakından takip edilecek.

Açıklanan makroekonomik verilerden gelen karışık sinyaller bankanın yol haritasına ilişkin belirsizlikleri artırırken, daralan ABD ekonomisinin faiz indirimlerini destekleyeceğine dair ihtimaller öne çıkmaya devam ediyor ve enflasyonist baskıların indirim ihtimallerini olumsuz etkileyebileceğine dair senaryolar da masada bulunuyor.

Uzmanlar, bir taraftan Fed'in, ülke ekonomisinin zayıflamasıyla yılın ikinci yarısında faizlerde indirime gidebileceğini öngörürken, diğer taraftan stagflasyon endişelerinin faiz indirimlerini sekteye uğratabileceğini tahmin ediyor.

Rabobank Kıdemli ABD Stratejisti Philip Marey, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, "İş gücü piyasasındaki zayıflığın Fed, Federal Açık Piyasa Komitesini (FOMC) muhtemelen haziran ayında bir indirim daha yapmaya ikna edeceğini düşünüyoruz. Daha sonra, tarifelerin enflasyonist etkisinin ve daha sıkı sınır güvenliğinin, faiz indirim döngüsünde uzun süreli bir duraklamaya neden olmasını bekliyoruz." dedi.

FOMC'nin mayıs ayı toplantısında politika faizini sabit tutmasının beklendiğini belirten Marey, Powell'ın mayıs ayındaki toplantının canlı bir toplantı olmadığını açıkça belirttiğini ifade etti.

Marey, FOMC'nin faiz indirimi yapmak için acele etmediğini, hükümet politikası ve bunun ekonomi üzerindeki etkisi hakkında daha fazla netlik için sabırla beklediğini aktardı.

Son iki haftada açıklanan ekonomik verilerin de mayıs toplantısının canlı bir toplantı olmasını gerektirecek bir durum oluşturmadığını dile getiren Marey, 1. çeyrekteki negatif büyüme rakamının büyük ölçüde tarife beklentisiyle yapılan ön yüklemeler sonucu ithalatta yaşanan artıştan kaynaklandığını vurguladı.

Marey, "Fed'in mayıs ayından sonraki kararları, tarifelerin olası etkisinden büyük ölçüde etkilenecek. Bu ay Ekonomik Projeksiyonlar Özeti'nde herhangi bir güncelleme olmayacak dolayısıyla haziran ayına kadar beklememiz gerekecek." diye konuştu.

Yakın zamanda ABD'de resesyon olasılığını yüzde 50'nin üzerine çıkarmaya karar verdiklerini belirten Marey, "Beklentimiz, stagflasyon çıkmazının Fed'in faiz indirimi döngüsünde bir duraklamaya yol açması yönünde." ifadesini kullandı.

"Fed, kısa vadeli enflasyon endişelerinin harekete geçme alanını sınırlaması nedeniyle, ABD hükümetinin faiz oranlarını düşürme taleplerine kulak asmıyor"

ING Uluslararası Başekonomisti James Knightley, "Fed, kısa vadeli enflasyon endişelerinin harekete geçme alanını sınırlaması nedeniyle, ABD hükümetinin faiz oranlarını düşürme taleplerine kulak asmıyor. ABD ekonomisi soğuyor ve bu durum yılın ikinci yarısında büyük faiz indirimlerinin önünü açabilir." dedi.

ABD Başkanı Donald Trump ve Hazine Bakanı Scott Bessent'in politika faizini düşürme yönündeki açık baskısına rağmen Fed'in toplantısında politika faizinde değişikliğe gitmesinin beklenmediğini söyleyen Knightley, "Büyüme, enflasyon ve istihdam görünümü şu anda belirsiz. Birinci çeyrekte GSYH azaldı ancak bu durum şirketlerin gümrük vergilerinden kaçınmak için yabancı mal alımlarını öne çekmesiyle ithalattaki artıştan kaynaklandı. Ancak şu anda yurt dışından yapılan sevkiyatların hızla yavaşlamasıyla birlikte yeni mal siparişlerinde ciddi bir düşüş görüyoruz." değerlendirmelerinde bulundu.

Knightley, tarifelerin ekonominin hassasiyet durumunu etkilediğini ve belirsizlik uzadıkça bunun daha da belirgin hale gelme riskinin açıkça görüldüğünü belirtti.

Hane halkının daha yüksek fiyatların harcama güçlerini kısıtlayacağından endişe duyduğunu ve aynı zamanda hükümetin harcama kesintileri nedeniyle iş konusunda ve bazı haklara erişim konusunda kaygıların yoğunlaştığını ifade eden Knightley, şu ifadeleri kullandı:

"Fiyatlar, gelirler ve hane halkı harcamaları için zorluk çıkan konular olarak öne çıkarken, iş dünyasının daha gergin olması da pek şaşırtıcı değil. Bu durum, Federal hükümetin harcamaları önemli ölçüde azaltmanın yollarını aradığı bir dönemde işe alımların ve yatırım harcamalarının daha yavaş gerçekleşeceğine işaret ediyor."

