TikTok'ta geçen yıl Türkiye'de 16,5 milyon içerik "topluluk kuralları"nı ihlalden kaldırıldı

TikTok'ta geçen yıl Türkiye'de 16,5 milyon içerik "topluluk kuralları"nı ihlalden kaldırıldı

Tarih: 24.06.2024 14:47
TikTok

ANKARA (AA) - TikTok Orta Doğu, Kuzey Afrika, Türkiye Bölgesi Kamu Politikaları Yöneticisi ve Türkiye Sözcüsü Emir Gelen, geçen yıl Türkiye'de yaklaşık 16,5 milyon içeriğin "topluluk kuralları"nı ihlal ettiği gerekçesiyle kaldırıldığını belirterek, "Bu içeriklerin çok önemli kısmının henüz şikayet edilmeden platformdan kaldırılması sağlandı." dedi.

Gelen, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, ayda 1 milyarın üzerinde içeriğin paylaşıldığı TikTok'ta güvenliği sağlamak için çok yönlü strateji oluşturmak gerektiğine işaret etti.

Bu süreci, hem kural ihlallerinin otomatik tespit edilmesini sağlayan yapay zeka teknolojisi, hem de 40 binden fazla kişiden oluşan ve manuel incelemede bulunan ekipleriyle yürüttüklerini anlatan Gelen, moderasyon ekiplerinin de TikTok'taki içeriklerin "topluluk kuralları"na uymasını sağlamak için her gün çalıştığını bildirdi.

Gelen, Türkiye'de kural ihlali yapılan içeriklerin yüzde 98,9'unu proaktif olarak kaldırdıklarını aktararak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu, küresel ortalamanın üzerinde bir oran. Geçen yıl Türkiye'de yaklaşık 16,5 milyon içeriği 'topluluk kuralları'nı ihlalden dolayı kaldırdık. Bu içeriklerin çok önemli kısmının henüz şikayet edilmeden platformdan kaldırılması sağlandı. TikTok olarak şikayetlere verdiğimiz yanıtlar, eğitimli profesyoneller ve avukatlardan oluşan ekip tarafından incelenerek oluşturuluyor. Bu noktada kullanıcılarımızın işbirliğini çok önemsiyoruz. Şikayet edilen içeriğin kuralarımızı ihlal etmediğinin tespit edilmesi halinde, hukuka aykırı içeriğin kaldırılması amacıyla söz konusu içerik şirket içi hukuk ekibimiz tarafından incelemeye tabi tutuluyor. İçeriğin hukuka aykırı olması veya 'topluluk kuralları'mızı ihlal etmesi halinde, 'Olay Yönetim' ve 'Kullanıcı Geribildirimi' ekipleri içeriği kaldırarak raporlayan kişiye yanıt veriyor. İçeriğin kurallarımızı ya da herhangi bir mevzuatı ihlal etmemesi durumundaysa şikayete olumsuz dönülüyor ve içerik kaldırılmıyor."

"Yasakladığımız belli başlı eylemler var"

TikTok olarak platformda yasakladıkları belli başlı eylemlerin olduğunu belirten Gelen, bunların "TikTok'a yetkisiz yöntemlerle erişme, hassas, gizli, ticari veya kişisel bilgi edinme girişimleri ve platformun güvenliğini, bütünlüğünü veya güvenilirliğini kötüye kullanma" olarak sıralanabileceğini söyledi.

Gelen, kendi moderasyon süreçlerini yönetirken ve kullanıcılardan gelen talep ve şikayetleri değerlendirirken, bu yasaklı eylemlerden yola çıkarak oluşturdukları politika kategorilerinden yararlandıklarını anlatarak, "Bu kategoriler, 'dürüstlük ve özgünlük', 'gizlilik ve güvenlik', 'güvenlik ve nezaket', 'akıl ve ruh sağlığı', 'düzenlemeye tabi ürünler ve ticari faaliyetler', 'hassas ve yetişkinlere yönelik temalar' ile 'gençlerin güvenliği ve refahı' olarak belirlenmiş durumda. Yayınladığımız son Şeffaflık Raporu'muza göre en çok içerik kaldırılan kategorimiz, yüzde 33,3'le 'hassas ve yetişkinlere yönelik temalar' oldu." değerlendirmesini yaptı.

TikTok'u faaliyet gösterdikleri her pazarda olduğu gibi Türkiye'de de eğlence platformu olarak konumlandırdıklarına işaret eden Gelen, TikTok'u, "13 yaş ve üzerindeki her kesimden, görüşten insanın keyifli vakit geçirmesine olanak tanıyan, fikir ve ifade özgürlüğünün olduğu, kullancılarına ilham veren ve onların yaratıcılığını destekleyen bir dünya" olarak tanımladıklarını belirtti.

Gelen, bu platformun, kendine has kuralları yanında, faaliyet gösterdiği ülkelerin değerlerini de paylaştığını bildirirken, "TikTok olarak hem globalde hem Türkiye'de 'topluluk kuralları'na sıkı sıkıya bağlıyız. Bu kuralların ihlalini tespit ettiğimiz anda pek çok yaptırımımız oluyor. Türkiye değerlerine olan yaklaşımımızı ise yerelleşmeye yönelik yaptığımız çalışmalarda açıkça ortaya koyduğumuza inanıyoruz." diye konuştu.

"Gençlerin güvenliği önceliğimiz"

Her ülkede olduğu gibi Türkiye'de de gençlerin güvenliğinin öncelikleri arasında olduğunu aktaran Gelen, şunları kaydetti.

"18 yaş altındaki kullanıcılarımıza 60 dakikalık günlük TikTok kullanım süresi sunuyoruz. Ayrıca 13-18 yaş gençlere ait TikTok hesaplarının ebeveyn kontrolünde olmasını sağlayan 'Aile Eşlemesi' özelliğimizi yaygınlaştırmak için çalışıyoruz. Bu özellik, platformdaki ebeveyn ve genç hesaplarının birbirine bağlanmasına, güvenlik ayarlarının kişiselleştirilmesine, uygulamadaki ekran sürelerinin ayarlanmasına, akışta görüntülenebilecek içeriklerin aileler tarafından belirlenmesine imkan tanıyor. Yakın zamanda Aile Eşlemesi kullanımını Türkiye'de artırmaya yönelik kampanya başlattık. Amacımız, TikTok'un aile dostu platform olarak kalmasını sağlamak."

Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da sorumluluk bilinciyle, platforma yönelik soru işaretlerini kaldırmak için üzerlerine düşen ne varsa yapmaya devam edeceklerini aktaran Gelen, yasa yapıcıların ortaya koyduğu endişelerin, halktan aldıkları geri bildirimlere dayandığını söyledi.

Kendilerine iletilen her türlü soruyu şeffaflıkla yanıtlamaya çalıştıklarına dikkati çeken Gelen, doğru bilinen yanlışları düzeltmek için ellerinden geleni yaptıklarını ve yapmaya da devam edeceklerini söyledi.

Gelen, soruları yanıtlamak ve kendilerini ifade etmek için TBMM Dijital Mecralar Komisyonu'na 2 kez katıldıklarını anımsatarak, bu davetleri çok önemsediklerini, başka bir davet gelmesi halinde bir kez daha memnuniyetle katılacaklarını sözlerine ekledi.


Muhabir: Arife Yıldız Ünal


Haber Kaynak : Anadolu Ajansı

Beşiktaş transfer çalışmalarını "sakin ve dikkatli" yapacak

Bosna Hersek'teki 514'üncü Ayvaz Dede Şenlikleri'nin merkezi programı yapıldı

Gazze'ye saldırmaya devam eden İsrail Başbakanı Netanyahu, ateşkes teklifini desteklediğini savundu

İzmir'de bir restoranda meydana gelen patlamada 4 kişi hayatını kaybetti

Jandarma için hız tespiti yaptı, ABD'nin kapısını açtı

Türk Kızılayın ilk yardım eğitimine uluslararası tescil

Bakan Kacır'dan, LGS'de yüzde 1'lik dilime giren öğrencilere TÜBİTAK Fen Lisesi daveti

Kendi çocuklarını dünyaya getirmek yerine koruyucu aile olmayı tercih ettiler

Kayserispor'un stadına UEFA ve FIFA standartlarına uygun çim serimi yapılıyor

Tamzara'nın tescilli ev ve çeşmeleri ziyaretçilerini geçmişe yolculuğa çıkarıyor

Avusturya, Macaristan ve Çekya’daki AB karşıtı ve aşırı sağcı partilerden yeni ittifak

Muş'ta 2 kardeş sahipsiz köpeklerin saldırısı sonucu yaralandı

Ispartalı çift koruyucu aileliğini üstlendikleri down sendromlu Gizem'in gelişimiyle mutlu oluyor

İşitme Engelliler Erkek Milli Voleybol Takımı, dünya şampiyonu oldu

Yurdun batısında orman yangını, kuzeydoğusunda sel riski

Çeşme'de izmaritin neden olduğu yangının başlama anı güvenlik kamerasında

Merkez bankaları yılın ilk yarısını sınırlı da olsa hareketli geçirdi

Deneyap Türkiye Uygulama Sınavı gerçekleştirildi

Dikey Geçiş Sınavı tamamlandı

Milli futbolcu Yusuf Yazıcı, Lille'e veda etti: Bazen yol ayrımları yeni hikayelerin başlangıcıdır

Bakan Bayraktar, Sakarya Gaz Sahası'nda günlük üretimin 5,5 milyon metreküpe ulaştığını bildirdi

Adıyaman'da 2 bin 750 ev "Yerinde Dönüşüm Projesi"yle yükseliyor

Irak ve Suriye'nin kuzeyinde 7 terörist etkisiz hale getirildi

İslam bilim tarihini dünyaya tanıtan alim: Fuat Sezgin

Ülkelerin nükleer silahlara yatırımı, 2023'te silah şirketlerine 31 milyar dolar kazandırdı

Çocuklarıyla girdikleri sınavda üniversiteyi kazanan kadınlar mezuniyet sevinci yaşadı

Muğla'daki İztuzu Sahili'nde caretta caretta yuvası sayısı 700'e ulaştı

SGK, geçen yıl 88 bin 455 kişinin sigortalılığını iptal etti

Kanser ilaçlarının geri ödenmesi davaları masaya yatırılacak

İsviçre'yi EURO 2024'te çeyrek finale taşıyan etkenler

Yükleniyor