Ayrıca, soğuyan iş piyasasının ücret artışlarını sınırlamasının beklendiğini ifade eden Knightley, şunları kaydetti:

"Bu nedenle 2022'de ABD enflasyonunu yüzde 9'un üzerine çıkaran ikinci tur fiyat etkileri olmayacaktır. Konut enflasyonu da 2026'nın başlarında hikayeye hakim olmaya başlayabilir. Konut, çekirdek TÜFE sepetinin yüzde 40'lık ağırlığına sahip ve daha zayıf bir ekonomi, Cleveland Fed'in yeni kiracı kira serisinin zaten yıllık bazda düşmesiyle birlikte ev sahiplerinin fiyatlandırmada daha muhafazakar olmaları anlamına gelebilir. Hizmet sektörü enflasyonundaki düşüş ve tarifelerin enflasyon üzerindeki etkisinin gelecek yıl azalması, Fed'in enflasyonun 2026 sonuna doğru hedefe döneceğine giderek daha fazla güveneceğini gösteriyor. Bu, yılın ikinci yarısında 100 baz puanlık faiz indirimlerine kapı açabilir. Riskler ekonomik zayıflığa karşı faiz indirimleriyle daha agresif bir yanıt olacağı tarafına doğru evrilmiş durumda."


Muhabir: Burhan Sansarlıoğlu

Haber Kaynak : Anadolu Ajansı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Politika Kurullarının başkanvekillerini kabul etti

ABD Başkanı Trump, ülkelerle ticaret anlaşması imzalamak zorunda olmadıklarını söyledi

Trendyol Süper Lig'den 10 kulüp, PFDK'ye sevk edildi

Pakistan Savunma Bakanı'ndan Hindistan'a "Su bizim kırmızı çizgimizdir" uyarısı

ABD, Dışişleri Bakanlığı bünyesindeki Filistin İşleri Ofisi'ni İsrail'deki büyükelçiliğine devrediyor

Dışişleri Bakanlığından, İsrail'in Gazze'de işgali genişletme planına tepki

İstanbul Sabiha Gökçen, "Avrupa’da en hızlı büyüyen havalimanı'' oldu

Öğretmenlerin il içi isteğe bağlı yer değiştirme başvuruları 12 Mayıs'ta başlıyor

Borsa günü yükselişle tamamladı

İsrail'in Gazze'ye saldırılarında can kaybı 52 bin 615'e çıktı

Mevsim etkilerinden arındırılmış özel kapsamlı TÜFE nisanda aylık yüzde 2,65 arttı

Küresel bakır arzı, talebe yetişmekte zorlanıyor

İzmir'de 3 ABD'li askere saldıran 15 sanığın yargılandığı davada mütalaa verildi

Ezan okuma yarışması birincisi Emir Kayra'nın hayali Ayasofya'da görev yapmak

Beşiktaş Kulübü, bedelli sermaye artırımından 1 milyar 433 milyon lira gelir elde etti

Ziraat Türkiye Kupası Finali öncesi ortak basın toplantısı düzenlenecek

İsrail'in Gazze'deki ölümcül ablukası çocukları açlığa, anneleri çaresizliğe sürüklüyor

Trump yönetimi, Columbia Üniversitesinde denetimi artırmak için "uzlaşma kararı" imzalanmasını önerdi

Ticaret Bakanı Bolat, yarın Birleşik Krallık'ta temaslarda bulunacak

Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Taha Akgül: Amacımız yetenekli çocukları bulmak ve ülkemize kazandırmak

Trabzon'da "Sandıktaki Bez Bebek" müzesi açıldı

Reel efektif döviz kuru endeksi nisanda geriledi

Avro Bölgesi ekonomisi nisanda sınırlı büyüdü

Murat Aksu, büyük kulüplerin paralimpikte öncü olmasından yana

İşletmelerin operasyonel verimliliğini artıran yapay zeka destekli yazılım robotu geliştirildi

BM raporuna göre, dünya genelinde "insani gelişmedeki" ilerleme son 35 yılın en düşük seviyesinde

Kocaeli ile Mersin'de sıcak havayı fırsat bilen çocuklar ve gençler denize girdi

Eurovision'da ülkelerini geçmişte temsil eden sanatçılar, İsrail'in yarışmadan çıkarılmasını istedi

Trendyol Süper Lig'de 36. haftanın programı açıklandı

Çin'de hizmetler sektöründeki ekonomik aktivite, tarife savaşlarının etkisiyle yavaşladı

Yükleniyor